در گفت و گو با ایلنا مطرح شد:
بحران آب بزرگترین مشکل استان همدان/ شهرداریها برای ارائه خدمات اولیه هم دچار مشکل اند /افرایش تعداد کودکان کار در استان/ حفر چاههای غیر مجاز عامل اصلی بحران آبی در همدان
عضو شورای عالی استان همدان با بیان اینکه بحران آب بزرگترین مشکل در این استان است گفت: باید هرچه سریع تر با پیدا کردن راهکارهای معقول و فرهنگ سازی مناسب جهت صرفه جویی در مصرف آب برای حل این مشکل تلاش کنیم.
محمد جمال حجتی در گفتوگو با خبرنگار ایلنا، ضمن بیان این مطلب اظهار داشت: در حال حاضر مهمترین مشکل استان همدان بحران آب است که به نظر میرسد با توجه به موقعیت جغرافیایی استان و کاهش میزان بارشها این معضل می تواند به بحران جدی در استان تبدیل شود از همین رو مدیریت علمی کشور باید هر چه سریعتر دست به کار شد و با پیدا کردن راهکاری معقول و فرهنگسازی مناسب جهت صرفهجویی در مصرف آب این مشکل را برطرف کرد.
پسماند پس از آب مشکل دوم استان
وی با اشاره به اینکه مشکل بعدی در زمینه پسماندها است افزود: این مقوله کمتر از بحران آب در استان نیست زیرا باعث اختلال در کار شهرداریهای سطح استان می شود. از همین رو تلاش داریم در جلسه شورای عالی استان ها این موضوع را به طور ویژه پی گیری کنیم و با تصویب یک طرح تک فوریتی این مشکل را با یک نگاه ملی برطرف کنیم.
عضو عالی شورای استان همدان درباره بهسازی و اجرای طرح هادی روستاهای استان نیز گفت: این طرح با مشکلاتی نظیر تملیک و معبرگشایی روبرو است که آن هم نیازمند تامین اعتبار است که متاسفانه در حال حاضر امکان اجرای این طرح به دلیل داشتن مضیقه مالی وجود ندارد.
حجتی درباره وضعیت بهداشت آب روستاهای استان همدان گفت: روستاهایی که به لحاظ آب آشامیدنی با مشکل روبرو هستند هر چند روز یکبار بوسیله تانکر آبرسانی میشوند. اگر منابع آبی در این استان به خوبی مدیریت شود و کنترلی بر روی آبهای جاری به شکل جمع آوری سدهای مخزنی صورت گیرد میتوان مشکل کم آبی استان را در یک دوره مشخص کنترل کرد.
شوراها نیازمند آموزش
حجتی در ادامه به مطالبات شهرداری از ادارات دیگر اشاره کرد و گفت: برخی از ادارات مطالبات شهرداری را پرداخت نمیکنند به طور مثال سازمان نوسازی بدهی خود را به اداره تامین اجتماعی پرداخت میکند اما بدهی شهرداری را نمیدهد، اداره آموزش و پرورش هم همین طور.
وی سپس به موضوع آموزش در شوراها پرداخت وگفت: در این دوره شوراها با مشکل آموزش روبرو هستیم. قرار است به صورت منسجم و هماهنگ در سطح کشور در خصوص ارتقای آموزش شورایی کارهایی انجام شود که انشاءالله این امر عملی شود. هر چقدر بتوانیم شوراها را از نظر آموزشی تقویت کنیم خیلی از مشکلات جامعه شورایی برطرف خواهد شد.
حجتی در بخش دیگری از سخنان خود حفر چاههای غیرمجاز را یکی دیگر از دلایل بحران بی آبی در استان برشمرد و اظهار داشت: این امر باعث خشک شدن قناتها شده و ضربه جدی به کشاورزان وارد کرده است. قطعا زمانی که اهالی این روستا آب برای کشاورزی نداشته باشند مهاجرتها به شهرها آغاز میشود و حاشیهنشینی در اطراف شهرهای بزرگ پیشرفت خواهدکرد و این خود مشکلات جدی را به همراه خواهد داشت.
وی گفت: برای احیای قنوات، کار گروهی در استان تشکیل شده و خود فرمانداریها به عنوان متولی این امر برای مدیریت منابع آب اقدام میکنند. همچنین با کمک دادگستری استان با حفاران غیرمجاز برخورد قانونی شده و چاههای غیرمجاز هم مسدود میشود. به طور مثال به تازگی در شهرستان رزن بیش از 900 حلقه چاه 400 حلقه شناسایی و مسدود شد که باعث افت میزان فشار آب ذخائر زیرزمینی شده بود، اکنون با این اقدام به شرایط نسبتا مطلوب بازگشته است.
وی اظهار داشت: اقدام بعدی برای مقابله با بحران آب منع کشت محصولات کشاورزی پر آب مانند هندوانه و سیبزمینی در استان است و این طرح در دستور کار قرار دارد که در حال حاضر اجرایی شده است.
بازار اشتغال خوب نیست
حجتی درباره وضعیت اشتغال ومیزان بیکاری در استان نیز گفت : متاسفانه بازار کار در استان خیلی خوب نیست . اقداماتی هم از سوی مسئولان استان مانند ایجاد مشاغل خانگی و ... انجام شده اما هنوز کافی نیست. برای تولید گیاهان دارویی هم اعتباراتی از سوی دولت تخصیص یافته تا فعالیت های بیشتری در این زمینه صورت گیرد ولی متاسفانه اجرای اینکار با بوروکراسی اداری روبرو شد که از این جهت با ضررهایی روبرو شدیم.هم از جهت اشتغالزایی و هم از جهت درآمد و پایداری که با مشارکت خود شهرداری داشتیم.
وی به مشکلات محیط زیست استان اشاره کرده و گفت: استفاده از پلاستیک در کشاورزی بر آلودگی های محیط زیست افزوده است. در نظر داریم با کمک دادگستری، جهاد کشاورزی و محیط زیست در این حوزه فعالیت کنیم. درباره دفع زبالههای شهری نیز با سرمایهگذاران بخشخصوصی صحبت شده که جمعآوری پسماندها و بازیافت کاملا به صورت بهداشتی انجام شود تا مردم دچار مشکل و بیماری نشوند.
وی گفت: امیدوارم با مدیریت صحیح گردشگری و با پیش رو داشتن همدان 2018 ، روزهای درخشانی پیشرو داشته باشیم. هرچند در شهرستانهای دیگر استان کارهای بسیاری باید انجام شود. /
گزارش : مریم بازوند