خبرگزاری کار ایران

در آیینی سنتی و صدساله؛

مراسم گندم کوبی با نوای موسیقی مذهبی در شبانکاره برگزار شد

مراسم گندم کوبی با نوای موسیقی مذهبی در شبانکاره برگزار شد
کد خبر : ۳۲۸۸۹۱

«مراسم گندم‌کوبی» یکی از سنت‌های قدیمی و اصیل مردم شبانکاره (استان بوشهر) است که هر سال در 28 ماه صفر انجام می‌شود.

به گزارش خبرنگار ایلنا از بوشهر، مردم شبانکاره در روزهای پایانی ماه صفر و همزمان با شهادت پیامبر اکرم (ص)، مراسمی تحت عنوان گندم‌کوبی و حلیم‌پزان را برگزار می‌کنند که به‌گفته اهالی این شهر بیش از صد سال پیش در قلعه ملک منصورخان شبانکاره‌ای انجام می‌شده است. مراسم گندم‌کوبی، آئین قدیمی بوده و ریشه در فرهنگ و آداب مردم مناطق جنوب کشور و به‌ ویژه شبانکاره دارد.

 مردم شبانکاره از پیر و جوان، خرد و کلان، همه و همه برای برگزاری این مراسم حضور به هم می‌رسانند تا گندم‌ها را کوبیده و حلیم را با نیت برآورده‌ شدن حاجاتشان هم بزنند و به‌ گونه‌ایی زیبا، نشاط معنوی و روحی را در این مراسم آئینی-مذهبی متجلی می‌کنند.

«بی‌بی خدیجه»، بانوی هفتاد ساله شبانکاره‌ایی می‌گوید: از زمانی که دختربچه بودم این مراسم، آخر ماه صفر در شبانکاره برگزار می‌شد. آن‌زمان، گندم را در هاون‌های بزرگ می‌ریختند و خرد می‌کردند و دیگ‌های حلیم را بار می‌گذاشتند. صبح که حلیم آماده می‌شد، آنرا بین اهالی تقسیم می‌کردند. او می‌گوید که این سنت قدیمی را از نیاکان مان به یادگار داریم و آن را هر سال برگزار می کنیم. ملک منصورخان شبانکاره ای آخرین حاکم سلسله ی خوانین شبانکاره متوفی دهه 50 خورشیدی همچنین بانی اجرای این مراسم در شبانکاره بوده اند.

علیرضا رمضانی، پژوهشگر و نویسنده کتاب شبانکاره که شرح مراسم گندم‌کوبی شبانکاره را به سازمان میراث فرهنگی برای ثبت میراث ناملموس ملی ارائه کرده است در گفتگو با خبرنگار ایلنا گفت: این مراسم آئینی-مذهبی در استان‌های دیگر نیز انجام می‌شود ولی نه به این سبک و شیوه که خاص شبانکاره است.

رمضانی ادامه داد: این مراسم ابتدا با چاووش‌خوانی و خیساندن گندم‌ها و برپا کردن دیگ‌های آب جوش بروی آتش آغاز می‌شود. اهالی آماده می‌شوند و چهار نفر به‌ وسیله چوب‌هایی به‌نام »دسته «در هاون‌های چوبی می‌کوبند تا خرد شود و پوست آن جدا شود. این ضربات با فواصل نیم‌ثانیه‌ایی و ضربدری ( دو به دو) توسط افراد زده می‌شود. از نظر بعد موسیقایی، شما نوعی موسیقی کار را هنگام کوبیدن گندم می‌شنوید که بیشتر برای هماهنگی و نظم در زدن ضربات دسته به‌روی گندم‌هاست. اینکار همراه با چاووش‌خوانی و خواندن اشعار محلی- مذهبی ادامه دارد تا زمانی‌که همه گندم‌هایی که قبلا خیس شده خرد ‌شده و در دیگ‌های آبجوش ریخته شود. پس از آن تا هنگام سحر مشغول هم‌زدن می‌شوند تا حلیم برای تقسیم بین اهالی شهر آماده شود.

وی درباره قدمت این مراسم نیز گفت: بانی این مراسم ملک منصورخان شبانکاره‌ایی بوده که کل گندم این مراسم را برای پخت حلیم تامین می‌کرده است و با کمک اهالی شهر، شب بیست‌و‌هشتم ماه صفر حلیم را آماده می‌کردند.

رمضانی در پایان یادآور شد: مراحل اداری ثبت میراث ناملموس ملی این مراسم انجام شده و قرار است تا اواخر هفته آینده به‌نام شبانکاره ثبت شود.

مراسم گندم کوبی با نوای موسیقی مذهبی در شبانکاره برگزار شد

مراسم گندم کوبی با نوای موسیقی مذهبی در شبانکاره برگزار شد

مراسم گندم کوبی با نوای موسیقی مذهبی در شبانکاره برگزار شد

مراسم گندم کوبی با نوای موسیقی مذهبی در شبانکاره برگزار شد

مراسم گندم کوبی با نوای موسیقی مذهبی در شبانکاره برگزار شد

گزارشگر: مهرآفرین زیارتی

عکاس: مهرداد عوض پور

انتهای پیام/
ارسال نظر
پیشنهاد امروز