یک فعال کارگری در گفتوگو با ایلنا:
روز کارگر باید بهانهای برای بیان مطالبات بر زمینمانده باشد/ ۲۰ سال است که در مورد قراردادهای موقت کار هشدار دادهایم

دبیر اجرایی خانه کارگر تشکیلات ساوه و زرندیه با تأکید بر اینکه صدای کارگران باید شنیده شود، گفت: هر چند که روز جهانی کارگر، فرصتی برای جشن و گرامیداشت زحمات جامعه کارگری محسوب میشود، اما این روز باید بهانهای برای بیان مطالبات بر زمینمانده نیز باشد. کمبودها و بیتوجهیها در بازه زمانی سالهای اخیر گریبانگیر قشر کارگری شده و ضرورت فریاد مطالبات کارگران را بیش از پیش برجسته میکند.
داوود میرزایی در گفتوگو با خبرنگار ایلنا، افزود: مطالبات اصلی جامعه کارگری شامل امنیت شغلی، معیشت مناسب و دستیابی به مسکن است. امنیت شغلی برای هر کارگر معنای ثبات و امکان برنامهریزی برای زندگی و آینده است. کارگر باید مطمئن باشد که در مجموعهای که مشغول به کار است، از حمایت و پایداری لازم برخوردار است اما متأسفانه شرایط را به گونهای رقم میزنند که کارگران هموار باید ازعدم ثبات امنیت شغلی نگران باشند.
وی ادامه داد: معیشت مناسب از دیگر مطالبات همیشگی جامعه کارگری است. درآمدهای فعلی نه تنها تناسبی با هزینههای زندگی ندارد، بلکه بسیاری از کارگران را مجبور کرده تا در شرایط دشوار کاری و ساعات طولانی فعالیت کنند. از سوی دیگر به دلیل بالا بودن هزینههای زندگی، مسکن به یک رؤیای دستنیافتنی برای قشر کارگر تبدیل شده است. موضوعی که جامعه کارگری دیگر به سختی میتواند درباره آن تصمیمگیری کند یا حتی امید داشته باشد.
امنیت شغلی و معیشت و مسکن باید جدی گرفته شود
دبیر اجرایی خانه کارگر ساوه و زرندیه اظهار داشت: در حوزه کارگری ۳ موضوع امنیت شغلی و معیشت و مسکن باید جدی گرفته شود. باید شرایط به گونهای فراهم شود که یک کارگر با ۸ ساعت کار میزان حقوق و دستمزدی را دریافت کند تا بتواند یک زندگی شرافتمندانه را اداره کند. باید شرایطی ایجاد شود تا کارگر نیاز نداشته باشد برای تأمین هزینههای زندگی در شغلهای کاذب به صورت شیفت دوم و یا سوم اشتغال داشته باشد تا کاستیهای زندگی خود را جبران کند.
میرزایی به وضعیت اقتصادی و معیشتی کارگران و خانوادههای آنها اشاره داشته و تصریح کرد: جامعه کارگری در شرایطی قرار گرفتهاند که علیرغم اینکه فرزندان این قشر موقعیتهای مناسبی دارند، اما چه برای تحصیل و چه برای ازدواج مجبور هستند از این ۲ موضوع صرفنظر کنند. جوانان به سمت تشکیل خانواده و ازدواج نمیروند و اگر هم ازدواج کنند فرزندآوری ندارند. بنابراین سعی میکنند با ورود به بازار کار به نحوی کمک معیشت و اقتصاد خانواده باشند.
وی بیان داشت: تورم افسارگسیخته، افزایش حقوق را به کام کارگران تلخ کرده است. از دولت میخواهیم تورم مهار شود تا کارگران بتوانند معیشت خود را تأمین کنند. حقوق واقعی کارگران پرداخت شود. حداقل حقوق کفاف هزینههای سنگینِ زندگی را نمیدهد. متأسفانه شاهد آن هستیم که به شدت قدرت خرید جامعه کارگری و بازنشستگان کاهش پیدا کرده است و به اجبار از بسیاری از خواستههای خود چشمپوشی کردهاند.
۲۰ سال است که در مورد قراردادهای موقت کار هشدار دادهایم
دبیر اجرایی خانه کارگر تشکیلات ساوه و زرندیه با ابراز تأسف از وضعیت اسفبار قراردادهای موقت در واحدهای تولیدی و صنعتی، تأکید کرد: ۲۰ سال است که در مورد قراردادهای موقت کار هشدار دادهایم. این قراردادها زندگیِ کارگران را نابود کرده است، از سوی دیگر شرایط به گونهای است که روی دیگر این شمشیر هم تیز شده و این شمشیرِ دولبه، نه تنها گردنِ کارگران بلکه دست کارفرمایان را هم میبرد.
میرزایی با بیان اینکه به موضوع قراردادهای موقت کار باید رسیدگی شود، ابراز داشت: قراردادهای موقت وابستگی و عِرقِ کارگران به محیط کار خود را از بین برده است و کارگر هیچ وابستگی و تعهدی به محیط کارش احساس نمیکند. کارگران امروز مانند کارگرانِ روزمزد شدهاند و نتیجه این میشود که به راحتی کار را ترک میکنند و اگر واحد تولیدی و صنعتی دیگری شغل راحتتری داشته باشند و یا حقوق و دستمزد بیشتری بدهد، به آنجا میروند و مشغول به کار میشوند.
وی اضافه کرد: متأسفانه ارادهای را در نمایندگان مجلس و حتی دولتمردان نسبت به رفع قانون قراردادهای موقت کار مشاهده نمیکنیم. وجود اینگونه قراردادهای موقت در واحدهای تولیدی و صنعتی، انگیزه کارگران را کاهش داده و سبب خواهد شد تا بهرهوری در واحدهای تولید به تبع آن پایین بیاید. در چنین شرایطی راندمان و کیفیت کار برای کارفرمایان مطلوب نخواهد بود. باید در نظر داشته باشید که قراردادهای موقت نشان از استثمار کارگر و نیروی کار است.
تشکلهای مستقل کارگری به حاشیه رانده شدهاند
دبیر اجرایی خانه کارگر تشکیلات ساوه و زرندیه به موضوع مطالبهگری قانونی با تشکلهای کارگری اشاره کرده و گفت: تشکلهای مستقل کارگری، به عنوان یکی از ابزارهای اساسی برای بیان مطالبات و رفع مشکلات کارگران، در بازه زمانی سالهای اخیر به حاشیه رانده شدهاند. این تشکلها میتوانند پل ارتباطی مستحکمی بین جامعه کارگری و تصمیمگیران باشند و بستری فراهم کنند تا دغدغهها و حقوق کارگران به شکل اصولی و قانونی مطرح شود.
میرزایی افزود: اگر واقعاً مسئولین ادعا دارند که دموکراسی در کشور حاکم است، تشکلهای کارگری را در واحدهای تولیدی و صنعتی و کارخانجات نهادینه کنند. این تشکلها واقعیترین نمایندگان جامعه کارگری و قانونیترین تشکلها در کارخانجات هستند. در این راستا امید است همانند شوراهای اسلامی در تمامی شهرها و روستاها و همانند نمایندگان مجلس که جایگاه قانونی دارند، تشکلهای کارگری نیز به همین شیوه شکل بگیرند و از جایگاه ویژه و واقعی خود برخوردار باشند.
وی ادامه داد: در شرایطی که تشکلهای مستقل کارگری به عنوان یک ابزار مهم به فراموشی سپرده شده، تعاونیهای مصرف و مسکن نیز که زمانی مأمن امید بسیاری از کارگران بودند از عرصه فعالیت کنار رفتهاند. آیا زمان آن نرسیده است که وزارت کار و دولت با رویکردی متفاوت، زمینه احیاء تشکلهای کارگری و تعاونیهای مصرف و مسکن را فراهم کنند؟! بیتوجهی به این موضوع نه تنها مطالبات کارگران را بیپاسخ میگذارد، بلکه شکاف میان جامعه کارگری و مسئولان را عمیقتر خواهد کرد.
دبیر اجرایی خانه کارگر تشکیلات ساوه و زرندیه اظهار داشت: تعاونیهای مصرف و مسکن میتوانستند با ارائه خدمات اقتصادی و تسهیلات، بسیاری از چالشهای معیشتی و رفاهی کارگران را برطرف کنند و باید رونق داده شوند. شکلگیری و ایجاد این تعاونیها باعث ماندگاری کارگران در واحدهای تولیدی و صنعتی میشود و همچنین سبب بالا بردن بهرهوری و ماندگاری کارگران ماهر در محیط کاری خواهد بود. تعطیلی این تعاونیها دیگر انگیزهای برای کارگران نگذاشته است.