در برنامه تلویربون « نسل -امروز» مطرح شد ؛
درباره فساد در کشور، بیشتر از عمل فقط حرف زده شد /مردم بیشتر تماشاگر شدهاند
«نسل -امروز» عنوان یک برنامه تلویریونی است که هر بار با موضوعی خاص به مسائل روز جامعه ایران می پردازد. محور اصلی برنامه رنگ وبوی فرهنگی -اجتماعی دارد.
به گزارش ایلنا، آخرین برنامه « نسل امروز»، به موضوع فساد ( آسیب شناسی روشهای مبارزه با فساد) اختصاص داشت که روز گذشته- جمعه 7 تیر- با حضور محمد دهقان عضو کمیسیون حقوقی و نماینده مردم طرقبه در مجلس شورای اسلامی به عنوان میهمان ویژه، محمدعلی الفتپور نویسنده و پژوهشگر به عنوان میهمان نسل امروزی و حجت الاسلام حسینیان رئیس مرکز اسناد انقلاب اسلامی به عنوان میهمان نسل دیروزی و اجرای امیر ابراهیم رسولی به روی آنتن شبکه پنج رفت.
محمد دهقان دراین گپ و گفت اظهار کرد: درباره فساد نواقص و مشکلات جدی وجود دارد و از طرفی زحمات زیادی هم از سوی سه قوه در این زمینه کشیده شده، پایه نظام جمهوری اسلامی هم مبارزه با فساد و تحقق عدالت است اما به تدریج و به ویژه بعد از جنگ، فضای کشور به گونهای رقم خورد که بهرغم سازندگی که در کشور صورت گرفته، به دلیل برخی از بی انضباطی ها و عدم شفافیت ها بعضی از مسئولان کشور دچار فساد شدند، البته قبل از آنکه دچار فساد شوند، آنها درگیر زندگی های اشرافی و دور شدن از مردم شدند.
نماینده مجلس شورای اسلامی همچنین بیان کرد: وضعیت موجود را در زمینه مبارزه با فساد قانع کننده نمیبینم و باید تحولی در این زمینه صورت بگیرد وتحول ساختاری نیز ضرورت دارد.
دهقان بیان کرد: دغدغه فساد، دغدغه نسل امروز نیست بلکه نسل دیروزی ها بیشتر دغدغه فساد را دارند زیرا ما برای کشور جنگیدیم و با جان خود از کشورمان دفاع کردیم. برای گرفتن وام پنج میلیونی نسل امروزی ها به سختی می توانند شرایط دریافت آن را مهیا کنند اما هستند کسانی که به راحتی وام های کلان می گیرند.
عضو کمیسیون حقوقی مجلس شورای اسلامی در پاسخ به سوالی مبنی براینکه چه مکانیزمی برای جلوگیری از فساد باید در نظر گرفته شود؟ گفت: مهم ترین راه مبارزه با فساد شفافیت است البته در ابعاد مختلف باید پیگیری شود و رژیم مالی شفاف برای بررسی وضعیت مالی مسئولان کشور باید در نظر گرفته شود زیرا برخی از مسئولان هم متهم به سوءاستفاده از موقعیت خود هستند.
دهقان تصریح کرد: به قولی برخی از مسئولان با دست خالی وارد نظام شدند و با دست پر و ثروت های چند هزار میلیاردی از نظام خارج می شوند و طلبکار نیز هستند. در این روزها می بینیم که فردی 30 سال وزیر و یا معاون وزیر بوده طلبکار هست و ده ها شرکت تجاری در حوزه مسئولیتاش داشته است، برای اینکه این افراد طلبکار نشوند باید بررسی شود فرد قبل از مسئولیت اش چقدر ثروت داشته است و پس از آن چقدر اموال دارد.
وی با اشاره به اینکه مجلس ناظر است و نه نماینده مجلس، گفت: طبق قانون اساسی ناظر سازمان بازرسی کل کشور است و اگر هر نقصی در کشور در زمینه نظارت وجود دارد، سازمان بازرسی کل کشور باید پاسخگو باشد چون مسئول حُسن اجرای همه قوانین در کشور است و این سازمان نظارت عام دارد اما مجلس نظارت عام ندارد.
دهقان اظهار کرد: برخی ها معتقدند دستگاههای موازی برای مبارزه با فساد نباید ایجاد کرد اما مبارزه با فساد مستلزم دستگاه و تشکیلاتی است که کار پلیسی و قضایی را به صورت هماهنگ انجام دهد که در کشور ما چنین دستگاهی وجود ندارد و فقط سازمان بازرسی کل کشور است که اختیار کار پلیسی و قضایی ندارد.
کارنامه موفقی در زمینه مبارزه با فساد نداریم
محمدعلی الفتپور نویسنده و پژوهشگر به عنوان مهمان نسل امروزی گفت: در مورد فساد بیشتر از اینکه عملی صورت گیرد، درباره آن صحبت شده است.
وی ادامه داد: رسانههای مختلف به مسئله فساد می پردازند و مسئولان در جایگاه های مختلف دغدغه فساد را دارند ولی توقع نسل امروز را در مسئله فساد برطرف نمی کند.
الفت پور با تاکید بر اینکه کارنامه موفقی در زمینه مبارزه با فساد نداریم و باید دلایل آن بررسی شود، بیان کرد: موضوع فساد فقط به مسئولان برنمی گردد بلکه دلایل دیگری نیز دارد.
این نویسنده و پژوهشگر تاکید کرد: مسئله فساد یک دلیل پررنگ اجتماعی دارد و در کشورهای مختلف دنیا فرهنگ آنها به این صورت است که در مورد فساد شفاف تر و دقیق تر صحبت می کنند و با دغدغه بیشتری به آن می پردازند.
وی اظهار کرد: ساز وکارها در زمینه فساد خیلی ضعیف است و مردم هم باید بیشتر در این زمینه ورود کنند اما در حال حاضر مردم بیشتر تماشاگر شدند.
الفت پور در مورد اصل برائت خواهی برخی از مسئولان گفت: بسیاری از نسل اولی ها برای کشور زحمات زیادی کشیده اند اما در حال حاضر کارنامه فسادی که وجود دارد مربوط به نسل اولی هاست و لزوما باید نسل اولی ها در این زمینه پاسخگوی اصلی باشند چرا که جوانان خیلی سرمنشأ امور قرار ندارند.
این نویسنده و پژوهشگر بیان کرد: اصل برائت جزء سازوکارهاست و اگر این سازوکارها، ساختارها و قوانین اصلاح نشود هر کسی مقدس تر از این افراد نیز سرکار باشد، ممکن است راه اشتباه برود.
الفت پور با اشاره به اینکه مسئول اول در مبارزه با فساد دولت است زیرا مجری قوانین و تصمیم گیرنده است، افزود: در مرحله بعد قوه قضائیه و مجلس عهده دار هستند، کارهای زیادی از سوی این دو نهاد صورت گرفته اما ایراداتی نیز دارند.
وی تصریح کرد: کارهایی در زمینه مبارزه با فساد باید صورت گیرد از جمله اصلاح سازوکارها، جوانگرایی، حمایت از افرادی که قرار است در مبارزه با فساد کار درست و دقیق انجام دهند.
این پژوهشگر و نویسنده بیان کرد: در فضای اجتماعی ادبیاتی شکل گرفته که فساد همه گیر و سیستماتیک است البته فساد سیستماتیک وجود ندارد زیرا عقلا ممکن نیست.
قبول دارم که درباره من شایعه بسیار است
حجت الاسلام روح الله حسینیان رئیس مرکز اسناد انقلاب اسلامی نیز که به عنوان مهمان نسل دیروزی در این برنامه حضور داشت، اظهار کرد: هیچگاه به حکومت به دیدگاه طعمه نگاه نکردیم و همیشه خودمان را مدیون مردم انقلابی و انقلاب می دانستیم و آرزوی سربلندی اسلام را داشتیم .
وی ادامه داد: از ابتدا تلاش ما بر این بوده است که مسائل مالی در زندگی رعایت شود. البته قبول ندارم که درباره بنده شایعاتی ای نبوده یا نیست ، بله بوده ،اما مردم در ادامه متوجه میشوند که دروغ بوده است.
رئیس مرکز اسناد انقلاب اسلامی با تاکید بر اینکه باید نظارت هم بر عملکردها وجود داشته باشد، گفت: فساد در حکومت حضرت علی(ع) هم اتفاق می افتاد اما نظارت هم بوده است.
وی بیان کرد: باید فضا را کنترل کنیم و مطبوعات حقیقت را بنویسند و در فضای مجازی دروغ نگویند و با آبروی افراد بازی نکنند اما اگر جرمی ثابت شد به طور جدی برخورد شود. نباید با مطبوعات سختگیرانه برخورد کنیم، تاکید کرد: مطبوعات می تواند بازوی پر توان حکومت در مقابله با فساد باشد.
برنامه تلویزیونی « نسل_امروز» ، هر هفته جمعه ها ساعت ١٠:٢٠ از شبکه ٥ سیما پخش می شود .تهیه کننده این برنامه نیز مریم فیروزی و اجرا و سردبیری آن نیز بر عهده امیرابراهیم رسولی است.