مرکز پژوهش های مجلس هشدار داد؛
سد آبریز کهگیلویه بزرگ احداث نشود
![سد آبریز کهگیلویه بزرگ احداث نشود](https://cdn.ilna.ir/thumbnail/TkjeTVCZKiAO/YdHYY4gWkVxziNocTLLHoQVar3TrxmvO0e6SENMutiBXz7JNO2nT2KLgCR9h7O_-yMtFV2AKWHv4l_4LeI27Qq4xQIoDjB_gIQDHEiqNepRBeBVXNnV0plcahUGY1Z1G7otfNPZWXfo,/abrez.jpg)
مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی درباره تبدیلشدن «تالاب شادگان» به کانون گردوغبار در صورت ساخت «سد مارون۲» و یا افزایش تخصیص منابع صورتگرفته در آن حوضه به کشاورزی هشدار داد و اعلام کرد احداث سد آبریز مذکور پیشنهاد نمیشود.
به گزارش ایلنا از یاسوج، سد مارون ۲ با گنجایش ذخیره ۱۷۷ میلیون مترمکعب آب روی سرچشمه اصلی رودخانه مارون جایگذاری شده و قرار بود بمنظور انتقال آب از حوضه مارون به حوضه زهره (چرام و دهدشت) احداث شود.
بهتازگی مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی، گزارشی را تحت عنوان «ارزیابی کارشناسی احداث سد آبریز با توجه به منابع و مصارف حوضه آبریز مارون – جراحی» منتشر کرده است که در این گزارش بهتفصیل اثرات ساخت این سد در حوضههای آبریز مارون و زهره پرداخته شده است.
این گزارش تأکید میکند که با توجه به مصرف ۱۰۰ درصدی منابع آب زیرزمینی در حوضه آبی مارون – جراحی و وضعیت رو به زوال تالاب شادگان، بهتر است که مصارف آب در این حوضه کاهش پیدا کند و سد مارون ۲ نیز ساخته نشود.
در این گزارش آمده است، حوضه آبریز مارون – جراحی که سالیانه ۱۸۵۳/۸ میلیون مترمکعب برآورد شده است، توسط برداشتهای مستقیم در دو استان خوزستان و کهگیلویه و بویراحمد و طرحهای توسعه واقع در استان خوزستان مصرف میشود.
عمده برداشتهای مستقیم حوضه مربوط به بخش کشاورزی سنتی واقع در پایاب حوضه در استان خوزستان است.
در بالادست حوضه در استان کهگیلویه و بویراحمد، متأثر از شرایط کوهستانی منطقه، شرایط بهنسبت طبیعی حفظ شده است. تخصیص منابع آب صورتگرفته ازسوی وزارت نیرو برای حوضه آبریز مارون – جراحی که در سال ۱۳۹۵ ابلاغ شده، نیازمند کاهش کل مصارف استان خوزستان در این حوضه به میزان ۵۳ درصد است.
در گزارش مرکز پژوهشهای مجلس تأکید شده است که روند کاهشی میانگین بلندمدت بارش و آبدهی حوضه که نشاندهنده آثار تغییرات اقلیم و خشکسالی بر این حوضه است، همچنین کاهش ۴۴ درصدی آبدهی رودخانه جراحی طی دو دهه اخیر نسبت به نیمقرن قبل از آن، دورنمای خوبی از منظر بهبود و یا حتی حفظ آبدهی موجود نشان نمیدهد.
همچنین تقریباً تمام پتانسیل منابع آب تجدیدپذیر حوضه در بخش کشاورزی مصرف میشود. مصرف تمام منابع از منظر شاخصهای استاندارد در تعارض با پایداری حوضه است و تأمین مصارف را با مشکل مواجه خواهد کرد، لذا جهت پایداری محیطزیستی حوضه و افزایش اطمینان نسبت به تأمین مصارف و ارتقای امید به تداوم حیات تالاب شادگان، چارهای جز تعدیل مصارف موجود وجود ندارد.
کشاورزی ۹۵ درصد حقآبه تالاب شادگان را برداشت میکند
عمده مصارف کشاورزی حوضه مارون – جراحی در استان خوزستان واقع است و این استان با مصرف ۹۵ درصد از منابع آب تجدیدپذیر حوضه، تمام حقابه محیطزیستی تالاب شادگان را نیز مصرف میکند.
براساس تخصیص صورتگرفته ازسوی وزارت نیرو، این استان باید در حوضه مارون – جراحی ۹۳۴ میلیون مترمکعب از مصارف خود را با حذف برداشتهای مستقیم، کاهش دهد، به عبارت دیگر این استان باید ۵۳/۲ درصد از کل برداشتهای موجود در حوضه مارون – جراحی را حذف کند.
گزارش مرکز پژوهشهای مجلس تصریح میکند که عمده برداشتهای مستقیم در استان خوزستان معیشتی و در پایاب حوضه متمرکز شده است که برای مصارف کشاورزی سنتی استفاده میشود. حذف بدون مدیریت این مصارف، علاوهبر تبعات اجتماعی، احتمال تبدیل شدن زمینهای رهاشده به کانونهای محلی گردوغبار را افزایش میدهد.
پتانسیل تولید کانونهای گردوخاک در پایاب حوضه آبریز مارون - جراحی
براساس این گزارش، تالاب بینالمللی شادگان بزرگترین تالاب کشور با بخشهای آبی شیرین، لبشور و شور با تنوع زیستی کمنظیر در سطح کشور است که در سالهای اخیر با مشکلات کمّیوکیفی مواجه شده و حداقل نیاز حجمی بخش شیرین تالاب را که معادل ۷۰۰ میلیون مترمکعب در سال است، دریافت نکرده است.
کاهش حداقل جریان شیرین ورودی به تالاب، اکوسیستم و جوامع وابسته به این زیستگاه ارزشمند را با تهدید جدی روبهرو کرده است. خشک شدن این تالاب، آن را به یکی از کانونهای داخلی منشأ گردوغبار تبدیل میکند.
همچنین اگرچه در راستای پوشش تخصیص صورتگرفته، احداث سد آبریز در حوضه مارون و در استان کهگیلویه و بویراحمد پیشنهاد شده است اما موقعیت مصارف اصلی و طرحهای توسعه کشاورزی مرتبط با این سد در حوضه زهره قرار دارند، لذا تأمین مصارف سد آبریز نیازمند انتقال آب بینحوضهای است که با توجه به شرایط حوضه مبدأ، وقوع چالشهای اجتماعی، اقتصادی و زیستمحیطی در سطوح بیناستانی و دروناستانی دور از انتظار نیست.
ضمن آنکه با توجه به شرایط زمان حاضر حوضه آبریز مارون – جراحی ازجمله روند کاهشی بارش و آبدهی حوضه، سهم بالای کشاورزی معیشتی استان خوزستان در اضافهبرداشتها، مصرف کل منابع آب تجدیدپذیر حوضه و شرایط بغرنج تالاب بینالمللی شادگان، نهتنها بارگذاری جدید بر پتانسیل منابع آب در تعارض با پایداری محیط زیستی حوضه مارون – جراحی و تالاب شادگان است، بلکه مصارف موجود نیز جهت حصول پایداری حوضه باید تعدیل شود و کاهش یابد، در همین راستا احداث سد آبریز مذکور نیز پیشنهاد نمیشود.
به گزارش ایلنا از یاسوج، این در حالی است که "سیدمحمد موحد" نماینده فعلی کهگیلویه بزرگ در مجلس در روز هیجدهم فروردین ماه ۱۴۰۱ یعنی یکسال و ۱۰ روز پیش گفت: در نشست مشترک مسئولان کشوری و استانی، ۱۰۰ میلیارد تومان برای تسریع در روند اجرایی سد آبریز از سوی بانک رفاه مصوبه صادر شده است.