گزارش ایلنا از بازدید مسئو لان از بافت تاریخی شیراز؛
مسئولان: قصد تخریب نداریم/ اهالی بافت: اخطار تخلیه دادند
طرح توسعه پیرامون حرم شاهچراغ شیراز که مدتی است به حل مناقشه مسئولان با دوستداران میراث فرهنگی، خبرنگاران و اهالی بافت تبدیل شده است روز گذشته وارد فاز جدیدتری شد.
به گزارش خبرنگار ایلنا، مسئولان میراث فرهنگی کشور و استانی که بعد از حاشیه های ایجاد شده در بافت تاریخی شیراز پیرو تخریب و تملک پیرامون طرح توسعه حرم جهت شفاف سازی آمده بودند، عملا حرف جدیدی نداشته و صحبت های گذشته خود را تکرار کردند.
بازدید از امامزاده سید ابراهیم شروع و به بارگاه سید علاالدین حسین(ع) ختم شد و بعد از آن نشستی برگزار شد که با چالش های فراوان همراه بود و در نهایت چیزی جز تکذیب مسوولان در خصوص تخریب بافت تاریخی شیراز به همراه نداشت.
انکار مسئولان میراث فرهنگی و استانی اما در حالی بود که اهالی بافت نظر دیگری داشتند و معتقدند که به آنها اخطار تخلیه خانه داده شده است.
در این بازدید مسئولان از حضور لودرها در بافت برای کف سازی محوطه گفتند اما اهالی خانه های تاریخی از تخریب قسمت هایی از منازل خود خبر می دادند.
مسئولانی که طرح پیرامونی توسعه حرم را در دستور کار قرار داده اند، می گویند «بنایی بر تخریب هیچ کدام از خانه های تاریخی وجود ندارد» اما اهالی بافت گفته اند« شهرداری بافت تاریخی شیراز به آن ها اعلام کرده که خانه آن ها در این طرح تخریب میشود»
رهسپار یکی از اهالی این منطقه می گوید: ۱۰ ماه است که درگیر رفت و آمد به شهرداری برای پیگیری تصمیمات اخذ شده در رابطه با تخریب خانهام هستم؛ پس از پیگیریهای بسیاری که انجام دادم به من اعلام کردند که باید خانهام را تخلیه کنم.
راشدی یکی دیگر از اهالی بافت تاریخی شیراز می گوید: حدود چهار سال مرمت خانه راشدی طول کشیده است. خانه راشدی یک خانه بسیار زیباست که در طرح مورد تأیید پژوهشگاه برای تخریب قرار دارد؛ ما حتی مراجعه حضوری و اخطار شفاهی برای تخلیه این خانه تاریخی از سوی شخصی که خود را از طرف شهرداری معرفی کرده داشتهایم.
هیچ تعریضی در محدوده ۳۶۰ هکتاری نداریم
مدیر کل دفترفنی استانداری فارس در این بازدید گفت: شهرداری ساختمان در معرض خطر را به شرطی میتواند آواربرداری و خاکبرداری کند که از نظر میراث فرهنگی ثبت شده و فاقد ارزش نباشد.
امیر حسین جمشیدی با بیان اینکه طرح ملاک عمل ما طرح تفصیلی است؛ افزود: در طرح تفصیلی مصوب شده که برای احداث بنای جدید رعایت گذرهای قبلی الزامی است و ما هیچ تعریضی در محدوده ۳۶۰ هکتاری نداریم و حتی تجدید بنا و نوسازی املاک فاقد ارزش باید مشابه با همان تودهگذاری انجام شود.
وی ادامه داد: بر اساس ماده ۵۵ قانون شهرداری؛ اگر ساختمانی در معرض خطر ریزش باشد و امکان تخریبش وجود داشته باشد شهرداری موظف است که به مالک برای استحکام بخشی بنا اخطار دهد و رفع خطر کند. اگر این اقدام توسط مالک صورت نگرفت، شهرداری میتواند به این ماجرا ورود کند و هزینه را در مراجعات بعدی از مالک بگیرد.
جمشیدی اضافه کرد: این اقدام مشروط به استعلام از میراث فرهنگی انجام میشود و ساختمانی که این اتفاق باید برای آن رقم بخورد نباید ثبت شده و فاقد ارزش باشد؛ خانههایی که در حال حاضر گفته می شود در حال تخریب هستند احتمالا خطرساز و مشمول این قانون بودهاند.
وی عنوان داشت: در حد فاصل امامزاده ابراهیم و بینالحرمین به جز طرح تفصیلی هیچگونه طرح مصوب دیگری برای تعریض معبر نداریم و شهرداری هم اگر بخواهد تملکی انجام دهد فقط در راستای اجرای طرحها است.
مدیر کل دفترفنی استانداری فارس در رابطه با طرح ۵۷ هکتاری بافت تاریخی شیراز گفت: کارفرمای این طرح وزارت راه و شهرسازی است. وزارت برای اجرای این طرح مشاور گرفته و مشاور بر روی این طرح کار کرده است؛ مصوبات کمیسیون ماده ۵۵ بر روی سایت قرار دارد و مردم برای اطلاع از این مصوبه میتوانند به سایت مراجعه کنند.
جمشیدی اظهار کرد: کل اختلاف دیدگاهی که بر روی طرح مجموعه ۵۷ هکتاری وجود دارد اراضی و پلاکهایی است که بین حرم سید علاء الدین حسین (ع) و حرم شاهچراغ (ع) وجود دارد؛ هنوز چیزی تصویب نشده و فقط گفتهاند که این محدوده که حدود یک و نیم هکتار است نیازمند تهیه طرح است.
مدیر کل دفترفنی و حمل و نقل و ترافیک استانداری فارس گفت: تمامی ابنیه دارای ارزش و ثبت شده و شبکه معابر حفظ شوند و این کار با رویکرد حفظ، مرمت و بازسازی صورت بگیرد و اگر بنایی استحکام خود را به تشخیص میراث فرهنگی از دست داده باشد و نیاز به بازسازی داشته باشد میتواند طبق طرح مصوب میراث فرهنگی بازسازی شود.
هیچ تملکی بر خانههای تاریخی صورت نگرفته
شهردار منطقه تاریخی فرهنگی شهرداری شیراز نیز در این بازدید با بیان اینکه تخریب خانههای تاریخی در برنامه ما نیست ، گفت: ۲ خانهای که در این منطقه توسط شهرداری خریداری شده بر اساس بند ۱۴ ماده ۵۵ و به دلیل خطر ساز بودن آنها بوده است.
علی مصلی نژاد افزود: البته این خانهها هم با هماهنگی میراث خریداری شده که از این مکان در این طرح به عنوان پارکهای کوچک در کنار مسیر استفاده خواهد شد.
وی ادامه داد: برای این منطقه مانند سایر محورهای تاریخی در بافت بدنهسازی، کفسازی، نورپردازی و زیباسازی این مسیر از امام زاده ابراهیم تا کوچه علمدار است. بازارچه منصوری هم کار شده و آماده شده است.
مصلینژاد با بیان اینکه هیچ تملکی بر خانههای تاریخی این منطقه از سوی شهرداری صورت نگرفته است، گفت: پلاک واجد ارزش که کمترین رده ارزش را داشته باشد در برنامه تخریب وجود ندارد. اگر محورهای قانونی برای تخریب خانههای این منطقه با هماهنگی و استعلام از میراث انجام شود این اقدام صورت میگیرد.
بین فضای بد و بدتر، بد را انتخاب کردیم
مدیر کل راه و شهرسازی فارس که در انتهای نشست آمده بود، گفت:در چند دهه گذشته شاهد اتفاقاتی در بافت تاریخی شیراز بودیم که برخی از این اتفاقات نتایج مثبت و برخی نتایجی منفی به همراه داشت؛ اگر در آن زمان هم این پیگیریها و حساسیتها برای حفظ بافت تاریخی وجود داشت قطعا حفظ و بهسازی بافت در شرایط مطلوبتری قرار داشت.
محمودرضا طالبان با بیان اینکه خطی که در حال حاضر کشیده شد کمترین میزانی بود که می شد بین فضای بد و بدتر، بد را انتخاب کنیم است، افزود: باتوجه به خطی که در حال حاضر همه اعضای کمیسیون ماده پنج بر آن صحه گذاشته اند، اعداد و ارقامی میان ۱۵۰ تا ۱۸۰ متر برای خطی که در نظر گرفته شد مطرح می شود و من اعلام کردم هیچ امضایی نخواهم کرد.
طالبان تأکید کرد: این خط را با مشورت پژوهشگاه میراث فرهنگی کشور از میان فضاهایی انتخاب کردیم که کمترین تخریب را داشته باشد. در طرح قبلی به دنبال ساخت یک میدان شهری با طراحی بودهایم و حالا طرح به پیاده راه تقلیل یافته است.
حدود ۱۳۰۰ متر از بافت در طرح توسعه به پیاده راه میان دو حرم تبدیل می شود
وی بیان کرد: در حال حاضر بنا شده هر خانه تاریخی ارزشمندی که سازمان میراث فرهنگی اعلام کند را حفظ کنیم و برخی خانه های تاریخی و غیر ارزشمند این بافت را تخریب و به ساخت پیاده راه بپردازیم.
طالبان اعلام کرد: محدودهای حدود ۲۰ هزار متر مربع در فاصله میان دو حرم حضرت شاهچراغ (ع) و سید علاء الدین (ع) وجود دارد که بیش از نیمی از این محدوده فضای باز است، حدود ۱۲۰۰ تا ۱۳۰۰ متر از این بافت تاریخی با حفظ بناهای واجد ارزش در طرح توسعه به پیاده راه شهری میان دو حرم تبدیل خواهد شد؛ مشاوران و معماران به اداره کل میراث در اجرای این طرح با کمترین آسیب به بافت یاری دهند.
شایعه افکنی مبنی بر فرصت سه روزه تخلیه خانهها
وی گفت: شخصی که خود را به جای مامور شهرداری معرفی کرده با مراجعه به در منزل ساکنان بافت اقدام به این شایعه افکنی مبنی بر فرصت سه روزه تخلیه خانهها کرده بود.
مدیرکل راه و شهرسازی استان فارس اظهار کرد: اخبار منتشر شده در رسانه مبنی بر مهلت سه روزه تخلیه به ساکنان خانه های بافت را تکذیب میکنم؛ هیچ اخطاری به ساکنان داده نشده است.
نقشهای که در خصوص صحن ارائه شده دروغ محض است
معاون توسعه و عمران حرم شاهچراغ(ع) نیز با بیان اینکه نقشهای که در خصوص صحن ارائه شده دروغ محض است؛ تصریح کرد: آقای کلانتری به عنوان دبیر پویش ملی بافت تاریخی شیراز بهتر است شهر اصفهان را نجات بدهد و اجازه بدهد ما گردشگری شیراز و بافت تاریخی این شهر را با کمک متخصصان، کارشناسان و دلسوزان همین شهر نجات دهیم.
توسعه پروژه زندیه دنبال شد اما کسی اعتراض نکرد
علیرضا صحرائیان ادامه داد: پروژهها با هدف توسعه در همه نقاط کشور در حال انجام است؛ در شهر شیراز در بحث توسعه، پروژههایی همچون حافظیه و زندیه دنبال شد اما کسی اعتراض نکرد و اعلام نشد در این عملیات چند خانه تاریخی تخریب شده است.
وی ادامه داد: بافت تاریخی شیراز به یک نقطه ناامن و محیطی برای معتادان تبدیل شده و نیاز به ساماندهی دارد.
صحرائیان با اشاره به اینکه در چند سال گذشته آستان شاهچراغ(ع) یک سانتی متر مربع تخریب نداشته است، گفت: از سال ۹۸ به بعد هیچ تخریبی در این منطقه انجام نشده است. مستندات مربوط به پروژه تجاری بین الحرمین نیز هنوز وجود دارد، تولیت شاهچراغ بارها نسبت به این اقدام اعتراض مکتوب کرده و در دولت وقت هم مخالف اجرای این پروژه بود.
معاون توسعه و عمران حرم مطهر حضرت شاهچراغ (ع) گفت: تولیت شاهچراغ (ع) در هیچ مقطع زمانی به دنبال قبر فروشی میان حرم های مطهر نبوده؛ ما به هیچ وجه قصد تخریب بافت تاریخی را نداشته و نداریم.
صحرائیان ادامه داد: هیچگاه به دنبال کار غیر تخصصی و غیر کارشناسی نبودهایم و صحیح نیست که به کار خلاف قاعده متهم شویم.