نفع مردم خوزستان از نیشکر، بهغیراز خاکستر و بوی تعفن نیست
مدیر کمیته برگزاری کنفرانس ملی رودخانه کارون گفت: زندگی مردم استان خوزستان توسط شرکتهای مخرب محیطزیست در مخاطره است و سالهاست که مردم به امید دولت جدید، صبوری مینمایند.
به گزارش خبرنگار ایلنا از خوزستان، سیدحسین فاضلی در گفت و گو با ایلنا افزود: متأسفانه هر بار به طریقی امید مردم کمی تضعیف میشود. بهعنوان نمونه "بسته حمایتی ویژه ریز گردها" و اختصاص بودجه تعیین شده بهعنوان فقط شعاری است که مردم از زبان ریاست سازمان حفاظت محیطزیست کشور در ذهن خود دارند. اگرچه انتظار میرفت که تأکید و هشدار مقام معظم رهبری درباره حفاظت از محیطزیست مورد توجه قرار میگرفت.
وی گفت: عدم عملکرد موفق سازمان حفاظت محیطزیست در حفاظت از محیطزیست خوزستان بارها توسط قانونگذاران هشدار داده شده بود و شکست سازمان حفاظت محیطزیست در برابر شرکتهای مخرب محیطزیست خوزستان از جمله شرکت نیشکر، مقوله جدیدی نیست و سالهاست تبعات این شکست، گریبان گیر مردم استان خوزستان شده است. اگرچه تجارب تلخ گذشته مرتبط با نحوه نگرش دولتمردان به معضلات زیستمحیطی و ازجمله تبعات زیستمحیطی نیشکر نشان داده است که محیطزیست خوزستان نتوانسته است جایگاه حقیقی خود را داشته باشد و تا زمانی که حیات آن رو به نابودی میرفت یا واقعاً نابود میشد و یا زنگ خطر آنها در رسانهها منعکس میشد، توجه دولتمردان را به خود معطوف میساخت.
فاضلی ادامه داد: افزایش بیماری سرطان، کاهش کیفیت و کمبود آب و موارد دیگر بهطور روزانه زندگی مردم خوزستان را تهدید مینماید و زندگی را برای آنها سختتر و گرانتر نموده است. خرید آبهای فیلتر شده یا دستگاههای فیلتر آب بهعنوان نمونه کوچکی از ترس و یقین مردم از آب ناسالم میباشد که در قبال تخریب محیطزیست استان توسط صنایع، پروژههای مختلف و دیگر آلایندهها به آنها منتقل شده است.
علیرغم تمام مخاطرات زیستمحیطی استان خوزستان و به مخاطره انداختن زندگی مردم، تبعات و پیامدهای های زیستمحیطی و اجتماعی نیشکر در استان خوزستان، با گذشت زمان گسترش و عمق بیشتری مییابند و گاهی ابعاد بینالمللی به خود میگیرد و حدود دو دهه است که مردم خوزستان با تبعات و پیامدهای زیستمحیطی و اجتماعی ناشی از طرح توسعه نیشکر دستبهگریبان هستند.
وی افزود: اگرچه تأکید مقام معظم رهبری که فرمود: "ازاینپس مردم باید قضاوت کنند که کدام دستگاهها به وظیفه خود برای حفظ محیطزیست عمل میکنند و کدام دستگاهها برای حفظ محیطزیست، تلاش و اقدام لازم را انجام نمیدهند" زنگ بیداری برای مردم است، مردم نیز باید بهطرف حفاظت از محیطزیست گام جدی بردارند و بهعنوان همیار دولت، از خدمت گذار خود یعنی دولت بخواهند که تمام پروژههای خود را در راستای حفاظت محیطزیست تصویب و اجرا یا از پروژههای غیر کارشناسی تصویبشده یا در حال اجرا جلوگیری نماید.
فاضلی گفت: باران خاکستر و بوی تعفن نیشکر بهعنوان نمونههای بارز ارمغان فعالیتهای شرکت نیشکر برای مردم خوزستان است. حال این سؤالات پیش میآید که به چه گناهی مردم استان خوزستان باید تبعات شرکت نیشکر را تحمل نمایند؟ اگر هدف از انجام هر پروژه ملی، ارتقاء وضعیت زندگی مردم است، چرا این پروژه زندگی را برای مردم استان خوزستان سخت نموده است؟ شرکت نیشکر برای حل مشکل خاکستر و بوی تعفن چه نموده است؟ چرا معضل بوی تعفن نیشکر هیچوقت حل نمیشود؟ چرا هیچ اقدام اساسی در زمینه برخورد قانونی با باران خاکستر نیشکر انجام نمیگیرد؟ چرا علیرغم اینکه نیشکر همچنان صنعت آلاینده محیطزیست خوزستان است، تحت برخورد قانونی جدی از طرف مراجع ذیصلاح قرار نمیگیرد؟ و سؤالات دیگری که همچنان بهعنوان ابهامات در ذهن مردم شکل گرفته است.
مدیر کمیته برگزاری کنفرانس ملی رودخانه کارون افزود: صنعت نیشکر که بهعنوان یکی از بزرگترین مخربها و تهدیدکنندههای محیطزیست استان خوزستان است، از طرق مختلف آلایندگی، زندگی مردم استان را به مخاطره میاندازد و متأسفانه بهجای قبول نمودن آلایندگی و تخریب محیطزیست، همیشه فعالیت صنعت نیشکر بهعنوان حامی محیطزیست از طرف آن شرکت معرفی میشود. حال این سؤالات پیش میآیند که این باران خاکستر نیشکری که بروی مردم استان خوزستان میبارد، آیا بهعنوان چالش زیستمحیطی نیست؟ آیا این بوی تعفن نیشکر که مردم را آزار میدهد، نمیتواند بهعنوان چالش زیستمحیطی حساب شوند؟
اگرچه مقوله آلایندگی نیشکر به خاکستر نیشکر و بوی تعفن خلاصه نمیشود و روزبهروز ابعاد پیچیده و حتی بینالمللی پیدا نموده است. حال این ابهامات پیش میآیند که چرا علیرغم اینکه نیشکر همچنان صنعت آلاینده محیطزیست خوزستان است، تحت برخورد قانونی جدی از طرف مراجع ذیصلاح قرار نمیگیرد؟ چرا حمایت لازم از کشاورزان در برابر حقوق ضایعشده آنان توسط صنعت نیشکر نمیشود؟ چرا کشاورزی و از جمله نخیلات(با توجه به اهمیت آن) باید در برابر صنعت نیشکر نابود شود؟ تولید شکر از طریق صنعت نیشکر در کشور با توجه به معضلات پیشآمده، آیا صرفه اقتصادی دارد؟چرا هیچ اقدام اساسی در زمینه برخورد قانونی با باران خاکستر نیشکر انجام نمیگیرد؟ چرا معضل بوی تعفن نیشکر هیچوقت حل نمیشود؟ و سؤالات دیگری که همچنان بهعنوان ابهامات در ذهن مردم شکلگرفته است.
نمونه بارز آنکه نیاز به نگرش دارد، مقدار مصرف آب شرکت نیشکر است که بهطور مستقیم بر کیفیت آب و نوع زندگی آنها و حتی محصولات کشاورزی از جمله نخیلات تأثیر منفی داشته است. لازم به ذکر است که مقوله پسابهای شور نیشکر روی منابع آب زیرزمینی و سطحی، و تأثیر و تشدید شوری آب، از مهمترین مخاطرات زندگی مردم خوزستان بوده است که مورد بیتوجهی و بیمهری قرارگرفته است.
فاضلی در ادامه گفت: اگرچه ترفند شرکت نیشکر تحت عنوان اعلام تولید اکسیژن توسط نیشکر، تولید بیشتر شکر و موارد دیگر دلیلی بر چالشهای زیستمحیطی و اجتماعی ایجادشده توسط آن شرکت نمیباشد و بهنوعی راهکاری برای وانمودن به صیانت شرکت نیشکر بوده است زیرا که توجه به تولید اکسیژن در قبال اعلام عدم اجتنابناپذیر بودن تولید باران خاکستر نیشکر بر روی مردم استان خوزستان، نیاز به تأمل عمیق دارد یا مصرف بیشازحد آب تعیینشده توسط نیشکر در قبال ریختن زه آب نیشکر در تالابها نیاز به تأمل دارد. در حقیقت شرکت نیشکر، چالشهای زیستمحیطی خود را غیرقابلاجتناب میداند و بهظاهر فواید نیشکر را وسیلهای برای صیانت از عملکرد خود میداند.
وی در پایان افزود: مورد قابلتوجه، منطق عجیب شرکت نیشکر است که از آن بهعنوان وسیلهای برای صیانت از آلایندگی شرکت استفاده مینماید. یعنی اعلام اتهامات به دیگر صنایع برای وانمودن صیانت شرکت نیشکر است. بهطور مثال این شرکت ادعا مینماید که آیا چاههای نفت موجود در خوزستان آلاینده نیستند و گاز آلوده ندارند، صنایع فولاد خوزستان مگر آلودگی ایجاد نمیکند، فقط ما هستیم که آلایندهایم؟ البته تجارب تلخ گذشتهی محیطزیست خوزستان و عملکرد ناموفق سازمان حفاظت محیطزیست، نشان داده است که این سازمان بهتنهایی نمیتواند اقدامات لازم را در برابر شرکت نیشکر انجام دهد و نیاز به اراده فراتر دارد.