گزارش ایلنا در مورد باور اشتباه کشاورزان در ایلام؛
آتش زدن بقایای کاه و کلش زمین های کشاورزی استان باعث آسیب به بافت زنده خاک می شود/ یک مسئول: تشکیل پرونده قضایی برای خاطیان
برخی از کشاورزان ایلامی بعد از مرحله اول برداشت محصول، بقایای کاه و کلش آنرا آتش میزنند که این اقدام شان باعث آسیب جدی به بافت زنده خاک می شود.
به گزارش خبرنگار ایلنا از ایلام، بر اساس یک رسم و سنت قدیمی برخی از کشاورزان ایلامی بعد از اینکه مرحله اول کشت خود را برداشت کردند، بقایای کاه و کلش آنرا آتش میزنند، موضوعی که به اعتقاد کارشناسان بافت خاک را بشدت در معرض آسیب جدی قرار می دهد و آلودگی زیست محیطی را هم به دنبال دارد.
مدیرکل محیط زیست استان ایلام در گفت وگو با ایلنا در این باره، گفت: اقدام برخی از کشاورزان ما در آتش زدن بقایای کاه و کلش به یک سنتی بین مردم تبدیل شده است.
غامرضا ابدالی افزود: این دسته از کشاورزان بر این باورند که آتش زدن کاه و کلش باعث پر بارتر شدن زمین میشود، گیاهان هرز را از بین میبرد، موجب نابودی انگل های زمین میشود و خاک هم تقویت میشود در حالیکه این فقط یک گمان و باوری است که علمی نیست و اشتباه است.
وی اظهار داشت: وقتی بقایای کاه و کلش آتش زده میشود، خاک که یک بافت زنده است لایه زنده آن از بین میرود، خاک فقیرتر میشود و حاصلخیزی خود را از دست میدهد.
ابدالی بیان داشت: این اقدام هوا را هم آلوده میکند و بعد مدتی مجددا به همراه باران به زمین میآید و باعث اسیدی شدن خاک میشود. به موجب ماده ۲۰ قانون هوای پاک، آتش زدن کاه و کلش و پس چر مزارع ممنوع است و برای کشاورزان متخلف از این قانون پرونده قضایی تشکیل دادهایم.
وی خواستار آموزش های بیشتر توسط جهاد کشاورزی شد و تاکید کرد: سازمان جهاد کشاورزی بایستی نسبت به آموزش کشاورزان اقدام کند.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان هم به ایلنا گفت: آتش زدن بقایای گیاهی و کاه و کلش مزارع به استناد قانون جرم است و کشاورزان مجاز به آتش زدن مزارع خود نیستند.
محمدعلی اقدسی افزود: در این خصوص هر ساله قبل از برداشت مزارع اطلاع رسانی لازم به کشاورزان در شهرستان ها صورت میگیرد و در موارد متعددی هم برخی از افراد خاطی به مراجع قانونی معرفی شده اند.
وی در خصوص چرایی برگزار نشدن کلاس آموزشی برای کشاورزان گفت: در سال های اخیر کلاس های آموزشی و ترویجی متعددی برگزار شده است.
اقدسی تاکید کرد: بدلیل بالا رفتن قیمت کاه وکلش و بقایای گیاهی جهت تعلیف دام و آشنا شدن کشاورزان با معایب و خسارت های جبران ناپذیر آتش زدن مزارع که به خاک و کاهش حاصلخیزی آن آسیب جدی وارد می کند. میزان آتش زدن بقایای مزارع بشدت کاهش یافته و بندرت مواردی از آتش سوزی مزارع در سطح شهرستان ها گزارش شده است .
وی بیان داشت: از طرف دیگر با ترویج شیوه های نوین خاکورزی و روش های جدید تهیه زمین با استفاده از دستگاه های خاکورزی حفاظتی، دیگر نیازی به آتش زدن پس چر مزارع جهت انجام کشت بعدی نیست و کشاورزان می توانند با بکارگیری این دستگا ه ها ضمن زیر خاک بردن بقایای گیاهی، مواد آلی خاکها را هم افزایش دهند.