ایلنا از قزوین گزارش میدهد؛
تضمین امنیت غذایی در گرو احیای دشت قزوین/همت همگانی در استان ضرورت دارد

احیا و پایدارسازی دشت قزوین برای امنیت غذایی در استان و حتی بخشهایی از سایر استانها اهمیت جدی دارد و از این رو این طرح در سطح استانی و ملی مطرح شده و برای اجرایی شدن آن اقدامات مختلفی انجام شده که تحقق آن به تلاش نهادهای مختلف وابسته است.
به گزارش خبرنگار ایلنا در قزوین، امنیت غذایی یکی از مواردی است که از اهمیت بالایی برخوردار است و پایه و اساس یک کشور را تشکیل میدهد، کاهش بارشها یکی از موارد جدی است که با امنیت غذایی رابطه مستقیم دارد؛ زیرا میتوان میزان کشت محصولات کشاورزی و تولید کالاهای اساسی را با مشکل جدی مواجه کند.
این موضوع در استانی مانند قزوین که از یک طرف استانی کشاورزی است و از طرف دیگر بیشتر منابع آبی آن از بخش آبهای زیرزمینی تامین میشود تاثیر قابل توجهی دارد.
احیای دشت قزوین، تکیه بر کشاورزی دانش بنیان، افزایش بهرهوری، استفاده از روشهای نوین آبیاری، کشت فراسرزمینی و مدیریت صادرات و واردات از موارد اساسی است که با توجه به کاهش منابع آبی باید مورد توجه قرار گیرد.
طرح احیای دشت قزوین به اندازهای اهمیت داشته که حتی مورد تاکید رهبری و رئیس جمهور هم قرار گرفته است و از این رو در استان قرارگاه احیای دشت قزوین راهاندازی شده است.
دشت قزوین بخشی از امنیت غذایی کشور را تامین میکند
محمدحسین عطایی در نشست بررسی طرح احیا و پایدارسازی دشت قزوین با تاکید بر اهمیت احیای این دشت گفت: دشت قزوین از دیرباز مرکز تولیدات دامی، سبزی و صیفی و سایر محصولات زراعی و باغی بوده و تامین کننده امنیت غذایی کشور بوده که با اجرای این طرح قطعا نتایج ملی آن نیز برای کشور ملموس خواهد برود.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان قزوین ادامه داد: اجرای طرح احیا و پایدارسازی دشت قزوین در نگاه حداقلی به اصلاح الگوی کشت، ترسیم منطقی تولیدات دامی و آبزیان و سرعت طرحهای آب و خاک منجر میشود که اهمیت آن را دوچندان میکند.
وی همچنین با تاکید بر اهمیت دشت قزوین عنوان کرد: احیا و پایدارسازی دشت قزوین میتواند زمینه ایجاد یک تحول در بخش کشاورزی را فراهم کند و لازم است این موضوع در اولویت بحش کشاورزی استان قرار گیرد.
احیای دشت قزوین به همت همگانی نیاز دارد
معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار قزوین هم در همین جلسه درباره احیای دشت قزوین گفته بود: احیا و پایدار سازی دشت قزوین به یک نهاد وابسته نیست و باید برای دستگاههای اجرایی متولی در این حوزه برنامه و پروژه تعریف شود.
علی رحمانی ادامه داد: ایجاد منطقه ویژه کشاورزی، بازار آب، ارتقای بهرهوری آب، ارتقای فرودگاه قزوین و افزایش تولید و صادرات محصولات کشاورزی ازجمله مواردی است که در احیای دشت قزوین دارای اهمیت است.
ضرورت وجود دانش بنیانها در احیای دشت قزوین
محمدمهدی اعلایی، استاندار قزوین هم در جلسهای که برای دانش بنیانها برگزار شده بود، احیای دشت قزوین را به استفاده از دانش بنیانها منوط کرده و گفت: برای احیای دشت قزوین و افزایش بهرهوری در حوزه کشاورزی باید مقدمات ورود شرکتهای دانش بنیان کشاورزی و آب به استان قزوین فراهم شود.
مدیریت منابع آبهای زیرزمینی و جلوگیری از اتلاف آنها هم در احیا و پایدار سازی دشت اهمیت قابل توجهی دارد و در این راستا آب منطقهای باید اقدامات مختلفی را انجام دهد که شناسایی و پرکردن چاههای غیرمجاز و کنترل برداشت از چاههای مجاز با نصب کنتور هوشمند ازجمله آنها است و در این راستا هم تاکنون تعداد زیادی کنتور نصب شده است.
همچنین رصدخانه آب استان هم به منظور کنترل برداشت از منابع آبهای زیرزمینی میتواند کمک قابل توجهی داشته باشد.
در کنار اینها استفاده بهینه از آبهای سطحی با طرحهایی مانند احداث سد و انتقال آب درحال پیگیری است.
بازار آب و کمک به احیای دشت قزوین
بازار آب از طرحهایی است که در استان قزوین مطرح شده، البته این طرح موافقان و مخالفانی دارد؛ در مجموع اجرای این طرح به استفاده بهینه از منابع آبی منجر خواهد شد و میتواند در احیا و پایدارسازی دشت موثر باشد.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای استان قزوین در ابن باره گفت: بازار سهم آب با هدف افزایش بهرهوری آب بویژه در بخش کشاورزی و ایجاد ارزش اقتصادی برای آب با هماهنگی شرکت مدیریت منابع آب ایران بصورت پایلوت در دشت قزوین راه اندازی شده است.
منصور ستوده ادامه داد: توسعه متوازن استان و کشور، احیای دشت قزوین و صیانت از منابع آب زیرزمینی از دیگر اهدافی است که با راه اندازی «بازار آب» آن را دنبال میکنیم.
بازار آب به نفع آبخوان استان خواهد بود
مدیر پروژه بازار آب قزوین هم درباره این طرح گفت: طرح بازار آب با هدف توسعه استان اجرا میشود و در آن 10 درصد آب معامله شده به نفع سفره آبخوان استان ذخیره میشود که به نفع مردم خواهد بود و این شیوه به متعادل کردن و پایدار کردن سفره آب زیرزمینی و حفظ منابع آبی کمک میکند.
محمد محجوب ادامه داد: در این طرح سود همه ذی نفعان در حوزه آب دیده شده و نگاه چندسویه در آن حاکم است، در مرحله اول تمام اشخاصی که بتوانند به هر شیوهای مانند اصلاح الگوی کشت، آبیاری نوین، بهروز رسانی دستگاهها در صنایع، بتوانند آب را صرفه جویی کنند، میتوانند آن را در بازار به فروش رسانده و از سود آن بهرهمند شوند.
وی بیان کرد: تمام معاملات در یک فضای کاملا شفاف مانند بورس مبادله میشود و با این کار دست واسطهها و دلالان تاجای ممکن از بازار آب کوتاه میشود.
محجوب ادامه داد: باتوجه به اینکه میزانی از هر معامله به نفع آبخوان ذخیره میشود، با هر بار معامله، میزانی از آب کاهش مییابد و بنابراین در نهایت دلال متضرر خواهد شد و این کار به حذف واسطههای احتمالی در بازار آب کمک میکند.
مدیر پروژه بازار آب قزوین تاکید کرد: در این طرح، خروج آب از استان وجود نخواهد داشت و آب در داخل مرز جغرافیایی و آبخوان استان باقی میماند و صرفا در نقاطی که به لحاظ فنی ظرفیت دارند خرید و فروش صورت میگیرد.
ضرورت مدیریت صادرات محصولات با محوریت آب
با اینکه سهم صنایع از میزان مصرف آب نسبت به بخش کشاورزی کمتر است اما همین بخش هم میزان قابل توجهی آب را مصرف میکند؛ از این رو لازم است در استقرار و توسعه صنایع، آب بر بودن آنها مورد توجه قرار گیرد، همچنی نوع محصولات صادراتی هم باید با توجه به میزان مصرف آب مدیریت شود.
شاید در بازه زمانی کوتاه مدت تاثیر این موارد قابل درک نباشد اما در بلند مدت تاثیر قابل توجهی خواهد داشت و میزان کاهش منابع آبی را سرعت میبخشد، بنابراین مدیریت در این حوزه هم اهمیت بالایی دارد.
لازم است در طرحهایی که برای رشد اقتصادی استان در نظر گرفته میشود، متناسب با آمایش سرزمینی این موارد مد نظر باشد.