ایلنا گزارش می دهد،
تهیه و تامین بذور با کیفیت از مشکلات توتون کار در گلستان است
۶۰ درصد توتون کشور در گلستان تولید می شود
۶۰ درصد توتون کشور در گلستان تولید می شود و گلستان از استان های برتر تولید این محصول است و هر ساله اشتغال زیادی ایجاد می کند. متاسفانه در سال های اخیر توتون کاران گلستانی با مشکلات زیادی برای کشت این محصول مواجه شده اند که نیاز به حمایت مسئولین دارند.
به گزارش خبرنگار ایلنا از گرگان، در حال حاضر بیش از ۶۰ درصد توتون کشور در گلستان کشت می شود که شامل هر دو تیپ شرقی و غربی است. دخانیات گلستان در سال گذشته ۳۳۰ تُن توتون از کشاورزان خریداری کرد.
امروزه کشاورزان توتون کار با مشکلات زیادی مواجه هستند و بارها گلایه کردند که مسئولین به مشکلات کشت آنها توجه نمی کنند. در سال های اخیر حدود پنج هزار تن توتون در استان تولید شد که باعث اشتغالزایی جوانان شده بود.
آسیب های اجتماعی و بیکاری در استان گلستان بسیار زیاد است و در این شرایط اشتغالزایی در کاهش این آسیب های اجتماعی نقش بسیار مهمی دارد. استاندار جدید و نمایندگان مجلس گلستان باید اقدمات فوری برای رفع مشکلات توتو کاران انجام دهند.
اغلب تجهیزات توتونکاران فرسوده و فاقد استفاده است و باید تجهیزات در این حوزه به روز شود. متاسفانه بخاطر عدم حمایت مسئولین از کشاورزان توتون کار روز به روز از جمعیت آنها کاسته میشود که این وضعیت اصلا خوب نیست.
امروزه توتون کاران برای امورات اولیه شان درمانده اند و از دولت چهاردهم درخواست حمایت دارند. کارشناسان میگویند که دولت باید تعاونی کشاورزان را تشکیل دهد و صادرات محصول توتون توسط خود کشاورزان انجام بگیرد.
شرایط آب و هوایی مطلوب، نیاز آبی اندک توتون و کشت آن در اراضی شیبدار، علاقمندی کشاورزان برای کشت این محصول و ... ازدلایل کشت توتون در گلستان است. میانگین برداشت هر هکتار توتون از مزارع یک تن در هکتار است.
رئیس کمیسیون مشترک اتاق بازرگانی ایران و قزاقستان هم خواستار رفع موانع صادرات توتون تولیدی کشور شد و گفت: کارگروه میز کشوری توتون در حوزه صادرات این محصول، نقشه راه ایجاد کرده و مشکل صادرکنندگان را برطرف خواهد کرد.
امیرعابدی گفت: ما خواستار شکستن انحصار خرید این محصول هستیم و این انحصار نه تنها دست و پای تولیدکنندگان و صادرکنندگان را بسته است، بلکه زمینهساز ایجاد فساد در بازار شده است.
وی افزود: صادر کنندگان علاقمند هستند که نقش خود در حمایت از تولید داخلی را به خوبی ایفا کنند، ولی مشکل بستن قرارداد با تولید کنندگان و صادرات به موقع این محصول را دارند.
وی گفت: برای دریافت مجوز صادرات توتون، زمان زیادی از صادر کننده گرفته می شود و این مدت دار بودن، سبب می شود تا نتواند صادرات را انجام دهد.
رئیس اتاق بازرگانی ایران و قزاقستان تاکید کرد که کشور باید به سمت تجارت آزاد حرکت کند و دولت راهی جز این ندارد. صادرکننده باید آنقدر قدرتمند باشد که بدون نگرانی قراردادهای خود را منعقد کند، نه اینکه ماهها درگیر روندهای پیچیده سازمانی و مصوبات مختلف شود.
عابدی تصریح کرد: فساد نتیجه مستقیم انحصار است و دولت باید برای شکست این انحصار گامهای جدی بردارد.
مدیرکل صنعت، معدن و تجارت گلستان هم در این باره گفت: ۶۵ درصد توتون کشور در این استان تولید میشود که باید از فعالان این بخش بیش از پیش حمایت کرد. توتونکاران انتظار دارند خرید محصول تولیدی آن ها به صورت عادلانه صورت گیرد.
درویش علی حسن زاده گفت: قیمت پیشنهادی خرید توتون در سال کشاورزی جاری در این کارگروه طرح و دفاع شد ولی به جمع بندی نهایی نرسید.
وی ادامه داد: در کارگروه ملی تاکید شد که شرکت دخانیات و سایر شرکتهای توتون، به سمت خرید محصول براساس درجه بندی کیفیت رفته تا حق و حقوق کشاورزان رعایت و دچار ضرر نشوند و خرید محصول توتون از کشاورزان مهر تا آبان ماه صورت بگیرد.
مدیرکل صنعت، معدن و تجارت گلستان خواستار جلوگیری از قاچاق کالا در اجرای بندالحاقی ماده ۷۳ برنامه توسعه هفتم برای صنعت دخانیات کشور شد و گفت: در صورت عدم جلوگیری از قاچاق کالا، اجرای این بند الحاقی با توجه به وضع مالیات بر ارزش افزوده و لحاظ افزایش سالانه 20 درصدی مالیات به ضرر اعضای رسمی تنباکوی معسل خواهد شد.