در نشست کارگروه مقابله با پدیده گرد و غبار در خراسان رضوی مطرح شد؛
برنامه ۱۰ ساله مقابله با گرد و غبار در کشور تدوین شد
دبیر ستاد ملی مقابله با پدیده گرد و غبار گفت: برنامه ۱۰ سال برای همه دستگاه های اجرایی در استانهای درگیر با پدیده گرد و غبار تدوین و اجرای آن از سال جاری آغاز شده است.
به گزارش ایلنا از مشهد، علیمحمد طهماسبی در نشست کارگروه مقابله با پدیده گرد و غبار که با حضور معاون هماهنگی امور عمرانی استاندار خراسان رضوی برگزار شد، افزود: برنامه عمل زیرمنطقهای آسیای میانه و غرب آسیا با همکاری مرکز بلایای آسیا و اقیانوسیه، دانشگاه خوارزمی و پژوهشگاه هواشناسی، تدوین و وضعیت ۱۰ سال اخیر در آن آسیب شناسی شده که برای اجرای آن و ساختارسازی به یک مرجع بین المللی به عنوان چتر نیاز است.
وی با اشاره به منشاءیابی خارجی پدیده ریزگردها گفت: این برنامه عمل بر مبنای وضعیت کشورهایی که در پدیده گرد و غبار ایران تاثیرگذار هستند، تهیه شده و با وزارت امور خارجه نیز مکاتباتی انجام و مطالعات در اختیار آنها قرار گرفته است، سیاستگذاریها و برنامه ریزی برای مقابله با ریزگردها طی چهار سال اخیر در تمام مناطق کشور، از جمله خراسان رضوی، انجام گرفته و وضعیت در این زمینه کاملا روشن است.
دبیر ستاد ملی مقابله با پدیده گرد و غبار در مورد منشاءیابی کانون های گرد و غبار گفت: ۱۰ درصد کانون های گرد و غبار در حوزه زراعت و ۴۴ درصد خسارت ناشی از آن مربوط به بخش کشاورزی است، وضعیت مناطق غبارخیز در خراسان رضوی ۶ میلیون هکتار است که معادل یک سوم مساحت استان است، منشاء خارجی این گرد و غبار ۲ کشور ترکمنستان و قزاقستان است، از ۲۳۱ هزار هکتار مناطق غبارخیز سرخس، حدود ۴۵ درصد آن مرتع و دیمزار است که اگر این ۲ مورد مدیریت شود، ۴۵ درصد مشکل تولید گرد و غبار در این شهرستان کنترل خواهد شد.
طهماسبی خاطرنشان کرد: در چهار سال گذشته حدود ۶۰۰ میلیارد ریال اعتبار از ناحیه ستاد ملی گرد و غبار به خراسان رضوی اختصاص یافته و تمام دستگاه هایی اجرایی از این ستاد اعتبار گرفته اند و اقدامات خوبی هم در این راستا انجام داده اند، اما کافی نیست.
مشاور رئیس سازمان حفاظت محیط زیست و دبیر ستاد ملی مقابله با پدیده گرد و غبار گفت: اهم مسائل خراسان رضوی در خصوص پدیده گرد و غبار شامل چهار مورد است که نخستین مورد به مدیریت اراضی زراعی با استعداد تولید گرد و غبار بویژه در دیمزارها با رویکرد کشاورزی حفاظتی در قالب عملیات کم خاک ورزی و مدیریت بقایای زراعی مربوط میشود.
طهماسبی افزود: مدیریت چرای دام در مراتع با ظرفیت غبارخیزی ( رعایت دقیق ظرفیت مراتع از لحاظ تعداد دام و زمان ورود و خروج دام در پروانه چرا)، اجرای برنامه های فوق در مناطق با حاکمیت تولید گرد و غبار، جلوگیری از تغییر کاربری اراضی (جنگل به مرتع، مرتع به اراضی دیم و اراضی بایر رها شده) سه مورد دیگر از مسائل خراسان رضوی در خصوص پدیده گرد و غبار است.