پژوهشگر آب منطقهای قزوین:
دشت قزوین سالانه بین 3.25 تا 12.9 فرونشست دارد
پژوهشگر کمیته تحقیقات شرکت آب منطقهای قزوین گفت: نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل تصاویر ماهوارهای نشان داد که نرخ فرونشست متوسط سالانه آبخوان دشت قزوین برابر با 3.25 سانتیمتر و حداکثر مقدار آن برابر با 12.9 سانتی متر است.
به گزارش ایلنا و به نقل از روابط عمومی شرکت آب منطقهای قزوین، محمد عیسی زاده در جشنواره پژوهش و تحقیقات وزارت نیرو با ارائه روند و نتایج حاصل از تحقیقات خود در خصوص فرونشست اظهار کرد: یکی از مهمترین خطرهای شایع در سراسر دنیا پدیده فرونشست است که این پدیده در مناطق شهری و روستایی به دلیل استخراج بیرویه آبهای زیرزمینی بسیار رایج است.
پژوهشگر کمیته تحقیقات شرکت آب منطقهای قزوین تصریح کرد: در استان قزوین نیز افت دائمی سطح آب زیرزمینی دشت قزوین بدلیل برداشت بی رویه آب باعث ایجاد فرونشست در دشت قزوین گردیده است.
وی عنوان کرد: در این تحقیق برای تعیین محدودههای دارای فرونشست و همچنین تعیین نرخ فرونشست دشت قزوین از تکنیکهای سنجش از دور راداری استفاده شده است؛ لذا با استفاده از تصاویر ماهواره سنتیل یک، در بازه زمانی سالهای 2015 تا 2018 و تهیه 108 اینترفروگرام با فاصله زمانی 100 روز و فاصله مکانی 200 متر، نرخ فرونشست متوسط سالانه دشت قزوین در دوره چهار ساله مذکور بدست آمده است.
این پژوهشگر با اشاره به نتایج حاصل از این تحقیق بیان کرد: از دیگر نتایج این تحقیق بررسی مناطق دارای فرونشست بود که نشان داد این مناطق دارای بافت خاک ریزدانه، افت دائم و لحظهای تراز آب هستند.
عیسی زاده کاهش برداشت از منابع آب زیرزمینی را بهعنوان مهمترین راه پیشگیری از ایجاد فرونشست براساس نتایج حاصل از تحقیق برشمرد و گفت: با توجه به تشدید فرونشست در مناطق دارای آبخوان با بافت ریزدانه، کاهش برداشت آب زیرزمینی از آبخوانهای ریزدانه میتواند باعث کاهش بیشتر نرخ فرونشست شود.