ایلنا از طبیعت زیبای لرستان گزارش میدهد؛
از کوهستان شیرز تا گرندکانیون آمریکا با یک بلیت / تالاب یازده گانه پل دختر دیدنی منحصر به فرد استان
وجود طبیعت زیبای استان لرستان باعث شده همه ساله تعداد زیادی از گردشگران در ایام نوروز از این جاذبههای زیبا بازدید کنند. قلعه فلک الافلاک مانند نگینی بر انگشتری شهرستان خرم آباد میدرخشد و هرساله گردشگرانی از سرتاسر دنیا برای دیدنش به این استان سفر می کنند از جمله نقاط دیدنی این استان می توان به کوهستان بی نظیر شیرز در شهرستان کوهدشت و تالاب های یازده گانه و دره خزینه شهرستان پلدختر در جنوب این استان اشاره کرد.
به گزارش خبرنگار ایلنا،طبیعت بی نظیر و زیبای استان لرستان از جمله کوهستان دیدنی شیرز در غرب تا تالاب های یازده گانه در جنوب این استان پذیرای گردشگران در ایام نوروز هستند.دامنههای زاگرس هر سال در اواخر فروردین و اردیبهشت ماه پوشیده از گل های لاله زیبا می شود و چشم هر بیننده ای را خیره می کند.
قسمتی از این منظره تماشایی در شهرستان الیگودرز واقع شده که از از ۳۵ کیلومتری جنوب شرقی مرکز الیگودرز شروع و تا فراز دامنههای زاگرس ادامه مییابد.
دشت دالانی (یکی از مخازن ژنتیکی کشور) در ارتفاعات حفاظت شده اشترانکوه از معروفترین این دشتها در الیگودرز است که حدود دوهزار و ۹۰۰ هکتار وسعت دارد. کوههایی همچون مورزرین، قالی کوه، شاه کول و نسارتخت دشت را در آغوش گرفته و منظرهای فوقالعاده زیبا خلق کردهاند و هرسال در اوایل بهار بعد از آب شدن برفها در کوهها، لالههای زیبای واژگون میرویند.
در این دشت لالههای واژگونی با ارتفاع بیش از۱۲۰سانتی متر به نامهای"سوسن چلچراغ"ˈ و"اشک مریم" میروید که از گونه های نادر این گیاه هستند.
دره خزینه
دره خزینه لرستان یکی از دیدنیهای طبیعی و منحصر به فرد ایران است که به منطقه گرند کانیون آمریکا بسیار شباهت دارد. این دره فوق العاده جالب که بین جاده پلدختر به اندیمشک در روستایی به همین نام واقع شده است در واقع یک اثر طبیعی است که از فرسایش خاک، طی میلیونها سال بهطرز جالبی شکل گرفته است. از ویژگی های این دره، عبور رود کرخه از درون آن است که جلوه خاصی به طبیعت خشن و جذاب آن داده است.
تالاب های ۱۱ گانه پلدختر
براساس بررسیهای زمین شناسی، تالابهای یازدهگانه معروف پلدختر بر روی آهکهای خرد شده سیمره (چل جایدر) واقع شدهاند که حدود ده تا یازده هزار سال پیش وقوع زلزلهای به بزرگی بیش از 7 ریشتر موجب رانش لایههای سنگی یال شمالی طاقدیس کبیر کوه و مسدود شدن رودخانههای سیمره و کشکان و در نتیجه تشکیل دریاچهای عظیم در جنوب شهرستان پلدختر و شمال شهرستان درهشهر شد و به دنبال آن شرایط تشکیل تالابها نیز فراهم شد که با این اوصاف قدمت تالابهای پلدختر در واقع معادل سن لنداسلاید سیمره است.
دره شیرز
این جاذبه طبیعی در بخش زردلان و در منطقهای به نام اولادقباد قرار دارد و دارای طبیعتی زیبا و چشمههای جاری با آب فراوان، صخرههای تند و تیز و میوههای وحشی فراوان است. شکل خاص، آب زلال و پوشش گیاهی و جنگلی و گیاهی بکر، طبیعت بسیار زیبا و دلانگیز و در عین حال اعجاب آوری به دره شیرز دادهاست. فرسایش سنگها و کوهها چهره خاصی به این دره داده که در مجموع آن را به محیطی شگفتانگیز و جذاب تبدیل کرده و توجه همه را به این منطقه معطوف کردهاست. طول این تنگه چند کیلومتر است و رود کوچکی از میان آن عبور میکند. رودی با سرابها و چشمههای زلال که در مسیر خود آبشارهای زیبایی را به وجود آورده میرود تا در دهانه ورودی دره شیرز به رودخانه خروشان سیمره ملحق شود. این دره به عنوان ژئوپارک در آثار یونسکو به ثبت رسیده است.
در این تنگه محوطههایی باستانی وجود دارد که شامل آثاری از زندگی غارنشینی بوده و این جاذبه طبیعی به ثبت ملی رسیده است. همچنین در میان دره شیرز ستونی وجود دارد که به دست طبیعت و در طی میلیونها سال به دست باد و زلزله پدید آمده و ارتفاع این ستون از کف صخره تا راس ۸۰ متر و قطر آن ۱۰ متر است و به مناره سنگی شهرت دارد.
وجود محوطههای غنی دورههای سنگ (عصر حجر) و دوره برتر در این دره موجب شده که سازمان میراث فرهنگی در طرح جامع گردشگری استان لرستان توجه ویژهای به این منطقه در شهرستان کوهدشت داشته باشد.
پلدختر
پلدختر سازهای متعلق به دوره ساسانیان است. این پل تاریخی در ورودی شمالی شهر است. هماکنون تنها یک دهانه از طاقهای آن برجا مانده و این پل بیتردید در مسیر ارتباطی بین شهرهای شاپورخواست و جندی شاپور قرار داشته و از اهمیت راهبردی برخوردار بودهاست.
خانه تاریخی آخوند ابو
منزل آخوند ابو مربوط به اواسط دوره قاجار و متعلق به قاضی محل میرزا محسن قاضی بوده است.این اثر تاریخی در خرمآباد، در ضلع غربی قلعه فلک افلاک، خیابان دوازده برجی واقع شده و در تاریخ ۲۲ شهریور ۱۳۷۸ با شمارهٔ ثبت ۲۴۳۲ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
این بنا دارای دو بخش شمالی و جنوبی است. بخش شمالی در دو طبقه احداث شده و دارای دو ورودی به مهمانخانهها و سالنهای بزرگ است.
قلعه فلک الافلاک
فَلَکالافلاک یا دژِ شاپورخواست قلعهای تاریخی در مرکز شهر خرمآباد در استان لرستان است. فلکالافلاک با نام قلعه دوازده برجی هم شناخته میشود. این بنا بر فراز تپهای مشرف به شهر خرمآباد و در نزدیکی رودخانه، در مرکز شهر قرار گرفته و چشمگیرترین اثر تاریخی و گردشگری در این شهر است. تاریخ ساخت این قلعه به دورهٔ ساسانیان بازمیگردد.
دشت لاله های واژگون الیگودرز
دامنههای زاگرس هر سال در فروردین و اردیبهشت ماه پوشیده از گلهای لاله زیبا میشود و چشم هر بیننده ای را خیره میکند.قسمتی از این منظره تماشایی در شهرستان الیگودرز واقع شده که از از ۳۵ کیلومتری جنوب شرقی مرکز الیگودرز شروع و تا فراز دامنههای زاگرس ادامه مییابد.
دشت دالانی (یکی از مخازن ژنتیکی کشور) در ارتفاعات حفاظت شده اشترانکوه از معروفترین این دشتها در الیگودرز است که حدود دوهزار و ۹۰۰ هکتار وسعت دارد. کوههای همچون مورزرین، قالی کوه، شاه کول و نسارتخت دشت را در آغوش گرفته و منظرهای فوقالعاده زیبا خلق کردهاند و هرسال در اوایل بهار بعد از آب شدن برفها در کوهها، لالههای زیبای واژگون میرویند.
در این دشت لالههای واژگونی با ارتفاع بیش از۱۲۰سانتی متر به نامهای"سوسن چلچراغ"ˈ و"اشک مریم" میروید که از گونههای نادر این گیاه هستند.
افشین باباحسینی معاون صنایع دستی و هنرهای سنتی استان لرستان در گفت و گو با خبرنگار ایلنا اظهار داشت: صنایع دستی لرستان از دیرباز در این استان رواج داشته است که خاص همین استان هستند از جمله گلیم، ماشته، البسه محلی، گیوه، سازهای سنتی، ورشوسازی بروجرد، جاجیم بافی در مناطق بختیاری نشین الیگودرز و حرمی بافی بروجرد که در تمام ایران مختص به همین منطقه است.
وی در ادامه گفت: چوخابافی الیگودرز، چرم دستدوز، معرق و مشبک، تراش سنگهای قیمتی و نیمه قیمتی، زیورآلات سنتی، محصولات تلفیقی که از ماشته به وجود میآید و مسگری، قلمزنی روی مس و رشتههایی از این قبیل مختص به این استان بوده که در ایام نوروز در نمایشگاهها برای بازدید عموم گردشگران به کار برده میشود.
وی عنوان کرد: در تمامی شهرستانهای استان نمایشگاههای ثابت و نمایشگاههای سیار دایر است در مبادی ورودی و خروجی هر شهرستان مورد بازدید مردم قرار میگیرند. با همکاری اداره کل میراث فرهنگی، سیاهچادرهایی تدارک دیده شده که علاوه بر پخت غذاهای محلی و سوغات، صنایع دستی نیز از همان منطقه نیز عرضه میشود. در مرکز استان و شهرستانهایی مثل بروجرد، الیگودرز، درود نیز نمایشگاههای ثابت وجود دارد که محصولات خاص آن منطقه را عرضه میکنند.
وی در ادامه به شیرینی و غذاهای سنتی استان اشاره کرد و افزود: برساق، چزنک روغن، انواع آش که خاص این استان است.مانند آش نخود، لوبیا، آش رشته و آش سوغدو و در اماکن تاریخی این استان برخی از شهرستانها مثل قلعه مظفری، الشتر، خانه آخوند ابو خرمآباد، خانه افتخاری در شهرستان بروجرد و همچنین نمایشگاه ثابت صنایع دستی در محل قلعه فلک الافلاک و باغ گلستان در جوار این قلعه برگزار میشود و 20 سیاهچادر در محلهای مختلف شهرستانها دایر میشود.
وی در پایان گفت: همچنین دمنوشهای گیاهی در این مکانها در اختیار مسافرین قرار میگیرد از جمله گلکنه و ازبویه، زعفران خاص خود استان لرستان که از لحاظ کیفیت بالاتر از زعفرانهای خراسان است و همچنین وسایر دمنوشها مانند بابونه، گل ختمی و گل گاو زبان وجود دارند و همچنین بستنیهای سنتی این استان از جمله بستنی زعفرانی و نعنایی خاص این استان است چرا که از گیاهان دارویی تشکیل میشود.