معاون گردشگری استان خبر داد؛
فراهم شدن ۲۸۰ هزار نفر شب ظرفیت اسکان تابستانی در مشهد/ استقبال گردشگران از بومگردی ها
مشهد به عنوان یکی از اصلیترین مقاصد جذب گردشگران داخلی و خارجی به دلیل تنوع جاذبهها یکی از مقاصد باجنبههای مختلف گردشگری است که اکنون در صادرات نامرئی ایران جایگاه ویژهای به خود اختصاص داده است.
به گزارش خبرنگار ایلنا از مشهد، گردشگری در تمام دنیا از جمله موضوعات مهم و پر استراتژیکی است چرا که در گردشگری هر شهر و کشوری میتوان علاوه بر آشنایی با جاذبههای تاریخی، تفریحی و گردشگری، طبیعت و ... با آداب و رسوم، فرهنگ، غذا، پوشش و بسیاری دیگر از مسائل آن منطقه آشنا شد.
از همین رو کشورها در حوزه گردشگری هزینههای زیادی را متحمل میشوند و از طرفی تمام مردم دنیا به این حوزه علاقهمند هستند و ترجیح میدهند تعطیلات خود را در سفر و گردشگری بگذرانند.
در کشورما نیز حوزه گردشگری از اهمیت بالایی قرار دارد چه در سطح محلی و منطقهای چه در سطح ملی و بین المللی، از این رو در جذب گردشگر ازدیگر نقاط دنیا نیز این علاقهمندی وجود دارد به همین دلیل روز به روز در گسترش جاذبههای گردشگری و معرفی نقاط بکر، تاریخی نیز تلاش زیادی میشود.
به عنوان مثل میراث فرهنگی خراسان رضوی در طول سال به معرفی جاذبههای گردشگری استان از تنوع گیاهی و طبیعت گرفته تا بناهای تاریخی، آثار تاریخی به جای مانده از تاریخ گذشته، فرهنگ، آداب و رسوم ، غذا، صنایع دستی، لباسهای محلی و حتی سبک زندگی هر شهرستان و منطقه میپردازد.
فراهم شدن ۲۸۰ هزار نفر شب ظرفیت اسکان تابستانی
یوسف بیدخوری، معاون گردشگری ادارهکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی خراسان رضوی در این خصوص اظهارداشت: در ایام خاص مانند نوروز ، ایام عید سعید فطر، ایام دهه آخر ماه صفر و ایام عاشورا و تاسوعای حسینی احتمال افزایش ورود مسافر و اسکان از طریق جبران خواهد بود به همین منظور ۲۸۰ هزار نفر- شب ظرفیت اسکان تابستانی برای مسافران و زائران در این استان فراهم شده است.
بیدخوری افزود: میزان ظرفیت آماده شده برای اسکان نسبت به سال ۱۳۹۸، رشد ۱۳ درصدی دارد و ظرفیت اسکان واحدهای رسمی امسال شامل هتل، هتل آپارتمان، مهمانپذیر، خانه مسافر و اقامتگاه بومگردی به میزان ۴۶ درصد بیشترین درصد از کل ظرفیت اسکان را تشکیل میدهد.
معاون اداره کل میراث فرهنگی خراسان رضوی اضافه کرد: علاوه بر واحدهای رسمی، واحدهای اسکان موقت شامل مراکز اسکان شهرداری، حسینیهها و بقاع متبرکه، مدارس و آموزشگاههای آموزش و پرورش، زائرسراهای ارزان قیمت و مراکز اقامتی سپاه و مهمانسراهای دولتی و نیز واحدهای اسکان اضطراری شامل سالنهای ورزشی و مساجد امکان اسکان مسافران را دارند.در ایام خاص مانند نوروز ، ایام عید سعید فطر، ایام دهه آخر ماه صفر و ایام عاشورا و تاسوعای حسینی با توجه به احتمال افزایش ورود مسافر میزان اسکان از طریق جبران در بخش اضطرار تا ۷۰ درصد قابل افزایش خواهد بود.
بیدخوری خاطرنشان کرد: با توجه به افزایش سفر در سال جاری و نیز ظرفیتهای آماده شده برای پذیرش مسافران، رشدی ۱۲ درصدی در میزان اقامت نسبت به سال ۱۳۹۸ را شاهدیم.
وی با اشاره به توجه گردشگران به موضوع بومگردی اظهارداشت: در سالهای اخیر گردشگران و مسافران داخلی و خارجی به سمت اقامتگاههای بوم گردی اقبال بیشتری داشتهاند از همین رو در استان خراسان رضوی نیز اقامتگاههای بوم گردی گسترش یافته تا گردشگران با آداب و رسوم، غذا، فرهنگ، پوشش و سبک زندگی و حتی کشاورزی و پوشش گیاهی استان در کنار جاذبههای گردشگری و تاریخی آشنا شوند.
معاون گردشگری ادارهکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی خراسان رضوی ادامه داد:خانهباغ ترشیزی در روستای باغان سبزوار، خانه قدیمی حاجیزاده در شهر نوخندان درگز و چند خانه تاریخی در روستاهای ریاب و قوژد گناباد از شاخصترین و ارزشمندترین بناهایی است که برای آنها موافقت اولیه اقامتگاه بومگردی صادر شده است.
وی با اشاره به فعالیت ۱۴۵ اقامتگاه بومگردی اظهارکرد: از نظر پراکندگی سرزمینی، شهرستانهای طرقبهشاندیز، گناباد، چناران، گلبهار، خواف، نیشابور، تربت حیدریه، کلات، کاشمر، بجستان و کوهسرخ دارای بیشترین تعداد اقامتگاه بومگردی هستند.در سه ماه نخست سال جاری تعداد ۴ پروانه بهرهبرداری اقامتگاه بومگردی صادر و ۱۸ مورد نیز تمدید شده است.
معاون گردشگری ادارهکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی خراسان رضوی افزود: اقامتگاههای بومگردی اماکن فرهنگی است که ضمن کمک به ترویج سبک صحیح زندگی و غذایی، اقدام به نمایش اشیا و ابزارهای قدیمی و مردم شناسی، البسه سنتی، آداب، رسوم و آیینهای فرهنگی، مذهبی و... میکند و فضایی با قابلیت تفریحات سالم را ارائه میدهند که میتواند ساعاتی گردشگران و شهروندان را از هیاهوی شهرها دور کرده و گذشته شیرین آنها را به یاد آورد.
حرم مطهر؛ مقصد اول گردشگران در مشهد است
محسن لشکری، عضو هیئت مدیره منطقه گردشگری هفت حوض مشهد مقدس نیز اظهارداشت: گردشگری مشهد بر پایه زیارت و فرهنگی استوار و اکثریت ورودی به این شهر زائرین هستند و مقصد اول آنها حرم مطهر بوده که به پیوست آن مکانهای تفریحی و خرید و ییلاقات را داریم که میتوانند این گردشگران استفاده کنند.
وی ادامه داد: به دلیل داشتن زیرساختهایی مانند هتلها که براساس آمار ۵۰ درصد آنها در مشهد واقع شده شاهد تنوع قیمتی هستیم.
وی تصریح کرد: یکی از مقاصد جدی گردشگران خارجی در ایران مشهد است که ورود اینها ارز آوری ایجاد میکند از سویی داشتن فرودگاه بین الملی نیز توانسته بر این مهم تاثیرگذار باشد.
لشکری بیان کرد: در بستههای گردشگری باید تنوع سلیقهها و خدمات دیده شود که میتوان برای این موضوع به برگزاری زیارتهای دوره ای اشاره کرد و یا در سوغاتی که گردشگر قرار است از این شهر با خود ببرد تنوع بیشتری داد.
وی افزود: در بیشتر شهرها و مکانها در استان ظرفیتهای زیارت خوبی داریم که با برگزاری این دورههای گردشگری زیارت میتوان میزان جذب گردشگر را افزایش داد و با این موضوع اقامت و ارز آوری بیشتری را شاهد خواهیم بود.
این کارشناس حوزه گردشگری گفت: با توجه به کاهش کرونا و واکسیناسیون شاهد برگشت مسافرتها به حالت عادی میباشیم از سویی در مشهد جدای از بعد زیارت بعد سلامت هم ظرفیت خوبی است که میتوانیم از آن استفاده کنیم ولی برای آن ساماندهی درستی انجام ندادهایم مانند اینکه یک گردشگر سلامت دسترسی به پزشک برای او سخت میشود و یا در دوره نقاهت چه خدماتی صورت میگیرد.
لشکری خاطرنشان کرد: گردشگر سلامت با فرهنگها و اعتقادات مختلف وارد این شهر میشود که متناسب با آن باید خدمات ارائه شودکه در برخی موارد دچار تناقصهایی میشویم.
وی ادامه داد: یک گردشگر سلامت توقع دارد در دوران نقاهت همان مباحث اخلاقی و روانی دوران بیماری نیز برای او ارائه شود که در گفتگو با برخی از این گردشگران شاهد هستیم در این حوزه گلایههایی دارند در صورتی که در کشورهای دیگر برای این دوران نیز برنامه ریزی صورت میگیرد.
لشکری خاطرنشانکرد: شهرداری مشهد و مناطق آن دارای ظرفیتهای خوبی در حوزه گردشگری هستند ولی باید برنامه ریزی در جهت جذب کردن زائران و گردشگران در همه نقاط را انجام دهیم که با این کار ارائه خدمات بهتر میشود.
لشکری تاکید کرد: برای این موضوع کار عمیق تر و کارشناسی بیشتری نیاز می باشد است که باید شهرداری ورود جدی تر داشته باشد. در حال حاضر ۹۰ درصد گردشگران ما به دنبال اسکان در اطراف حرم هستند و در این محدود ۶ شهرداری درگیر میباشند که به مرور این فرهنگ باید تغییر کند و از تمامی مناطق برای خدمترسانی استفاده شود.
به گفته لشکری مشهد یک شهر خدماتی است و درآمد آن نیز وابسته به زائر است که شاهد بودیم در ایام کرونا برای برخی واحدهای ما به دلیل نبود زائر چه مشکلاتی ایجاد شد از سویی مسئولین عالی استان نیز باید از ظرفیتهای این بودجه که زائر به مشهد تزریق میکند در راستای خدماترسانی بهتر به آنها استفاده کند.
لشکری اظهارکرد: میزان ارائه خدمات دستگاههایی مانند میراث فرهنگی و یا شهرداری وابسته به بودجه آنها است و در زمانی که از لحاظ بودجه ای خوب باشند خدمات مطلوب تری را ارائه میکنند.
وی افزود: در حال حاضر دوران پسا کرونا را میگذرانیم که باید از این دوره استفاده و نگاه جدیدی به حوزه گردشگری داشته باشیم زیرا گردشگر و زائری که در این دوسال به مشهد نیامده در حال عزیمت به شهر مشهد و خراسان رضوی است.