گزارش ایلنا از مشکلات زلزلهزدگان سیسخت؛
برخی بانکها، حکومت خودمختار تشکیل دادهاند/ وعده رئیس جمهور هنوز عملی نشده است
شامگاه ۲۹ بهمن ماه سال ۹۹ ، زلزله ای به قدرت پنج و شش دهم ریشتر شهر گردشگری سی سخت در استان کهگیلویه و بویراحمد را به گونهای لرزاند که یکهزار و 680 واحد مسکونی آن تخریب کامل شده و بسیاری از شهروندان با گذشت بیش از 13 ماه از آن حادثه تلخ، همچنان در چادر و کانکس زندگی می کنند.
به گزارش ایلنا از یاسوج، سرمای زودرس و کُشنده ارتفاعات دنا، شیوع ویروس کرونا، افزایش سرسام آور نرخ تورم، نبود امکانات زیرساختی مناسب، خانههایی که سقف ندارند، وعدههایی که محقق نشده اند و مهمتر از همه فشارها و سهل انگاری برخی از بانک های عامل در پرداخت تسهیلات و استمهال آنها، هم اکنون شرایط سختی را برای زلزله زدگان سی سختی فراهم آورده است.
سی سختی ها در بخش باغدارای از قطب های تولید محصولات باغی ایران هستند که از هم اکنون در حال تلاش برای رونق بخشی به تولید این محصولات در ماههای آیندهاند اما آنان در مصاحبه با ایلنا از بیتوجهی بانکهای عامل به خواسته های منطقی شان ناراضی و گله مندند.
یک باغدار سی سختی با انتقاد از عملکرد یکی از بانک های عامل در زمینه استمهال تسهیلات به زلزله زدگان این شهر، اظهارداشت: بانک های عامل شرایط سختی برای زلزله زدگان سی سختی فراهم کرده است. واقعیت این است که بانک ها، نشاط و اُمید را از ما گرفته اند.
یک شهروند سی سختی دیگر نیز که همچنان در چادر سکونت دارد با نارضایتی می گوید: در هنگام اعطای تسهیلات، دولت قول داده بود بازپرداخت تسهیلات با دو سال تنفس آغاز شود اما اکنون بانک های عامل به وعده روزهای اول خود عمل نمی کند.
وی با بیان اینکه پیامک های ارسالی از بانک های عامل برای بازپرداخت سود تسهیلات در کنار بسیاری از مشکلاتی که امروز مردم سی سخت گرفتار آن هستند بیشترین فشار روانی را به مردم وارد کرده است، اظهار داشت: برخی از زلزله زدگان هنوز در چادر و کانکس زندگی می کنند و خانه هایشان به نیمه هم نرسیده است.
یک خانم خانهدار هم از افزایش فروشندگان باغات در شهر سی سخت به دلیل فشار بانک های عامل برای بازپرداخت سود تسهیلات بانکی اظهار تاسف کرد و یادآورشد: بسیاری از باغداران سی سختی، این روزها باغ و سرمایه های خُرد و درشت خود را در سایت دیوار ، فضای مجازی و بنگاه های املاک گذاشته اند تا فقط بتوانند سقفی بسازند و تسهیلات بانک ها را پرداخت کنند.
تاب و تحمل تجمعات زلزله زدگان سیسختی را نداریم
فرماندار شهرستان دنا در استان کهگیلویه و بویراحمد هم با اظهار تاسف از عملکرد بانک های عامل در این شهرستان، تصریح کرد: استمهال نکردن وام به زلزلهزدگان سی سختی ، نارضایتی عمومی برای شهروندان ایجاد کرده است.
کورش درخشانزاده در نشست شورای هماهنگی بانک های عامل که با حضور معاون اقتصادی استاندار کهگیلویه و بویراحمد برگزار شد، گفت: بیش از یکسال از طرح استمهال وام زلزلهزدگان گذشته اما به غیر از بانک مسکن، سایر بانکها کار خاصی انجام ندادند.
وی از تحدید مُستمر حساب زلزله زدگان سی سختی توسط بانکها ی عامل هم اظهار تاسف کرد و ادامه داد: بانکها مُدام کسانی که را که وام دریافت کرده اند از بستهشدن حسابهای بانکی و کسر حقوقشان به دلیل معوقات اقساطشان هشدار داده و میترساند.
فرماندار شهرستان دنا با تاکید بر اینکه، ما دیگر تاب و تحمل تجمعات مردم را نداریم، خاطرنشان کرد: در نامه ای به بانک های عامل، اسامی کسانی که مشمول استمهال میشدند را معرفی کردیم اما خبری از خدمات بانک ها در این ارتباط به آنان نشد.
بانکها در سیسخت حکومت خودمختار تشکیل داده اند
حمید تقیزاده رئیس شورای شهر سیسخت مرکز شهرستان دنا هم در این نشست گفت: رؤسای شعب در سیسخت حکومت خودمختار تشکیل داده اند، گاهی توهین میکنند و گاهی خودشان قانون را تفسیر میکنند، در برخی از این بانکها برخورد خوبی و شایستهای با مردم نمیشود، حتی به متقاضیان گفتهاند اگر وام را استمهال کردیم بعد از پایان دوره باید تمامی وام و سود آن را یکجا پرداخت کنید.
وی افزود: خودم با یک خانواده پنج نفره هنوز در یک کانکس ۱۲ متری زندگی میکنم، هنوز خانههای مردم تکمیل نشده است، بانکها در پرداخت تسهیلات تکلیفی عملکرد خوبی نداشتهاند.
وعده رئیس جمهور هنوز عملی نشده است
مدیرکل مدیریت بحران استانداری کهگیلویه و بویراحمد هم در این نشست گفت: استمهال نشدن وام زلزلهزدگان مردم را دچار مشکلاتی کرده و مشکلات مالی برای مردم درست شده است.
" محمد محمدی" افزود: بعد از زلزله کرمانشاه برای سومین سال استمهال تمدید شد اما با گذشت یکسال از زلزله سیسخت هنوز کاری انجام نشده است.
مدیرکل مدیریت بحران استانداری کهگیلویه و بویراحمد در خصوص وامهای تکلیفی هم اظهارداشت: در سفر رئیس جمهور قرارشد وام تکلیفی برای تکمیل خانههای مردم در نظر گرفته شود اما این مبلغ هنوز به مردم پرداخت نشده است.
محمدی گفت: در جلسات متعدد، ستاد بازسازی، موضوعات را مطرح و مصوباتی داشتیم اما اجرایی نشده است که تقاضا داریم در این جلسه، مصوبهای تنظیم شود که قابلیت اجرایی داشته باشد.
"سهراب اصالتزاده " معاون بنیاد مسکن انقلاب اسلامی استان کهگیلویه و بویراحمد هم در این نشست گفت: بانکها سهمیه اول استان را ۱۰۰ درصد جذب کردند و تنها ۱۱ مورد پرداخت نشده که مشکل در پروانه ساخت بوده است.
وی افزود: بانکهای صادرات و تجارت وامهای تکلیفی را پرداخت کردند، ۵۶ مورد مربوط به بانک رفاه بوده اما گفتند باید در سامانه راه و شهرسازی ثبتنام کنند درحالی که راه و شهرسازی چنین سامانهای ندارد.
اصالت زاده گفت: ۲۲۰ متقاضیانی برای دریافت تسهیلات تکلیفی به بانک مسکن معرفی شدند ۵۰ مورد به دلیل مشکلات هنوز پرداخت نشده است.
از مدیران بانکها خواهش میکنم مشکلات مردم را رفع کنند
"سید احسان عسکری" معاون اقتصادی استاندار کهگیلویه و بویراحمد هم در این نشست، خاطرنشان کرد: کار مردم در سیسخت روی زمین مانده و بانکها معطل ماندهاند تا کسی بیاید و از آنها سئوال بپرسد.
وی با طرح این سئوال که اگر مُدیر بانک نتواند کار مردم را انجام دهد چه کسی میتواند انجام دهد؟ یادآورشد: این بار از مدیران بانکها خواهش میکنم مشکلات را رفع کنند اما دفعه بعد خواهش نمیکنم و مُدیری که کار نکند با من طرف است.
عسکری گفت: کاری که باید دی ماه گذشته انجاممیشد بعد از چهارماه همان کار را آورده اند و می گویند باید چه کار کنیم؟
به گزارش ایلنا، شهر سی سخت مرکز شهرستان دنا در 20 کیلومتری شهر یاسوج مرکز استان کهگیلویه و بویراحمد واقع شده است.
۸۰۰ واحد مسکونی به علت خسارت ۶۰ تا ۱۰۰ درصدی زلزله، نیاز به بازسازی دارد و از مجموع سه هزار و ۷۰۰ واحد نیز ۲ هزار و ۹۰۰ واحد تعمیری هستند.
از مجموع ۸۰۰ واحد بازسازی ۴۲۰ واحد شهری و ۳۸۰ واحد روستایی و از ۲ هزار و ۹۰۰ واحد تعمیری هزار و ۵۰۰ واحد شهری و هزار و ۴۰۰ واحد روستایی است.
میزان خسارت زلزله به واحد های تعمیری بین ۲۰ تا ۴۰ درصد و به ۲ هزار و ۳۰۰ واحد مسکونی خسارت معیتشی از جمله تخریب اسباب و وسایل منزل خسارت وارد شده است.
۶۴ نفر در این زلزله دچار مصدومیت شدند.
گزارش: ضرغام علی بازی