در پی اعتراض مردم بندر مقام در هرمزگان رخ داد؛
توقف چرخهای لودر در «مُکَسِر»/ دریایی: فعلا متوقف می کنیم اما ساخت مرکز تولید لارو میگو ضروری است/ معاون محیط زیست استان: هیچ خطری لاکپشتها را تهدید نمیکند
بکر است و دیدنی با سواحل ماسهای و صخرهای و گردنههای چشمنواز و دستنخورده؛ سکوت است و آرامش همراه با نوای دلانگیز امواج دریا، اینجا ساحل مکسر در بندر مقام است که زمینهای اطراف آن از مدتی پیش به دلیل هجوم لودرها و به بهانه تکثیر لارو میگو،با مخاطرات زیست محیطی روبرو شده است...
به گزارش خبرنگار ایلنا، چند روزی است فیلم و تصاویری از این بندر و روستاهای زیبای اطراف آن در فضای مجازی دستبهدست میچرخد، البته نه بهعنوان معرفی جذابیتهای آن بلکه بهعنوان اعتراض به انجام پروژهای در منطقه که کاربران آن را تهدیدی برای تخریب حریم ساحل توریستی «مُکسَر» نام میبرند.
در یکی از همین فیلمهای منتشرشده، دیده میشود یک دستگاه لودر در حال خاکبرداری از ساحلی نزدیک مکسر است و در کنار آن خانههای موقتی احداثشدهاند. حتی صداهای افرادی شنیده میشود که خواستار توقف لودر هستند. بیشتر کاربران فضای مجازی و فعالان محیطزیستی این موضوع را فاجعه زیستمحیطی دانستند و خطابشان به مسئولان اداره کل محیطزیست هرمزگان و سازمان گردشگری و میراث فرهنگی و اداره کل شیلات استان و برخی دیگر از مسئولان مربوط بود که اجازه دادند لودرها محل تخمگذاری لاکپشتهای پوزه عقابی را از بین ببرند. اما به گفته مسئولان این پروژه برای تکثیر تولید مولد لارو میگو است که عاری از بیماری خوانده میشود نه مزارع پرورش میگو. همچنین احداث این مرکز هیچگونه آلودگی زیستمحیطی به وجود نمیآورد، حداقل 60 متر تا ساحل فاصله دارد و حریم دریا را رعایت کرده است. در ضمن مستنداتی مبنی بر تخمگذاری لاکپشتها در این منطقه به دست نیامده ؛ اما با این حال پروژه تا تحقیقات کامل متوقف شد.
پروژه مورد نظر برای احداث مزارع پرورش میگو نیست
میثم قاسمی معاون فنی اداره کل محیطزیست استان هرمزگان با تأکید بر اینکه این پروژه محل احداث کارگاه تکثیر لارو میگو است و ابدا برای احداث مزارع پرورش میگو نیست ،گفت: کارشناسان اعزامی ما در این منطقه اعلام کردند حداقل فاصلههایی که بین صخرهها و محل اجرای عملیات صورت گرفته حدود 300 متر است.
وی در ادامه به محل زندگی لاکپشتها در منطقه اشاره کرد و افزود : بر اساس گزارشها و تحقیقات محلی، مستنداتی از زیستگاه و محل تخمگذاری لاکپشتها در این محدوده به دست نیامده و از سواحل بندر مقام تا پارسیان تعداد اندکی از لاکپشتها تخمگذاری میکنند.
به گفته وی، اگر لاکپشتها در این منطقه باشند حداکثر تا 10 متر از ساحل خارج میشوند و کارگاه میگو مولد محصور شده، حداقل تا 60 متر از آخرین مد دریا فاصله دارد پس هیچ خطری لاکپشتها را تهدید نمیکند.برای روشن شدن موضوع هم گروهی از کارشناسان محیطزیست مرکز استان مأمور بررسی این موضوع شدهاند که نتیجه آن در چند روز آینده مشخص میشود.
وی اداره کل حفاظت محیطزیست را هم تنها یکی از ۱۶ دستگاه دولتی خواند که دراینباره از آن استعلام شده است.
هنوز مطمئن نیستم و باید بررسی کنم
مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی استان هرمزگان هم درباره مسئله گردشگری بندر مقام و اعتراض بومیان و فعالان گردشگری گفت:این منطقه جز مناطق ثبتشده بافت تاریخی و طبیعی اداره کل میراث فرهنگی استان نیست و اینکه وقتی مسئله آثار تاریخی مطرح باشد، از این اداره استعلام میگیرند اما درباره آثار طبیعی و یا توریستی چنین استعلامهایی گرفته نمیشود، مگر آنکه آن اثر طبیعی ثبتشده باشد.
رضا برومند یادآور شد: اما بر اساس گفتههای دهیار و بخشدار بندر مقام، مجوز بهرهبرداری برای تکثیر لارو میگو بوده نه پرورش میگو که خارج از محدوده دریا است در ضمن اگر پروژه به پرورش میگو مربوط باشد مجوز آن را اداره شیلات صادر میکند، ولی هنوز از این موضوع مطمئن نیستم و باید بررسی کنم.
وی تأکید کرد: اگر در بررسیها صحت این موضوع تائید شد که آثار تاریخی و یا طبیعی این منطقه در تهدید است همانند موضوع گنبدهای نمکی بستک، برای توقف کامل طرح و تغییر جانمایی آن پیگیریهای لازم انجام خواهد شد.
واگذاری قانونی زمین
معاون آبزیپروری شیلات هرمزگان این پروژه را اولین مرکز اصلاح نژاد و تولید مولدین و بچه میگوی عاری از بیماری کشور در چارچوب اقتصاد مقاومتی و پدافند غیرعامل اعلام کرد و گفت: این زمین به مساحت 3 هکتار در منطقه دو برکه بخش شیبکوه شهرستان بندرلنگه است که صرفاً برای احداث مرکز تولید مولد و لارو میگوی عاری از بیماری بوده و در فضای کنترلشده بهصورت قانونی و با اخذ مجوزهای لازم از دستگاههای مسئول و رعایت حریم دریا و ساحل و با هماهنگی سازمان شیلات ایران از طریق امور اراضی واگذارشده است.
عبدالرسول دریایی ادامه داد: با توجه به تحریمهای ظالمانه و وجود مشکل در واردات مولد از خارج و همچنین مشکلات بیماری، احداث آن یک ضرورت برای استان و پشتوانه صنعت پرورش میگوی کشور و استان است.
وی جانمایی صورت گرفته برای احداث این مرکز را بر اساس بررسیهای علمی و فنی خواند که مجوزهای لازم از دستگاههای اجرایی و نظارتی مسئول همچون محیطزیست دامپزشکی، منابع طبیعی، مسکن و شهرسازی، گردشگری مصوبه کارگروه زیربنایی استان، مصوبه شورای برنامهریزی استان، امور اراضی و ... اخذشده است و طراحی و فنآوری آن بر اساس دانش بومی و تخصص متخصصان داخلی در حال اجرا است.
دریایی بابیان اینکه تولید لارو میگو باکیفیت و عاری از بیماری از محورهای اصلی و پشتوانه پرورش میگو است و واردات مولد نیز با چالشهای زیادی مواجه بوده و هزینههای بالایی دارد ،اضافه کرد: بدون شک باید از این مرکز که پایلوت کشوری بوده و لازمه توسعه پایدار و تداوم رونق تولید است حمایت شود.
وی بابیان اینکه این نوع مراکز باید در جایی به دور از آلودگیها مستقر باشند ،گفت : در این مرکز تمام شرایط زیستمحیطی و امنیت زیستی تولید به دلیل حساسیت و نوع فعالیت (تولید میگوی مولد و لارو عاری از بیماری) رعایت میشود.
این مرکز سالیانه 40000 قطعه مولد و ۱۰۰ میلیون بچه میگوی عاری از بیماری تولید و حدود ۴۰ نفر بهطور مستقیم اشتغال ایجاد میکند و میتواند بهعنوان بخشی از پشتیبان تا مین مولد عاری از بیماری ۱۷ مرکز تکثیر میگوی استان با ظرفیت تولید ۲/۵ میلیارد بچه میگو و ۸۰۰۰ هکتار پرورش میگو در حال ساخت و تولید ۴۰ هزار تن پرورش میگو به ارزش ۲۰۰ میلیون دلار و اشتغال ۵۰۰۰ نفر بهطور مستقیم و ده هزار نفر بهطور غیرمستقیم باشد.
توقف عملیات اجرایی و خاکبرداری
ساحل مُکسّر بندر مُقام باتلاقی بینظیر با کوههایی با اشکال مختلف، دریا، کلوتهای بسیار زیبا، به جاذبه گردشگری معروف است به همین علت فعالان محیطزیست و گردشگری و همچنین بومیان منطقه از تخریب و احداث سایت پرورش میگو و یا ماهی نگران هستند که به گفته امید ذاکری مدیرکل منابع طبیعی استان هرمزگان، فعالیت شرکت واقعشده در بندر مقام، تکثیر میگو است و نه پرورش میگو چراکه احداث سایت پرورش میگو نیازمند اراضی بیشتری است، مساحت زمین واگذارشده به این شرکت حدود سه هکتار است و اینکه فرایند واگذاری زمین به صورتی است که باید از ۱۳ دستگاه اجرایی استعلام گرفته شود.
دو سال است که پیگیر زمینهای منطقه بودند
شنیدهها حاکی است شرکت بهرهبردار این پروژه حدود دو سالی است پیگیر زمین، مجوزها و... برای قسمتی از ساحل زیبای « مکسر» بندر مقام بوده و ارگانهای مربوط بر اساس قانون و اصول زیستمحیطی، مجوز احداث صادر کردند. بههرحال به دلیل حساسیتهای ایجادشده و بررسی اینکه شرکت بهرهبردار، منطقه موردنظر را طبق موافقتنامه به مرحله اجرا رسانده یا خیر، دستور تعطیلی عملیات اجرایی و خاکبرداری این طرح تا زمان مشخص شدن نتیجه بررسیهای تکمیلی صادر شد.
به گفته علی نکویی فرماندار شهرستان بندرلنگه به دلیل حساسیتها و اطمینان از تطابق فعالیت بهرهبردار با موافقتنامه صادرشده، دستور تعطیلی موقت فعالیت صادرشده است.
بندر مقام از توابع بخش شیبکوه در شهرستان بندرلنگه استان هرمزگان است. دهستان آن زمانی مقر حکومت قبیله «بنی حمّاد» بود و هنوز هم بقایایی از آثار آن دوره در این منطقه دیده میشود. بندر صیادی مقام دروازه ورودی جزیره «لاوان» نیز است.
گزارش از : آنا رام