در آستانه روز خبرنگار مطرح شد؛
آمادگی استانداری قزوین برای پرداخت تسهیلات به خبرنگاران/ دست خبرنگاران در پوست گردوی تعاونی مسکن/ مسئولان قطره چکانی خبر ندهند
فعالان رسانهای قزوین در آستانه روز خبرنگار در میزگرد خبرگزاری ایلنا، بر مسئله شناسی مشکلات خبرنگاران، وجود عدالت رسانهای، اختصاص سهمی از اعتبارات فرهنگی برای رسانههای فعال و پرهیز از حضور خبرنگارنماها در نشست های خبری تاکید کرده و در این نشست رفع مشکلات رسانههای استان را خواستار شدند.
به گزارش خبرنگار ایلنا از قزوین، با توجه به فرا رسیدن 17 مرداد روز خبرنگار، میزگردی به میزبانی خبرگزاری ایلنا(ی) قزوین با موضوع چالشها و مشکلات رسانههای استان ، با حضور معاون سیاسی-امنیتی و اجتماعی استانداری قزوین، مدیر کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان و تنی چند از مدیران و سردبیران خبرگزاریها و روزنامهها، مسئول بسیج رسانه استان قزوین، رئیس انجمن صنفی روزنامهنگاران و مدیر خانه مطبوعات قزوین برگزار شد.
بیمه ؛ دغدغه اصلی خبرنگاران استانی
حیدرعلی شاهحسینی ، رئیس خبرگزاری جمهوری اسلامی(ایرنا) مرکز قزوین در این میزگرد گفت: رسانههای مختلف استان با مشکلات گوناگونی مواجهند از این رو نمیتوان برای رفع مشکلات همه رسانهها، نسخه واحدی پیچید.
این مسئول ادامه داد: همه خبرنگاران استان از یک گونه نیستند. برخی کارمند رسمی و یا قراردادی دولتند و دغدغهای برای دریافت حقوق ندارند در حالی که خبرنگار به شخصی گفته میشود که هیچ درآمدی به غیر از شغل خبرنگاری ندارد.برخی خبرنگاران هم هستند که شغلشان تنها تهیه اخبار و گزارش است اما پس از سالها کار بیمه نداشته و بعضی هم ساعتی، حقالتحریری و یا به صورت آزاد فعالیت میکنند.البته بسیاری هم از حقوق و مزایای مناسب و بیمه برخوردارند.
شاهحسینی در ادامه بر مسئلهشناسی مشکلات رسانههای استان تاکید و اضافه کرد: لازم است تیم تحقیق و پژوهش برای شناسایی تعداد رسانهها، نوع قالب فعالیت رسانهها، تعداد خبرنگاران رسانههای استان قزوین و مشکلات آنان احصا شود تا با بررسی وضعیت رسانهها با ارائه راهکارهای لازم، بتوان در رفع مشکلات آنها گام برداشت.
حضور خانوادگی در نشست های خبری ممنوع
محمدرضا جباری مدیر خبرگزاری مهر استان قزوین در این میزگرد با تاکید بر تشکیل اتاق فکر برای پایش خبرنگاران استان گفت: در این پایش خبرنگاران باید درجهبندی شوند تا هر کسی با تجربه کم، به خودش اجازه ندهد با حضور هر مسئول کشوری برای گفت و گو اقدام کند و موجب شود شأن خبرنگاران و فعالان رسانهای استان کاهش یابد زیرا شاهد بودم که کم تجربگی این دوستان باعث تغییر نگاه مسئولان به رسانههای استانی میشود.
وی افزود: برخی خبرنگاران در جلسات استانداری حضور مییابند و حاشیه بسیاری دارند که این مهم، مسئلهساز میشود و باید در دعوت از خبرنگاران دقت شود.
مدیر خبرگزاری مهر قزوین بر وجود عدالت رسانهای و برخورداری یکسان مطبوعات از خدمات رفاهی دولت و تشخیص میزان تاثیرگذاری و فعالیت رسانههای استان تاکید و اضافه کرد: مسئولان بر میزان کیفیت و کمیت اخبار رسانهها و میزان تاثیرگذاری آنها در توسعه و رفع مشکلات استان باید توجه لازم را داشته باشند تا هرکسی از جایگاه خودش سوءاستفاده نکند زیرا برخی که تلاشگر بوده و مأخوذ به حیا هستند، در ته صف قرار گرفته و مورد توجه واقع نمیشوند.
جباری خاطرنشان کرد: پیشنهاد میشود سهمی از اعتبارات فرهنگی استان قزوین برای رسانههای فعال در نظر گرفته شود؛ باید بین رسانهای که به دنبال سیاست و حاشیه رفته و رسانهای که به فکر شناسایی و پیگیری دغدغهها و مشکلات استان است، تفاوت قائل شد.
وی بیان کرد: مسئولان استانی باید بین رسانه تعطیل و رسانه فعال و حرفهای را تشخیص دهند چرا که در برخی رسانهها، در خبر فقط تعریف و تمجید از مسئول وجود دارد که معلوم است پول دریافت کرده است.
این مسئول همچنین بر پرهیز خبرنگاران استان قزوین از حضور خانوادگی در برنامه های خبری تاکید کرد.
مسئولان قطره چکانی خبر میدهند
مهری غیاثوند سردبیر نمایندگی روزنامه سراسری همشهری قزوین نیز در این میزگرد گفت : فشارهای اقتصادی موجب شده جذب نیروهای متخصص آقا کاهش یافته و بانوان با وجود نبود بیمه و دستمزد کم، وارد فعالیت رسانهای شوند این موضع اگرچه از بسیاری جهات خوب است اما متاسفانه اغلب کارفرمایان و مسئولان رسانه تمایلی به پرداخت حقوق یکسان به زنان همانند مردان ندارند. از این رو میزان دریافتی بسیاری از خبرنگاران خانم پایین تر از مردان است است و با حداقل دستمزدها کار میکنند.
وی افزود: از طرف دیگر با توجه به پایش خبرنگاران قزوین از سوی استانداری ، خبرنگاران ساماندهی میشوند. در صورتی که باید از تمامی ظرفیت رسانههای استان قزوین برای بهبود و توسعه استان قزوین بهره برد.
سردبیر روزنامه همشهری قزوین اضافه کرد: وضعیت اقتصادی موجب شده اولین جایی که گلویش فشرده شود روزنامهها و نشریات باشند و با مشکل مواجه شوند.
غیاثوند با بیان اینکه ظرفیت روزنامههای سراسری استان قزوین نادیده گرفته میشود، خاطرنشان کرد: مسئولان استان برای ارائه آمار حوزههای کلیدی و چالشی استان به خبرنگاران همکاری نمیکنند و دادن اطلاعات آنها در حد قطرهچکانی است.
برخی مسئولان توقع دارند خبرنگاران فقط بلندگوی آنها باشند
مهناز اسماعیلی سردبیر روزنامه ولایت قزوین نیز گفت: مسئله مسکن مهم ترین دغدغه ما خبرنگاران است. وضعیت تعاونی مسکن خبرنگاران چندین سال است حل نشده باقی مانده و ما همچنان سالها در انتظار مسکن هستیم.
وی با اشاره به کاهش مطالعه روزنامهها و مطبوعات افزود: مسئولان یا فرصت مطالعه پیدا نمیکنند و یا صرفا به رسانههای مجازی بسنده میکنند.جامعه از روزنامه خواندن در حال فاصله گرفتن است که این مهم شامل حال مسئولان هم شده بنابراین مردم و مسئولان باید روزنامهخوانتر شوند.
اسماعیلی اضافه کرد: رسالت اصلی خبرنگار اطلاعرسانی است و باید انتقاد هم صورت گیرد اما برخی مسئولان توقع دارند خبرنگاران بلندگوی آنها باشند.
مشکلات رسانهها تمام شدنی نیست
علیمحمد مرادی رئیس انجمن صنفی روزنامه نگاران استان قزوین هم با بیان اینکه مشکلات رسانهها تمام شدنی نیست، اظهار کرد: این آمادگی را داریم که در پایش خبرنگاران با مسئولان همکاری کنیم که با تحقق این امر، کیفیت کار خبرنگاران و تاثیرگذاری فعالیتهای آنها بهبود مییابد.
این مسئول مطرح کرد: وضعیت قیمت کاغذ و زینک و غیره به دلیل افزایش قیمت و نداشتن وضعیت مطلوب اقتصادی، موجب شده کیفیت کار نشریات کاهش یابد از سویی به دلیل نداشتن نیرو، برخی نشریات محلی و سراسری از نیروهای رهگذری استفاده میکنند.
رئیس انجمن صنفی روزنامهنگاران استان قزوین تصریح کرد: نگاه ضعیف به رسانهها، موجب پایین آمدن جایگاه رسانهها شده؛ مدیری موفق است که رسانه داشته باشد که این مهم، به معنای باج دادن نیست.
مرادی افزود: مدیرانی هستند که پیش از ارائه گلایه خود به خبرنگاران یا رسانهها، موضوع را به دستگاه قضایی ارجاع میدهند ،طرفه آنکه این نوع پروندهها به موقع هم بررسی میشود.
شأن خبرنگار باید بالاتر باشد
محمد کشاورز مسئول بسیج رسانه استان قزوین هم بر توجه به منزلت اجتماعی خبرنگاران و حفظ حرمت آنها از سوی مسئولان تاکید و تصریح کرد: شأن خبرنگار باید بالاتر از گروههای سیاسی قرار داده شود و با شفافسازی صادقانه، نسبت به اطلاعرسانی گام بردارد.
وی افزود: خبرنگاران باید با مردم، برای مردم و به فکر مردم باشند.
این مسئول با اشاره به برگزاری نشست ماهانه توسط کمیته اطلاعرسانی استان قزوین و پیگیری مشکلات اصحاب رسانه ادامه داد: بررسی مشکلات خبرنگاران نباید منوط به روز خبرنگار باشد و باید مسائل آنان همواره مورد پیگیری قرار گیرد.
خبرنگاران فعال خود را بیمه کنند
هادی درزیرامندی مدیر خانه مطبوعات قزوین هم با اشاره به وصول مطالبات سال گذشته این خانه اظهار کرد: با توجه پیشنهاد خانه مطبوعات مبنی بر تشکیل ستاد گرامیداشت روز خبرنگار و استقبال مسئولان از این طرح، جشن روز خبرنگار با مشارکت دستگاههای مختلف بهتر و باشکوهتر برگزار میشود.
وی افزود: برای پایش خبرنگاران استان قزوین، تهیه لیست اعضای خانه مطبوعات در دستور کار قرار دارد که در این لیست،نام برخی فعالان رسانهای نیست زیرا آنها عضو خانه مطبوعات نیستند.
مدیر خانه مطبوعات قزوین با اشاره به بیمه توافقی اصحاب رسانه ادامه داد: هر خبرنگاری که تمام وقت، پاره وقت و دورکاری درعرصه خبر فعالیت میکند میتواند ثبت نام کند و بیمه شود.
درزیرامندی اضافه کرد: نوع بیمه دیگری هم برای خبرنگاران وجود دارد که باید در سایتای رسانه ثبتنام کنند و پس از تایید مدیر مسئول، خانه مطبوعات و اداره خبرنگاران وزارت ارشاد نسبت به بیمه آنها اقدام میکند البته27 درصد پرداخت حق بیمه توسط خودشان انجام می شود.
اختصاص نیم درصد از بودجه پروژههای عمرانی به رسانهها
سیدمصطفی جعفری سرپرست خبرگزاری ایلنا قزوین هم با اشاره به حضور خبرنگارنماها در نشستهای خبری و اجحاف در حق خبرنگاران فعال و واقعی افزود: از سوی دستگاههای مختلف از دعوت خبرنگارنماها باید پرهیز شده تا در حق فعالان رسانهای ظلم نشود.
این فعال رسانهای بر حمایت خانه مطبوعات از خبرنگاران استان قزوین تاکید و خاطرنشان کرد: خبرنگاران باید با انعکاس به موقع اخبار خود در رسانههایشان ، از انتشار اخبار کذب جلوگیری کرده و مردم را به سمت دریافت اخبار از سوی رسانههای معتبر سوق دهند.
حسن عابدینی سردبیر خبرگزاری فارس قزوین هم عمدهترین مسئله حوزه رسانه را حیات و ممات رسانههای مکتوب و خبرگزاریها دانست و گفت: در برخی استانها نیم درصد از بودجه پروژههای عمرانی به رسانهها اختصاص یافته که اگر در قزوین محدودیتی در این زمینه وجود نداشته باشد و این مهم تحقق یابد، بخشی از مشکلات رسانهها حل میشود.
جلسات خروجی ندارد
سهیلا عظیمی خبرنگار خبرگزاری بسیج نیز با اشاره به تکرار بیان مشکلات خبرنگاران و نداشتن خروجی برگزاری جلسات و عدم رسیدگی به مشکلات آنان اذعان کرد: بعضا مشکلات پشت گوش انداخته میشود.
وی بر پیشبینی امکانات تفریحی و رفاهی برای خبرنگاران، پرداخت تسهیلات با سود کمتر، اختصاص بستههای حمایتی به خبرنگاران و بهرهمندی از حق بیمه تاکید کرد.
پیگیری مجدانه پایش خبرنگاران قزوین
منوچهر حبیبی معاون سیاسی، امنیتی و اجتماعی استانداری قزوین هم با توجه اینکه پایش خبرنگاران قزوین را با جدیت دنبال میکنیم،گفت: هدف از این کار مشخص کردن خبرنگاران فعال و غیرفعال است. قصد نداریم کسی را حذف کنیم بلکه میخواهیم اهم و فی الاهم کنیم.
وی افزود: در این پایش میخواهیم به این نتیجه برسیم که اثرگذاری خبرنگاران با انعکاس گزارشها و اخبار تولیدی، به چه میزان بوده و همه شناسنامهدار شوند.
رئیس شورای اطلاعرسانی قزوین با اشاره به طویل دانستن بیمه خبرنگاران افزود: در پایش خبرنگاران تعداد افراد تحت پوشش و غیر پوشش بیمه مشخص میشود و میتوانیم بر اساس تعداد با چانهزنی با بیمهگذار تدبیری بیندیشیم.
حبیبی با بیان اینکه موضوع تعاونی مسکن خبرنگاران در دستور کار قراردارد، ادامه داد: برای پرداخت تسهیلات بانکی به میزان کم برای خبرنگاران با همکاری دستگاههای دیگر، مشکلی نیست و آمادگی پرداخت تسهیلات کم به خبرنگاران را داریم.
وی اضافه کرد: لیست و آمار خبرنگارانی که درخواست تسهیلات بانکی کم را دارند، دستهبندی شده و برای پرداخت تسهیلات پیگیری انجام میشود.
وی خاطرنشان کرد: اختصاص بستههای حمایتی به خبرنگاران از طریق دستگاههای مختلف حوزه اقتصادی و واحدهای اقتصادی پیگیری میشود.
این مسئول تصریح کرد: عزم بر این قرار گرفته که بخشی از مشکلات مطبوعاتی و رسانهای استان قزوین را حل کنیم که موفقیت در این زمینه منوط به وقت گذاشتن مسئولان و پیگیری خبرنگاران است.
جامعه باید منطقه آزاد خبرنگاران باشد
معاون سیاسی، امنیتی و اجتماعی استاندار قزوین با بیان اینکه خبرنگاران حرمت ویژهای دارند و باید قدر حرمت خود را بدانند، افزود:جامعه باید منطقه آزاد خبرنگاران صادق باشد تا به راحتی به اطلاعات و اخبار دسترسی داشته و از نواقص و مشکلات حوزههای مختلف کسب خبر و اطلاع کنند مگر اینکه محدودیتها و شرایط خاصی وجود داشته باشد.
حبیبی ادامه داد: خروجی خبر خبرنگار باید منجر به بهرهمندی و سود بردن مردم شوداما در عمل می بینیم در خلأ خبری، فضای مجازی عرض اندام میکند.
وی اضافه کرد: چراغ ادارات با رسانه روشن میشود و مدیران لازم است به سمت رسانه اعتماد کنند چرا که کسی با همکاری با رسانه ضرر نمیکند.
حبیبی جامعه بانشاط را مدیون رسانه زنده، پرتحرک و پویا دانست و بیان کرد: تلاش خواهیم کرد برنامه منسجم و واحدی برای بزرگداشت روز خبرنگار در قزوین برگزار کنیم که زمان و مکان آن مشخص شده و اطلاعرسانی هم میشود.
وجود 112 رسانه در قزوین
حجت الاسلام سیدمهدی حسینی مدیر کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان قزوین هم در این میزگرد اظهار کرد: 112 روزنامه، ماهنامه، خبرگزاری، پایگاه خبری و فصلنامه و هفتهنامه در استان قزوین وجود دارد که طی رصد انجام شده برخی فعال و برخی هم غیرفعال هستند.
وی افزود:همچنین مقرر شده با استفاده از ماده 16 حقی از خبرنگارانی که فعال هستند، ضایع نکنیم.
این مسئول ادامه داد: وضعیت استانهای دیگر هم در زمینه بیمه خبرنگاران مانند قزوین است و همه مشکل دارند که دنبال راهکار برای تسهیل در این زمینه هستیم.
مدیر کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان قزوین اضافه کرد: خبرنگاران باید بهرغم انتقاد، در انعکاس اخبار مسئولان صداقت و تقوا داشته باشند و در مسیر وحدت و همدلی حرکت کنند.