ایلنا از آیین سیزده بهدر در لرستان گزارش میدهد؛
سیزده بهدر، روز پیوند مردم با طبیعت در لرستان
سیزده بهدر یا جشن بدرقه نوروز از مهمترین رسوم مشترک در میان اقوام ایرانی است که طی سالهای اخیر روز آشتی با طبیعت نیز نامگذاری شده است.
به گزارش خبرنگار ایلنا از خرم آباد، روز سیزدهم نوروز یا سیزده بهدر از آیینها و رسومی است که شهروندان را به دامان طبیعت میکشاند و آنها در این روز، تعطیلات نوروز را به پایان میرسانند.
در روز سیزده بهدر سبزه به آب روان سپرده میشود تا نشانگر این روایت باشد که سبزه، نشانهٔ باغ عدن است که در آنجا همه چیز سبز بود و تکثیر و جنسیّت و زاد و ولد نبوده است.
سبزه در آب انداختن نشانهٔ بازگشتن به دامان آبهای روان است تا آناهیتا، ایزدبانوی آبها مهر و عشقش را به طبیعت نثار دارد.
روز سیزدهم نوروز، کمتر کسی در خانه میماند و خیابانها در ازدحام و سبزههایی که در دست و یا پشت ماشینها سر برآوردهاند؛ میروند که این روز را که در باور نحس است؛ به در کنند.
این روز برای لرستان، از رسم سبزه گره زدن تا بازیهای محلی نظیر «دال پلو» در دامن طبیعت آغاز میشود و در میان مردم این خطه مرسوم است که از سپیده دمان و به صورت دسته جمعی به طبیعت بروند.
در برخی از شهرهای لرستان، ناهار معمولاً در طبیعت پخته میشود و مرسوم است که مردان، زنان را در تهیه ناهار سیزده بهدر همیاری میکنند؛ بدین شکل که بساط ناهار و چای را آماده کرده و هیزمها را به عنوان یک اجاق شعله ور کنند.
پس از پختن غذا، زنان به صورت دسته جمعی به دامان کوهها و تپهها رفته تا خوراکیهای گیاهی را در در زیز خاک پیدا کنند؛ خوراکیهایی که به آنها دوای محلی هم گفته میشود.
انجام بازیهای مختلف همچون دویدن و بازی یک قل دو قل و تاب بازی، جزء سرگرمیهای مردم لرستان در این روز محسوب میشود.
در کنار بازیها و سرگرمیها میتوان به رسم معروف سیزده به در «گره زدن دو سبزه» به یکدیگر اشاره کرد که این رسم در دیگر نقاط این هم رایج است.
امروزه رسم گره زدن سبزه با نیت باز شدن گره دشواریها و برآورده شدن آرزوها و بیرون کردن نحسی صورت میپذیرد.
رها کردن ماهی قرمز سفره هفت سین در آب چشمه یا رود و نظیر آن از دیگر رسومی است که در این روز انجام میشود و ماهی قرمز به مأمن خود بازگردانده میشود. در باور مردم لرستان نیز مانند سایر نقاط کشور، ماهی قرمز اگر تا روز ۱۳ فروردین زنده بماند؛ بعد به آب انداخته میشود.