خبرگزاری کار ایران

معاون اداره کل حفاظت محیط زیست یزد مطرح کرد:

خبر تلخ برای دوستداران طبیعت/ آخرین روزهای زندگی یوزپلنگ در یزد

خبر تلخ برای دوستداران طبیعت/ آخرین روزهای زندگی یوزپلنگ در یزد
کد خبر : ۵۹۹۱۷۷

معاون فنی اداره کل حفاظت محیط زیست استان یزد گفت: «گربه های بزرگ، شکارچیانی در معرض تهدید» این شعار جهانی روز حیات وحش است و بی تردید مهم ترین مصداق این شعار، یوزپلنگ ایران است.

به گزارش ایلنا، حسن اکبری معاون فنی محیط زیست یزد در این رابطه اظهار داشت: ای کاش در تمام محاسبات و بررسی ها اشتباه کرده باشیم و گرنه احتمالا امسال آخرین سالی است که روز جهانی حیات وحش (دوازدهم اسفند مصادف با سوم مارس) هنوز در استان یزد یوزپلنگ زندگی می‌کند و این می تواند تلخ ترین خبر برای دوستداران طبیعت این سرزمین باشد.

وی گفت: بدون شک یوزپلنگ ایران بحرانی‌ترین گربه سان دنیا از نظر تعداد و جمعیت است و نزدیک‌ترین گربه سان به پرتگاه انقراض است و اگرچه یوزپلنگ به عنوان سریع‌ترین موجود زنده روی زمین و یکی از شگفت انگیزترین گوشتخواران دنیا بوده و نقش مهمی در چرخه‌های زیستی طبیعت به عنوان یک طعمه خوار بزرگ بازی می کند اما ادامه حیات آن شاخصی از سلامتی محیط زیست است و انقراض آن زنگ خطری برای نابودی سایر گونه‌های جانوری و پیامد آن دشوار شدن شرایط برای زندگی انسان در این پهنه از سرزمین است.

اکبری افزود: هر شهروندی که این زنگ خطر را بشنود و تصمیم بگیرد کمکی به حفظ حیات وحش این سرزمین مخصوصا یوز بکند حتما می‌تواند و حتما کاری از او ساخته است؛ خواه تصمیم گیر عرصه سیاست و یا مدیریت کشور باشد خواه کارخانه دار و معدن کار و خواه کارمند یا مغازه دار؛ چرا که هر شهروندی می‌تواند با صرفه‌جویی در مصرف، تولید زباله کمتر، نریختن زباله در طبیعت و رعایت سرعت مجاز و پیشگیری از تصادف جاده ای حیات وحش به حفظ زیستگاه های یوزپلنگ کمک کند.

این مقام مسئول ادامه داد: اگر چه تیر خلاصی به جمعیت یوزپلنگ آسیایی در استان را، تخریب طبیعت به بهانه‌های مختلف نظیر معدن کاری گسترده در زیستگاه‌های بکر و تصادفات جاده‌ای زده است اما دست اندازی شکارچیان غیرمجاز به شکارگاه‌ها در دهه های گذشته و کاهش جمعیت طعمه‌های یوز در زیستگاه های غیر حفاظت شده نیز در کاهش جمعیت این گربه سان بسیار موثر بوده است.

اکبری اضافه کرد: استان یزد میزبان 7 عضو از 8 گربه سان وحشی ایران است؛ پلنگ، یوزپلنگ، کاراکال، گربه جنگلی، گربه وحشی، گربه شنی و گربه پالاس.

معاون فنی محیط زیست یزد بهترین زیستگاه پلنگ در استان یزد را منطقه حفاظت شده کوه بافق دانست که حداقل جمعیت 12 قلاده ای پلنگ را در خود جای داده است و گفت: پلنگ زیستگاههای کوهستانی را انتخاب‌می‌کند و جابه جایی‌های‌گسترده‌ای ندارد و ماهیت صعب‌العبور بودن زیستگاههای کوهستانی به بقا این گونه کمک کرده است.

وی در رابطه با این موضوع اظهار داشت: مشاهدات یوزپلنگ در استان یزد در سال های اخیر بسیار کم شده است و سال جاری فقط 2 قلاده یوز نر در پناهگاه حیات وحش دره انجیر مشاهده شده است و  تلاش برای تکثیر این گونه در شرایط نیمه طبیعی به دلیل محدودیت اعتبار مالی مسکوت مانده است و متاسفانه فقط نظاره گر نابودی تدریجی آن هستیم.

اکبری علت بحرانی شدن وضعیت یوز را در وسیع بودن قلمروی این جانور دانست و افزود: جابه جایی های گسترده، آن را با انواع خطرات نظیر تصادف جاده ای، کم غذایی، شکار شدن و... مواجه ساخته است و تقریبا تمام زیستگاههای این گونه در استان دستکاری شده اند.

معاون فنی محیط زیست یزد در پایان اضافه کرد: امیدواریم امسال به بهانه روز جهانی حیات وحش و در آستانه نوروز 97، مردم این سرزمین در شیوه رفتار خود با طبیعت و زیستمندان آن، خانه تکانی اساسی داشته باشند وگرنه این فقط یوز نیست که پرونده حیات آن بسته می شود بلکه بقیه گربه سانان و بلکه گونه های برجسته حیات وحش و شاید تمام موهبت های زیبای الهی که از گذشتگان به ارث برده ایم را از دست داده و به خاطر امانت نداری مورد لعن و نفرین فرزندانمان قرار بگیریم.

انتهای پیام/
ارسال نظر
پیشنهاد امروز