رئیس موسسه تحقیقات خاک و آب در شیراز عنوان کرد؛
ناکافی بودن صادرات کشاورزی به دلیل چالشهای زیرساختی است

رئیس موسسه تحقیقات خاک و آب کشور گفت: چالشهای متعدد خاک و آب، امنیت غذایی کشور را تهدید میکند و حرکت به سمت کشاورزی دانشبنیان تنها راهکار پایداری تولید است.
به گزارش ایلنا، هادی اسدی رحمانی امروز ٩ اردیبهشت در اولین همایش هم اندیشی تولیدکنندگان، توزیع کنندگان و واردکنندگان نهاده های کشاورزی با کارشناسان و مسئولین فنی داروخانه ها و کلینیک های گیاهپزشکی و آزمایشگاه های خاک و آب در راستای تولید محصول سالم و اخذ شناسه کیوآرکد در شیراز اظهار داشت: ایران در منطقه خشک و نیمهخشک قرار دارد و کمبود آب، فرسایش خاک، کاهش حاصلخیزی و آلودگی منابع، موانع جدی تولید هستند.
وی با اشاره به چالشهای متعدد بخش کشاورزی، افزود: بسیاری از خاکهای کشور با کمبود مواد غذایی مواجهاند و این مسئله، بهرهوری کشاورزی را کاهش داده است.در بهترین سالهای دهه اخیر، تنها سه سال توانستیم نیاز کودی کشور را تأمین کنیم که نشاندهنده ضعف زیرساختی در این حوزه است.
رئیس موسسه تحقیقات خاک و آب به اقدامات این موسسه در سالهای اخیر اشاره کرد و گفت: تهیه نقشههای خاک با همکاری معاونت علمی و فناوری ریاستجمهوری و بانکها، یکی از دستاوردهای مهم بوده است؛ این نقشهها، ویژگیهای خاک ایران را مشخص کرده و به مدیریت هوشمند منابع کمک میکنند. این اطلاعات، پایهای برای تصمیمگیریهای علمی در کشاورزی است.
وی با اشاره به فعالیت بخش خصوصی، اظهار داشت: در دهههای گذشته، بخش خصوصی کمتر فعال بود، اما اکنون شرکتهای تولیدکننده نهادهها نقش مهمی دارند؛این بستهها به کشاورزان کمک میکند تا نهادهها را بهینه مصرف کنند.
اسدی رحمانی افزود: از سال ۱۳۹۳، سامانهای برای ثبت و پایش نهادهها ایجاد شده که تاکنون بیش از ۲ هزار و۵۰۰ شرکت وارداتی و توزیعی در آن ثبت شدهاند.
رئیس موسسه تحقیقات خاک و آب با بیان اینکه حدود ۳۰ درصد از این شرکتها غیرفعال هستند، گفت: در حال حاضر، ۱۷۸۸ شرکت فعال در کشور وجود دارد و حدود ۲۵ هزار نهاده ثبتشدهاند.در سال ۱۴۰۰، حدود ۶۵ درصد سموم غیراستاندارد بودند، اما در سال ۱۴۰۲ این رقم به ۳۰ درصد کاهش یافت.
وی تأکید کرد: همچنان ۳۰ درصد سموم یا غیراستاندارد هستند یا در مکانهای نامعلوم توزیع میشوند که بازار را مختل میکند.
رئیس موسسه تحقیقات خاک و آب کشور تصریح کرد: در کشور طبق برآورد ها به ۵ میلیون تن کود در سال نیاز داریم تا بتوانیم اقتدار غذایی را داشته باشیم، در بهترین سال ها توانستیم ۳ الی ۳ و نیم تن کود را داشته باشیم، میانگین مصرف کود در ایران نصف میانگین جهانی هستیم.
اسدی رحمانی از چالشهای صادراتی کشاورزی با اشاره به اینکه صادرات کشاورزی ایران به دلیل مشکلات کیفی و زیرساختی، کمتر از پتانسیل واقعی است، افزود: مصرف نادرست نهادهها و آلودگی محصولات، از موانع اصلی صادرات هستند؛ این اقدام، کیفیت محصولات را تضمین میکند.
وی در پایان با تشکر از برگزارکنندگان همایش، از تلاشهای موسسه برای رفع چالشهای خاک و آب خبر داد و ابراز امیدواری کرد که با همکاری بخش خصوصی و دولتی، کشاورزی ایران به پایداری و اقتدار غذایی دست یابد.