ایلنا گزارش میدهد؛
نگاهی به وضعیت معیشت زباله گردان زنجان
مشکلات اقتصادی، بیکاری و تورم در سال های اخیر موجب پایین آمدن توان خرید مردم و بروز فقر و نداری در جامعه شده است؛ یک شهروند زنجانی که به کار زباله گردی مشغول است ،میگوید: 220هزار تومان مستمری کفاف مخارج زندگی 4نفره رانمی دهد مجبورم زباله گردی کنم.
به گزارش خبرنگار ایلنا از زنجان، بالا رفتن هزینه های زندگی و عبور تورم از مرز پیش بینیها و اوج آن در روزهای اخیر و اواخر تابستان سال جاری و صعود آن به بالاترین میزان یعنی به بالای بیش از50 درصد زنگ هشداری است به مسئولان و متولیان مدیران سازمانهای کشوری مرتبط با زندگی مردم و از همه مهمتر مدیران شهری باید هشدارهای فقر خزنده در جامعه امروز را جدی بگیرند زیرا فقر مسبب بسیاری آسیبها و ناهنجاریهای اجتماعی است و باعث به مخاطره افتادن سلامت جسم و روح افراد می شود .
مستمری 220 هزار تومانی بهزیستی کفاف زندگی ام را نمی دهد
بیاضعلی، که او را هر روز می توان درکنار سطل های زباله شمالی ترین نقطه شهر یعنی شهرک کارمندان زنجان دید؛ او هر روز دنبال گشتن در داخل سطل های زباله و ضایعات شهروندان است. از صحبت با ما استقبال می کند؛ می گوید : مستمری 220 هزار تومانی بهزیستی کفاف زندگی ام را نمی دهد؛ دو پسر دارم یکی 18ساله ودیگری که کوچکتر است، از سهم مسکن افراد تحت پوشش بهزیستی خانه دارشدم و حالا حداقل روزی 100هزار تومان از سطل های زباله شهردرآمد می کنم.
این شهروند، در حالی که موتورش را نشان می دهد، می گوید: آن موتور را جانعلی که در منطقه اسلام آباد زنجان در کار ضایعات است به صورت اقساطی به من داده و حالا قیمت آن در بازار بالای 30 میلیون تومان است.
بیاضعلی، ادامه می دهد: ماهی 1و نیم تا 2 میلیون تومان در آمد از جمع آوری و فروش ضایعات و زباله دارم، و اما از گرانی می نالد و می گوید: توان حمل بار سنگین را ندارم ولی ناچارم با این اوضاع گرانی زندگی مایحتاج خانواده ام را تأمین کنم.
بیاضعلی، در حین صحبت دنبال کارت شناسی بهزیستی خود می گردد و آرام، می گوید: از موتور یا از خود من عکس نگیرید سرش را با خجالت پایین می اندازد و دستش را به زانو می گیرد دوباره بلند می شود و به قول خودش می رود دنبال یک لقمه نان حلال در داخل سطل هامی رود .
ابولفضل، دانش آموز کلاس هفتم است؛ چرخ دستی را به کندی در خیابان خلوت نیم روز پاییزی به جلو هل می دهد؛ با نگاه به اطرافش، جلوی هر آپارتمان می ایستد و نگاهی به سطل های زباله می اندازد و گاهی چیزی پیدا می کند و گاهی هم نه؟!
ابولفضل، می گوید: پدرش دیابت دارد و مادرش روزها در خانه های مردم کار نظافت انجام می دهد، تا به کمک هم برای خرج تنها برادر و پدر مریض کاری کرده باشند، او هم از گرانی شکایت دارد.
ابولفضل با چشمان مضطرب و چهره بچه گانه، می گوید: ضایعاتش را به ضایعاتی خیابان بیسیم (جمهوری) می دهد.
جلوتر مردی 35 ساله گونی قرمز رنگ کثیفی را بر پشت خود حمل می کند و تند تند راه می رود و به داخل سطل آشغال ها و زباله های داخل آن را سرک می کشد و با این کار باری بر بار روی دوشش اضافه می کند او هم مثل بقیه از گرانی و بیکاری می نالد و مایل نیست با ما حرف بزند.
مشکلات اقتصادی باعث افزایش زبالهگردها شده است
شهرام فرحبخشیان، سرپرست سازمان مدیریت پسماند شهرداری زنجان، در این خصوص در گفت و گو با خبرنگار ایلنا در زنجان، با اشاره به اینکه با افزایش مشکلات اقتصادی جامعه تعداد افرادی که به دنبال پسماندهای شهری و زباله هستند بیشتر شده است گفت: در این زمینه مسئولان مدیریت شهر زنجان دنبال شناسنامه دار کردن این افراد دنبال پسماند ها و بازیافت زباله های شهری است.
فرحبخشیان، به اجرای طرح جامع مطالعاتی تفکیک زباله و پسماندها در مبدا قبل ازخروج ازمنزل توسط شهروندان اشاره کرد و گفت: در حال رایزنی با دو شر کت درحوزه تفیک و جمع آوری و باز بافت زباله ها هستیم.
سرپرست سازمان مدیریت پسماند شهرداری زنجان، با بیان اینکه در این طرح درصدد شناسایی و شناسنامه دارکردن افراد دنبال زباله و پسماند و بازیافت آن هستیم، تصریح کرد: متاسفانه بنا به دلایلی از جمله بافت فرهنگی و شهرسازی زنجان این افراد از این طرح استقبال نداشتند.
فرحبخشیان، با اشاره به اتمام این طرح و نتیجه آن تا پایان سالجاری، گفت: در صدد استفاده از تجربیات اجرای موفق این طرحها در کلان شهرهای کشور هستیم.