معاون محیطزیست طبیعی و تنوع زیستی استان خبر داد؛
افزایش 10 درصدی جمعیت حیاتوحش شاخص استان مرکزی
معاون محیطزیست طبیعی و تنوع زیستی ادارهکل حفاظت محیطزیست استان مرکزی از افزایش 10 درصدی جمعیت حیاتوحش شاخص در مناطق حفاظت شده این استان نسبت به مدت مشابه سال گذشته خبر داد و گفت: سرشماری گونههای حیاتوحش در سال گذشته شامل سرشماری پستانداران شاخص و سرشماری پرندگان آبزی و کنارآبزی سال گذشته طبق برنامه زمانبندی اجرا شد.
به گزارش خبرنگار ایلنا، زهره موسوی در در جمع خبرنگاران و اصحاب رسانههای استان مرکزی، افزود: در این سرشماری جمعیت پستانداران شاخص استان با افزایش 10 درصدی همراه بوده و سرشماری جمعیت پرندگان آبزی و کنارآبزی نیز افزایش 9 درصدی تعداد گونههای مشاهده و ثبت شده همراه بود. این آمار نشانگر وضعیت مطلوب زیستگاههای طبیعی استان است.
وی به اقدامات سال گذشته ادارهکل حفاظت محیطزیست استان مرکزی در حوزه حفاظت و مدیریت حیاتوحش اشاره کرده و ادامه داد: یکی از اقدامات شاخص، ایجاد مرکز قرنطینه و بازپروری پرندگان شکاری در محل این ادارهکل بود. این پروژه سال گذشته با اعتباری بالغ بر 3 میلیارد ریال اجرایی شده و پس از بازدید و بررسی کارشناسان سازمان حفاظت محیطزیست، به عنوان واحد نمونه کشوری انتخاب شد.
معاون محیطزیست طبیعی و تنوع زیستی ادارهکل حفاظت محیطزیست استان مرکزی اظهار داشت: برنامه نظارت بر حیاتوحش این استان با هدف پیگیری، کنترل و مهار بیماریهای واگیردار در حیاتوحش، سال گذشته با حساسیت ویژهای اجرایی شد. در این راستا با همکاری ادارهکل دامپزشکی استان مرکزی، تمامی دامهای اهلی سبک و سنگین حاشیه و داخل مناطق حفاظت شده تحت واکسیناسیون قرار گرفتند.
موسوی تصریح کرد: بازدیدهای مشترک کارشناسان ادارهکل حفاظت محیطزیست استان مرکزی و کارشناسان ادارهکل دامپزشکی از زیستگاههای طبیعی استان با هدف پایش بیماریهایی از قبیل طاعون نشخوارکنندگان کوچک، تب برفکی و آنفلوآنزای فوق حاد پرندگان و ... به صورت مستمر و مرتب انجام شد. در این راستا مهار بیماری آنفلوآنزای فوق حاد پرندگان در تالاب میقان تنها بعد از کشف 2 لاشه از پرندگان مهاجر، قابل توجه است.
وی به دیگر اقدامات ادارهکل حفاظت محیطزیست استان مرکزی در رابطه با حیاتوحش استان اشاره کرده و بیان داشت: تیمار و رهاسازی گونههای حیاتوحش آسیبدیده، از دیگر فعالیتهای یک سال اخیر بود. به نحوی که بیش از 150 گونه از حیاتوحش پس از تغذیه اصولی و تیمار به زیستگاه طبیعی خود بازگشتند. از جمله گونههای تیمار شده میتوان به بحری و بالابان، دال سیاه، عقاب طلایی، عقاب صحرایی، عقاب شاهی، سارگپه، دلیجه و ... اشاره کرد.
معاون محیطزیست طبیعی و تنوع زیستی استان مرکزی ادارهکل حفاظت محیطزیست تأکید کرد: برخورد با قاچاقچیان گونههای حیاتوحش، برخورد با پرورشدهندگان و دارندگان گونههای غیربومی و مهاجم از جمله تیلاپیا و حلزون غولپیکر آفریقایی و ...، تهیه نقشه پراکنش پستانداران شاخص از جمله آهو، قوچ و میش، کل و بز، پلنگ، گربه وحشی، گربه جنگلی سیاهگوش، نظارت بر مراکز نگهداری فعال در شهرستانهای محلات و زرندیه، ثبت زادآوری پرندگان در تالاب میقان، نظارت بر لانه پرندگان شکاری، بررسی وضعیت زیستگاههای گونه های وحشی از جمله خفاش، گرگ، کفتار، بالابان و ... از جمله اقدامات این ادارهکل در زمینه برخورد با قاچاقچیان گونههای حیاتوحش است.
موسوی ابراز داشت: رسیدگی به شکایات مردمی بابت ایجاد خسارت به مزارع کشاورزی توسط گونههای آسیبرسان از جمله خوک وحشی، با دستور رسیدگی خارج از برنامه زمانبندی، در اولویت کاری ادارهکل حفاظت محیطزیست استان مرکزی بود. در این راستا در نهایت بیش از 60 مجوز میرشکاری و پروانه شکار ویژه صادر شد و در این حوزه کشاورزان مورد حمایت قرار گرفتند.
وی اضافه کرد: صدور پروانه بهرهبرداری باغوحش اراک پس از 30 سال از دیگر اقدامات شاخص حوزه حیاتوحش در سال گذشته بوده است که این موضوع پس از جلسات متعدد استانی و ملی و با همراهی مجموعه قضایی استان و پس از صدور پروانه بهداشتی توسط ادارهکل دامپزشکی استان انجام شد. با پایش و نظارت تیم کارشناسی استان، امید است در آیندهای نزدیک باغوحش اراک به یک مجموعه شاخص کشوری تبدیل شود.
معاون محیطزیست طبیعی و تنوع زیستی ادارهکل حفاظت محیطزیست استان مرکزی در پایان گفت: موزه حیاتوحش و تنوع زیستی ادارهکل حفاظت محیطزیست استان مرکزی در سال 1378 تأسیس شده و حدود 1300 نمونه تاکسیدرمی شده پستاندار، پرنده، ماهی، دوزیست، خزنده و بیمهره در آن وجود دارد. با توجه به افزایش تعداد نمونهها و غنیسازی موزه در سال 1402، تعداد 300 نمونه بیمهره به این مجموعه اهداء و اضافه شد. این موزه سالانه پذیرای بیش از 3000 بازدیدکننده از ردههای مختلف سنی است.