ایلنا از استان مرکزی گزارش میدهد:
مازوتسوزی در نیروگاه شازند یک تبعیض ناعادلانه است / مازوتسوزی بر خلاف مصوبات کارگروه ملی کاهش آلودگی هوا است
اراک یکی از بدترین سالهای خود را در حوزه آلودگی هوا پشت سر گذاشته است
شهر اراک یکی از کلانشهرهای آلوده کشور است و مازوتسوزی در نیروگاه حرارتی شازند نیز مزید بر علت شده تا آلایندگیها در این کلانشهر چندین برابر شود. بهرغم اینکه کارگروه ملی کاهش آلودگی هوا 16 آبان ماه سال جاری توقف مازوتسوزی در نیروگاه حرارتی شازند را به تصویب رساند، اما در فاصله تنها یک ماه یعنی 16 آذر ماه فرایند مازوتسوزی مجدداً در یکی از واحدهای این نیروگاه از سر گرفته شد.
به گزارش خبرنگار ایلنا، مازوتسوزی در نیروگاه حرارتی شازند موضوعی است که از یک سو ترک فعل مدیران را حکایت میکند و از سوی دیگر بیکفایتی مسئولان ملی و عدم توجه به سلامت شهروندان را نشان میدهد. با این حال متأسفانه با بیتوجهی مسئولین کلان کشوری و عدم تخصیص گاز به این نیروگاه متأسفانه دوباره وارد فاز جدی در حوزه آلودگی هوای شهر اراک شدهایم.
بر فرض اینکه کمبود گاز و یا کمبود برق در کشور وجود دارد و نمیتوان به میزان لازم گاز و برق تولید کرد تا ناترازی در کشور جبران شود. اما پرسش اینجاست که آیا سلامت مردم و شهروندان آنقدر ارزش ندارد که دولت بخشی از درآمد خود و بودجه را به این موضوع اختصاص دهد که از کشورهای دیگر گاز یا برق وارد کرده و خریداری کند، تا مازوتسوزی نه تنها در شهر اراک، بلکه در تمام کشور متوقف شود.
پذیرش اینکه شهر اراک بیش از 4 سال، هر ساله در بازه زمانی ماههای سرد سال درگیر مازوتسوزی باشد و هیچگونه اقدام ملی و استانی در این راستا صورت نمیگیرد، به هیچ عنوان قابل درک نیست و مدیران ملی باید در این راستا پاسخگو باشند. اگر قرار بر مازوتسوزی باشد، شهر اراک دین خود را به کشور ادا کرده است. اینکه هر سال بخواهیم قربانی این پدیده باشیم واقعاً ظالمانه است.
شرایط تأثیرگذاری مازوتسوزی نیروگاه حرارتی شازند بر اراک با سایر کلانشهرهای کشور قابل مقایسه نیست و عدم مصرف این سوخت برای این شهر باید در اولویت باشد. آمار بیماریهای مرتبط با آلایندگی دیاکسیدگوگرد در اراک رقم بالایی گزارش شده است که نظر به اهمیت سلامت شهروندان و مطالبات مردمی اولویت قطع مصرف مازوت در نیروگاه حرارتی شازند نسبت به سایر کلانشهرها را افزایش میدهد.
مازوتسوزی در نیروگاه حرارتی شازند یک تبعیض ناعادلانه است
رئیس هیئتمدیره شبکه محیطزیست و منابعطبیعی استان مرکزی با ابراز ناخرسندی از آغاز مجدد مازوتسوزی در نیروگاه شازند، گفت: برخلاف وعدههای دولت چهاردهم که پیش از این اعلام کرده بود سلامت مردم را در اولویت قرار میدهند، متأسفانه مازوتسوزی در نیروگاه حرارتی شازند مجدداً آغاز شد. در بین 4 کلانشهر آلاینده کشور، اراک نخستین کلانشهری است که پیش از شهرهایی مانند اصفهان وکرج مازوتسوزی را آغاز کرده است.
سیاوش آقاخانی در گفتوگو با خبرنگار ایلنا، افزود: فشار از سوی تهران سبب شده که اراک مجدد مازوتسوزی را انجام دهد. این در حالی است که اراک یکی از بدترین سالهای خود را در حوزه آلودگی هوا پشت سر گذاشته است. به صورت مستقیم و مشخص آمارهای مازوتسوزی سال گذشته نشان میدهد که اراک تنها کلانشهر کشور است که تأثیر مستقیم از مازوتسوزی دارد و آغاز مجدد سوخت مازوت، به صورت مشخصی روی آمار آلودگی شهر اراک خود را نشان میدهد.
وی ادامه داد: مازوتسوزی و دستور اجرای آن در شرایطی اتفاق میافتد که اراک دومین شهر آلاینده کشور در بحث آلودگی است. همچنین اگر آلودگی ناشی از گردوغبار شهرهای دیگر را کنار بگذاریم، شاید در رتبه نخست قرار گیرد. الگوی زمستانه آلودگی هوای شهر اراک لزوم توجه ویژه تصمیمگیران ملی و بحث بهبود کیفیت سوخت خوروها و نیروگاهها و جلوگیری از فرایند مازوتسوزی را نشان میدهد.
رئیس هیئتمدیره شبکه محیطزیست و منابعطبیعی استان مرکزی با ابراز تأسف از این موضوع که مازوتسوزی در نیروگاه حرارتی شازند یک تبعیض ناعادلانه است، اظهار داشت: در این میان، در بحث مازوتسوزی یک تبعیض ناعادلانه در کشور در حال اتفاق افتادن است که همان بیبرنامگی اراک در مقابله با آلودگی است. هر سال این اتفاق در حال تکرار شدن است و هیچ شخصی در هیچ جایگاهی پاسخگوی آن نیست.
آقاخانی به عدم رویکرد صادقانه مسئولین با مردم اراک تأکید داشته و تصریح کرد: آن چیزی که در حال حاضر در نیروگاه حرارتی شازند میسوزد مازوت نیست، بلکه سرمایه اجتماعی مدیرانی است که با مردم کلانشهر اراک روراست نبودند و صادقانه برخورد نکردند و اعلام داشتند که اراک مازوتسوزی نخواهد داشت. این در حالی است که سوخت مازوت در سال جاری نسبت به سال گذشته تغییری نداشته است.
مازوتسوزی بر خلاف مصوبات کارگروه ملی کاهش آلودگی هوا است
مدیرکل حفاظت محیطزیست استان مرکزی نیز در این رابطه گفت: بر اساس مطالعهای که بر اساس لیست سیاهه انتشار آلایندگی انجام شده، سهم نیروگاه حرارتی شازند در آلودگی هوای اراک کاملاً مشخص شده است. این میزان آلایندگی در کارگروه کاهش آلودگی هوای استان مصوب شده و در این راستا پیگیریهای لازم انجام شده است. در سطح ملی نیز 16 آبان ماه سال جاری در کارگروه ملی کاهش آلودگی هوا، قطع مازوتسوزی در 3 نیروگاه بزرگ شازند، اصفهان و البرز به تصویب رسید.
یوسف یوسفی در گفتوگو با خبرنگار ایلنا، افزود: بر همین اساس پیگیریهای لازم انجام شده و بر مبنای مصوبه کارگروه ملی کاهش آلودگی هوا، از 20 آبان ماه سال جاری مازوتسوزی در نیروگاه حرارتی شازند قطع شد. در این راستا با حکم دادگستری پلمب سوخت مازوت در نیروگاه شازند نیز انجام شد. اما متأسفانه از 16 آذر ماه سال جاری تنها با فاصله یک ماه از مصوبه کارگروه ملی کاهش آلودگی هوا و بر خلاف مصوبات این کارگروه، مازوتسوزی در این نیروگاه مجدداً آغاز شده است.
وی ادامه داد: در حال حاضر در نیروگاه حرارتی شازند یک واحد مازوتسوزی انجام میدهد و یک واحد با سوخت گاز فعالیت میکند. یک واحد به دلیل نبود سوخت لازم فعالیت ندارد و یک واحد در حالت اورهال یا تعمیرات اساسی قرار دارد. از طریق استانداری مرکزی، سازمان حفاظت محیطزیست کشور و همچنین نمایندگان مجلس پیگیریهای لازم انجام شده و گزارشاتی نیز اعلام شده است. امید است گاز مورد نیاز برای نیروگاه شازند تأمین شود و همین یک واحد نیز مازوتسوزی نداشته باشد.
گزارش: شایسته سلامی