در جلسه بررسی سیاهه انتشار آلودگی هوا بررسی شد:
سهم 75 درصدی منابع ساکن در آلودگی هوای شهر اراک / تنها امیدوار بودن برای قطع مازوتسوزی کافی نیست
نخستین سیاهه انتشار آلودگی هوای اراک با ۳۵۳ هزار و ۱۸۲ تن آلایندگی بررسی شد
معاون هماهنگی امور عمرانی استانداری مرکزی گفت: بر اساس مطالعات انجام شده در سیاهه انتشار این شهر 75 درصد سهم آلایندگی هوای اراک مربوط به منابع ساکن و 25 درصد سهم آلایندگی آن نیز مربوط به منابع متحرک است. در این راستا باید تدابیر اساسی اندیشیده شود.
به گزارش خبرنگار ایلنا، علیاکبر اسدی در جلسه بررسی سیاهه انتشار آلودگی هوای شهر اراک، افزود: با مطالعه سیاهه انتشار، دقیقتر میتوان تصمیمگیری و کار کرد. چرا که نتایج به دست آمده از سیاهه انتشار با نتایج سال 1396 خیلی متفاوت است.
وی ادامه داد: برنامه اجرایی کاهش آلودگی هوا در شهرهای اراک و شازند با توجه به سیاهه انتشار بایستی تهیه شود. تمامی تلاشها به کار گرفته شده تا مطالعه سیاهه انتشار آلودگی هوای اراک و شازند در کارگروه ملی کاهش آلودگی هوا به تصویب برسد.
معاون هماهنگی امور عمرانی استانداری مرکزی اظهار داشت: موارد پیشنهادی در مطالعه تکمیلی سیاهه انتشار باید در نظر گرفته شود. همچنین پیش از پایان سال جاری، باید مصوبه کارگروه ملی کاهش آلودگی هوا را در خصوص سیاهه انتشار آلودگی هوای اراک و برنامه اجرایی آن اخذ کنیم.
اسدی تصریح کرد: اختصاص منابع و بودجههای مالی و اعتباری برای مقابله با ریزگردهای تابستانه بسیار ضروری است. مهمترین اهداف برنامهریزیها باید بر این اسا باشد که اراک تبدیل به یک شهر پاک شود. دستیابی به این هدف مهم، همکاری تمام صنایع را میطلبد.
مدیرکل حفاظت محیطزیست استان مرکزی نیز در جلسه گفت: مطالعه سیاهه انتشار آلودگی هوای اراک برای نخستین بار در چنین سطحی انجام شود. همچنین برای نخستین بار به صورت استانی اعتبارات خوبی برای این مطالعات هزینه شده است.
یوسف یوسفی افزود: راستی آزماییهایی از طرق مختلف برای مطالعه سیاهه انتشار صورت گرفته است. در این مطالعه صنایع پتروشیمی، پالایشگاه، نیروگاه و آلومینیوم به عنوان صنایع بزرگ دیده شده و سهم آنها در آلودگی هوا مشخص شده است.
وی با تقدیر از اقدام ارزشمند رئیسجمهوری در راستای قطع فرایند مازوتسوزی در نیروگاه حرارتی شازند، ادامه داد: اقدامات کارشناسی لازم در خصوص سیاهه انتشار آلودگی هوای اراک صورت گرفته و اگر تصویب شود، مبنای کار قرار میگیرد.
مجری طرح مطالعاتی سیاهه انتشار آلودگی هوای شهر اراک و رئیس دانشکده محیطزیست و منابع طبیعی دانشگاه اراک نیز در این جلسه گفت: نخستین سیاهه انتشار آلودگی هوای اراک در سال 1402 با دقت بسیار بالا تهیه و 353 هزار و 182 تن آلایندگی بررسی شد.
امیر انصاری افزود: در مطالعهای که در سال 1386 انجام شده بود، سهم آلودگی هوای اراک از منابع ساکن به 52 درصد و منابع متحرک به 48 درصد. در مطالعه سال 1396 نیز سهم علت آلایندگی منابع ساکن به 43 درصد و منابع متحرک به 57 درصد رسید.
وی ادامه داد: اما با مطالعات جدید و دقیق سیاهه انتشار آلودگی هوای اراک که در سال جاری انجام شده است، سهم منابع ساکن 75 درصد و سهم منابع متحرک 25 درصد است. این موضوع نشان میدهد برخلاف سایر شهرها که عامل اصلی آلودگی آنها، خودروها هستند، در اراک عامل اصلی آلودگی، صنایع آلاینده هستند.
مجری طرح مطالعاتی سیاهه انتشار آلودگی هوای شهر اراک و رئیس دانشکده محیطزیست و منابع طبیعی دانشگاه اراک اظهار داشت: تصاویر ماهوارهای نیز سیاهه انتشار و ضرایب انتشار و همچنین نتایج به دست آمده از مطالعات انجام شده در سال جاری را در خصوص آلایندگی بالای منابع ساکن را تأیید میکند.
انصاری تصریح کرد: نتایج مطالعات نشان میدهد که که غلظت NOX و SOX در تصاویر ماهوارهای در شهر اراک نسبت به سایر شهرها بسیار بالاتر است. در این مطالعه بیش از ۳۵۳ هزار تن آلاینده مورد بررسی قرار گرفته است. صنایع آلومینیوم، پالایشگاه، پتروشیمی و نیروگاه بیشترین سهم را در منابع ساکن آلایندگی داشتهاند.
وی بیان داشت: از مجموع کل منابع آلاینده ساکن، 75 درصد انتشار مربوط به پالایشگاه شازند است. در مطالعات منابع ساکن، 73 درصد آلاینده CO2 مربوط به شرکت آلومینیوم، 87 درصد SO2 مربوط به پالایشگاه شازند و 65 درصد NOX مربوط به نیروگاه شازند است.
مجری طرح مطالعاتی سیاهه انتشار آلودگی هوای شهر اراک و رئیس دانشکده محیطزیست و منابع طبیعی دانشگاه اراک همچنین تأکید کرد: از مجموع کل منابع آلاینده متحرک نیز 72 درصد سهم مربوط به سواریها و 20 درصد مربوط به موتورسیکلتها و 8 درصد مربوط به سایر وسایل متحرک است.
رئیس هیئتمدیره شبکه محیطزیست و منابعطبیعی استان مرکزی نیز در این جلسه گفت: باید در راستای تداوم توقف مازوتسوزی در نیروگاه حرارتی شازند، با قدرت ایستادگی کرد و رسانهها با جدیت پای کار بیایند و افکار عمومی بسیج شود. تنها امیدوار بودن برای قطع مازوتسوزی کافی نیست و موضوع باید با جدیت پیگیری شود.
سیاوش آقاخانی افزود: نتایج به دست آمده از سیاهه انتشار آلودگی هوای اراک و تأثیر مستقیم سوخت مازوت در آلودگی هوای این شهر باید در اسرع وقت در اختیار رئیسجمهور و رئیس سازمان حفاظت محیطزیست قرار داده شود تا اقداماتی اساسی برای کاهش آلودگی هوای اراک انجام گردد.
وی ادامه داد: البته در مطالعه سیاهه انتشار آلودگی هوای اراک، یک خلاء در خصوص ریزگردهای تابستانه وجود دارد. اگر برای مقابله با ریزگردها نیاز به تأمین اعتبار وجود دارد، باید این بخش نیز با جدیت مورد توجه قرار گیرد. همچنین برنامه جامع مدیریت زیستبومی مناطق اراک و شازند نیز باید تهیه شود.
رئیس هیئتمدیره شبکه محیطزیست و منابعطبیعی استان مرکزی اظهار داشت: عدهای در داخل با همکاری شبکههای خارجی فضا را به سمتی میبرند تا به دولت و مجموعه حاکمیت در خصوص ساعات خاموشی فشار وارد کنند. این اقدامات دور از اخلاق است.