مدیر گروه بیماریهای غیرواگیر دانشگاه علوم پزشکی یزد:
رتبهششم یزدیها در ترک سیگار/ نگرانی از گرایش زنان یزدی به مصرف دخانیات
مدیر گروه بیماریهای غیر واگیردار دانشگاه علوم پزشکی یزد گفت: طبق تحقیقات انجام شده ۱۴ درصد جمعیت بالای ۱۸ سال استان دخانیات مصرف میکنند.
به گزارش خبرنگار ایلنا، محمد رضا صادقیان با اشاره به این که ۱۳.۶ درصد از جمعیت کشور دخانیات مصرف میکنند، اظهار داشت: طبق تحقیقات انجام شده این آمار در استان یزد ۱۴ درصد است که این مهم از لحاظ سلامت نگرانیهایی را در میان مسئولان ایجاد کرده است.
وی با بیان این که گرایش زنان یزدی به مصرف دخانیات نگران کننده است، افزود: بیش از سه درصد جمعیت بالای ۱۸ سال بانوان استان دخانیات مصرف میکنند که در کشور رتبه هشت را دارد، این در حالی است که میزان مصرف دخانیات در بین مردان یزدی ۲۶ درصد است و در جایگاه ۱۲ در کشور قرار دارد.
مدیر گروه بیماری های غیرواگیر دانشگاه ادامه داد: کاهش شانس باروری، سقط مکرر، اثرات نامطلوب بر پوست و مو، یائسگی زودرس، زایمان زودرس، تولد نوزاد کم وزن، ابتلا به سرطان پستان، ابتلا به سرطان ریه و سایر سرطان ها، بیماریهای قلبی عروقی، پیری زودرس، پوکی استخوان، شیوع تومور مغزی در جنین خانمهای سیگاری و قلیانی بخشی از عوارض مصرف دخانیات در زنان است.
صادقیان بحث مبارزه با مواد دخانی را از جمله ضرورتهای جدی توسعه فرهنگی در جوامع عنوان کرد و گفت: دروازه ورود به بحث اعتیاد مصرف سیگار است که فقط ۳/۶ درصد یزدیها برای ترک سیگار اقدام میکنند و یزد در این زمینه رتبه ششم کشور را دارد.
وی خاطرنشان کرد: سالانه حدود سه هزار مرگ در استان یزد ثبت شده که ۱۲ درصد این میزان مرگها ناشی از مصرف مواد دخانی است.
مدیر گروه بیماریهای غیر واگیردار عنوان کرد: به افرادی که دود حاصل از مصرف سیگار دیگران - دود دست دوم- را تنفس میکنند سیگاری تحمیلی میگویند که ۳۰ درصد جمعیت بالای ۱۸ سال یزد با دود سیگار و قلیان مواجهه دارند.
صادقیان گفت: ثابت شده سیگاریهای تحمیلی، به همان اندازهی افراد سیگاری، در معرض زیانهای دود دخانیات هستند ممکن است به آبریزش بینی، سوزش چشم، گلودرد و سردرد مبتلا شوند و اگر تنفس آنها در هوای آلوده با دود دخانیات دیگران ادامه یابد، حتی ممکن است ابتلا به سرطان ریه، حملههای قلبی و عفونت ریه در آنها افزایش یابد.
وی اظهار داشت: عملکرد ریهها در افراد سیگاری تحمیلی به تدریج کاهش مییابد و از آنجا که فیلتر سیگار، برخی مواد مضر در دود را به خود جذب میکند، دودی که وارد بدن افراد سیگاری تحمیلی میشود در مقایسه با دود استنشاق شدهی فرد سیگاری، حاوی مواد سمی و سرطان زای بیشتری است.
صادقیان با اشاره به این هر سال ۶۵ میلیارد نخ سیگار در کشور مصرف میشود که ۳۰ هزار میلیارد ریال به اقتصاد خانوارها خسارت وارد میکند، افزود: بر اساس سند ملی غیرواگیر باید تا سال ۲۰۲۵ میزان مصرف مواد دخانی در کشور را تا ۳۰ درصد کاهش دهیم و به همین منظور سند کنترل دخانیات استان تدوین و درشورای سلامت و امنیت غذایی استان مصوب شده است، شرح وظایف دستگاههای استان مشخص شده است و برنامههای عملیاتی در حال تدوین و اجراست.