رییس اسبق شورای پنجم شیراز:
همه تشکلهای قانونی میتوانند مطابق اساسنامه در حوزه مدیریت شهری فعالیت کنند
رییس اسبق شورای شهر شیراز معتقد است که آییننامه نحوه حمایت از تشکلهای مردمنهاد که در شورای پنجم شیراز به تصویب رسید، فرصت مناسبی برای مشارکت شهروندان در مدیریت شهری و فعالیت قانونی یاوران شورا است.
به گزارش ایلنا، سید عبدالرزاق موسوی با اشاره به اظهارات فرماندار شیراز مبنی بر غیرقانونی بودن فعالیت یاوران شورا، اظهار داشت: البته از جزئیات دیدگاه ایشان مطلع نیستم اما تصویب آییننامه نحوه حمایت از تشکلهای مردمنهاد در شورای پنجم، بستر بسیار خوبی برای فعالیت یاوران شورا و مشارکت همه تشکلها و عموم شهروندان فراهم کرده که نباید از آن غافل شد.
رییس اسبق شورای شهر شیراز با یادآوری روند تصویب تا غیرقانونی اعلام شدن فعالیت یاوران شورا و شورای محلات، خاطرنشان کرد: در سال ۱۳۷۹، در اولین دوره فعالیت شورای اسلامی شهر شیراز، با تصویب طرحی مبنی بر ایجاد یاوران شورا، این نهاد شکل گرفت؛ همچنین یک سال پیش از آن، شورای شهر تهران طرح ایجاد شوراهای محلات را به تصویب رسانده بود.
موسوی با اشاره به دیدگاههای متفاوت طی سالهای گذشته در مسأله فعالیت شورای محلات و یاوران شورا، یادآور شد: هیأت عمومی دیوان عدالت اداری در تاریخ ١٧ /٠٤/ ١٣٩٩ با استناد به عدم پیشبینی نهاد شورایاری در قانون اساسی و قوانین مرتبط، رأی به ابطال مصوبات ایجاد این نهادها داد و اعلام کرد که این نهادها فاقد وجاهت قانونی هستند.
وی افزود: بنا بر این رأی صادر شده، از نظر قانونی، ایجاد شورایاری تحت عنوان یاوران شورا، شورای محلات و عناوین مشابه، فاقد وجاهت قانونی است و این تشکیلات، شخصیتی حقوقی و مسئولیت قانونی در برابر شورا، شهرداری و شهروندان ندارند.
نایبرییس سابق شورای عالی استانها در ادامه با طرح این پرسش که با توجه به عدم وجود مجوز قانونی برای فعالیت یاوران شوراها، چه باید کرد؟»، تصریح کرد: به هر حال، فارغ از ایراداتی که بر عملکرد یاوران شورا وارد است، به عنوان یک نهاد مدنی و مردمی، یاوران شورا خدمات خوبی ارائه کردهاند و باید بستری قانونی برای فعالیت و ساماندهی مشارکت مردم ایجاد کرد.
موسوی با اشاره به اقدام شورای پنجم شیراز در این زمینه، گفت: پس از صدور رأی هیات عمومی دیوان عدالت اداری و غیرقانونی اعلام شدن ایجاد شورایاریها، شورای پنجم شیراز تلاش کرد تا با استفاده از ظرفیتهای قانونی، موضوع فعالیت یاوران و مشارکت شهروندان در مدیریت شهری را ساماندهی کند؛ با این رویکرد و با استناد به ماده ۸۰ قانون شوراهای شهر و بندهای ۲، ۳ و ۱۷ آن، در تاریخ۲۲/ ۱۳۹۹/۱۰ آییننامه «حمایت از تشکلهای مردمنهاد در شورای اسلامی شهر و شهرداری شیراز» با هدف ایجاد فرصت برای استفاده از مشارکت مردم و شهروندان در مدیریت شهری تهیه و به تصویب رسید.
رییس اسبق شورای پنجم شیراز با اذعان به اینکه این آییننامه به دلیل تصویب در اواخر دوره فعالیت شورای پنجم، فرصت اجرا نیافت، تأکید کرد: ما بر این باوریم این آییننامه میتواند بستر مناسبی برای مشارکت ضابطهمند و مسئولانه شهروندان در راستای بهبود مدیریت شهر و کمک به مدیران شهری در چارچوب تشکلهای دارای مجوز باشد؛ ضمن اینکه، فعالیت بر اساس این آییننامه میتواند از اقدامات سلیقهای و بعضاً سیاسی و انتفاعی جلوگیری کند.
به گفته موسوی، تمامی تشکلهای مردمنهاد که با عنوان جمعیت، انجمن، کانون، مرکز، گروه، مجمع، خانه، مؤسسه و نظایر آن با مجوز رسمی وزارت کشور فعالیت میکنند، مشمول این آییننامه میشوند.
نایبرییس سابق شورای عالی با بیان اینکه همه تشکلهای قانونی میتوانند مطابق اساسنامه خود در حوزههای مرتبط با شورا، شهرداری و مدیریت شهری، فعالیت کنند، اظهار داشت: این آییننامه فرصتی را فراهم میکند تا شهرداری بتواند از تخصص و تجربه افراد و شهروندان علاقهمند، بهصورت قانونی و ضابطهمند و با رعایت مصالح شهر و شهرداری، استفاده کند.
موسوی ادامه داد: طبق آنچه که در این آییننامه پیشبینی شده؛ تشکلها میتوانند از حمایتهای مادی و معنوی شهرداری و شورای شهر بهرهمند شوند و این موضوع میتواند ضمن تأمین منفعت عمومی، به استمرار فعالیت تشکلها هم کمک کند.
وی با بیان اینکه صرفاً تشکلهایی که دارای مجوز فعالیت از مراجع رسمی هستند، میتوانند از حمایتهای شهرداری و شورا برخوردار و در فعالیتهای مدیریت شهری مشارکت داشته باشند، تصریح کرد: این امر موجب میشود همزمان با اینکه شهرداری موظف به فراهم کردن زمینه مشارکت تشکلها در مدیریت شهری میشود، تمامی افراد عضو این تشکلها نیز مسئولیت حقوقی خود را بپذیرند.
رییس شورای پنجم شیراز در عین حال با تأکید بر اینکه هرگونه فعالیت سیاسی و انتخاباتی در این آییننامه ممنوع شده است، اضافه کرد: همچنین در تبصره چهارم ماده یک آییننامه تصریح شده که فعالیت انتفاعی ممنوع است؛ یعنی این تشکلها نمیتوانند منافع شخصی و گروهی داشته باشند.
موسوی در پایان با بیان اینکه یاوران شورا باید برای اخذ مجوز از مراجع قانونی یا عضویت در این تشکلها اقدام کنند، خاطرنشان کرد: به اعتقاد من خیر و صلاح شهر و شهروندان و رعایت حقوق عادلانه آنها و همچنین ضرورت ایجاد فرصت مشارکت ضابطهمند و عادلانه برای همه شهروندان در اداره شهر، ایجاب میکند که شوراهای شهر و شهرداریها از این فرصت و ظرفیت قانونی استفاده کنند.