انتقاد امام جمعه دهدشت از اجرایی نشدن سد آبریز؛
سد آبریز کهگیلویه بزرگ یک برکه است
امام جمعه دهدشت مرکز شهرستان کهگیلویه در استان کهگیلویه و بویراحمد از اجرایی نشدن سد آبریز انتقاد و وضعیت کنونی آن را برکه ای بیش ندانست.
به گزارش ایلنا از یاسوج، "حجت الاسلام علی وحدانی فر " با انتشار توئیتی، وضعیت کنونی سد آبریز را با سد مارون یک مقایسه و اینگونه نوشت:
«دیروز سد مارون یک را از نزدیک دیدم با ظرفیت یک میلیارد و ۲۷۴ میلیون مترمکعب آب تکمیل و در حال سرریز است.»
او در ادامه توییت خود نوشت:
« دلم برای دشت های دهدشت سوخت، کام تشنه ی این دشت ها سالهاست در انتظار حَقی است که به حَقدار نمی رسد.
ظرفیت آبریز فقط ۱۳۰ میلیون مترمکعب هست و آبریز فقط یک بِرکه است.»
سد مارون یک
به گزارش ایلنا از یاسوج، احداث سد آبریز در بالادست رودخانه مارون یک از دغدغه های اصلی مردم و مسئولان استان کهگیلویه وبویراحمد است.
مارون از رودخانههای جنوب غربی ایران از ظرفیت های مهم استان کهگیلویه و بویراحمد و بخصوص شهرستان کهگیلویه که سالهای زیادی است آب این رودخانه رونق کشاورزی استان های پایین دست را شتاب بخشیده است.
این رودخانه پرآب و دائمی با عبور از رشته کوه زاگرس در استان کهگیلویه و بویراحمد در پایین دست با اتصال دو رودخانه دائمی چاروسا و موگرمون شهرستان لنده سد بزرگ مارون را طی این سالها به یکی از سدهای مهم در جنوب کشور تبدیل کرده است.
رودخانه مارون به همراه دو رودخانه دیگر شهرستان کهگیلویه ولنده بیشترین آب را از استان خارج میکند.
از آب این سد نه تنها به کشاورزی شهرستان کهگیلویه اختصاص داده نشده بلکه مخزن این سد بخشی از زمین های بالادست این سد را در کهگیلویه نیز بلعیده است.
سد آبریز
عملیات احداث سد مارون ۲ معروف به آبریز با هدف انتقال آب به ۳۰ هزار هکتار از زمینهای تشنه شهرستانهای کهگیلویه و چرام مورد تاکید وزیر وقت نیرو ( دکتر اردکانیان) در سفر مهرماه سال ۱۳۹۸ به این استان بود.
با ساخت این سد، آب به صورت ثِقلی از یک تونل به طول چهار هزار ۹۰۰ متر به لولههایی به طول هفت هزارو ۴۰۰ متر انتقال و با احداث تونلی به طول شش هزارو ۴۵۰ متر آب به دشتهای شهرستانهای کهگیلویه و چرام انتقال مییابد.
مطالعات فاز اول و دوم این طرح از سوی منابع آب اجرایی شده است. این سد با ارتفاع ۱۵۰ متر و بصورت آر سی سی اجرا میشود.
بر اساس تخصیص وزارت نیرو ۱۵۰ میلیون متر مکعب آب از این سد به دشتهای کهگیلویه و چرام منتقل خواهد شد. سد آبریز که برای آبیاری بیش از ۳۰ هزار هکتار از اراضی کشاورزی شهرستانهای کهگیلویه و چرام پیش بینی شده است شکوفایی و توسعه بخش کشاورزی در این مناطق را در پی خواهد داشت.
سد آبریز با توجه به تولید ۲۸ هزار مگاوات برق هم برای دولت و هم برای مردم منطقه سودآوری زیادی دارد.
سد آبریز در محدوده روستای آبریز در شمال شرقی شهرستان کهگیلویه احداث میشود.