رئیس دفتر نظارت و بازرسی انتخابات استان:
شام و ناهارهایی که به رای تبدیل میشود ریشه در فرهنگ انتخاباتی دارد / برخی کاندیداها حتی نام حوزه انتخابیه خود را هم نمی دانند
رئیس دفتر نظارت و بازرسی انتخابات استان قزوین گفت: باید در فرهنگ انتخاباتی فساد ستیزی وجود داشته باشد؛ میبینیم که نامزد انتخابات چطور رای میخرد؛ اما رای میدهیم، همچنین ناهار و شامهایی که تبدیل به رای میشود ریشه در فرهنگ انتخاباتی داشته و باید برای رفع آنها فرهنگ انتخاباتی را ارتقا دهیم.
به گزارش خبرنگار ایلنا در قزوین، محمدتقی صفری در جلسه تبادل نظر با مدیران رسانهای استان که در دفتر نظارت و بازرسی انتخابات استان برگزار شد، گفت: مشارکت در انتخابات باید حداکثری باشد؛ پیوند زدن مشارکت با صلاحیت را شاید بتوان از نظر سیاسی انجام داد؛ اما به لحاظ واقعیتهای اجتماعی پیوند کاملی نیست.
رئیس دفتر نظارت و بازرسی انتخابات استان قزوین ادامه داد: در انتخابات مجلس و نظر سنجی صدا سیما و دانشگاه تهران سهم صلاحیت در مشارکت ناچیز بوده و بیشترین سهم را معیشت داشته، اینکه انتظار داشته باشیم همواره از صندوق صلاحیت برای مشارکت برداشت داشته باشیم و برداشتهای مستمر نمیتواند نتایج مطلوبی داشته باشد و ما را در مسیری قرار میدهد که در انتهای آن نه مصلحت، نه مشارکت و نه امنیت میماند.
وی ابراز کرد: گاهی حتی از صلاحیت برای امنیت برداشت میشود، باید این نوع برداشتها را کاهش داد؛ چرا که ارتباط بین مشارکت و صلاحت ارتباط خیلی زیادی نیست.
این مقام مسئول عنوان کرد: ما نیز از تخلفات انتخاباتی شاکی هستیم و علیرغم اینکه ضابط دستگاه قضا نیستیم تعداد گزارشاتی به دستگاه قضائی داشتیم.
وی اظهار کرد: اینکه همه انتظارها در همه ابعاد انتخاباتی به شورای نگهبان معطوف شود منطبق با واقعیت نیست، مراجع انتظامی، قضائی و اداری نیز موظف به برخورد با تخلف انتخاباتی هستند و باید با تخلفات برخورد شده و این برخوردها با نوع تخلف تناسب داشته باشد و با هر تخلفی نمیتوان رای به توقف یا ابطال انتخابات داد.
صفری ادامه داد: توقف و ابطال انتخابات از ابزارهای شورای نگهبان است؛ اما برای هر تخلفی نمیتوان این دو مورد را اعمال کرد و میتوان با استفاده از سایر ضمانتهای اجرایی مانند جریمه، حبس یا شلاق که در دست دستگاه قضائی، انتظامی و اداری است برخورد کرد.
بیانیه افراد مجوز اعلام دلایل رد صلاحیت نیست
وی بیان کرد: اگر شورای نگهبان به این جمع بندی برسد که حجم تخلفات در نتیجه موثر بوده میتواند از ابزارهای خود استفاده کند؛ بعنوان نمونه اگر ثابت شود خرید رای اتفاق افتاده با تعداد بالا و موثر بوده میتواند به اعمال ضمانت شورای نگهبان منجر شود؛ در واقع باید سطح انتظار، انتقاد و مطالبه را به سمت سایر دستگاهها برد.
رئیس دفتر نظارت و بازرسی انتخابات استان قزوین افزود: پیشگیری از جرایم و تخلفات انتخاباتی مواردی است که گزارش میشود؛ اما لازم است نظرسنجیهایی صورت گیرد که در آن میزان رضایت افکار عمومی پیشگیریهای صورت گرفته در تخلفات انتخاباتی مطرح شود؛ در نهایت باید تمام دستگاهها هم افزایی داشته باشند تا عرصه انتخابات سالمتر باشد.
وی بیان کرد: شورای نگهبان باید رویکرد شفافیت و اقناعی داشته باشد که در دو بخش تطبیق مقررات با شرعیت و عدم مغایرت با قانون اساسی و 24 فرآیند انتخابات به طور کامل تحقق یافته و صرفا در صلاحیت معذوریتهایی وجود دارد و بیشتر سوء استفادهها نیز از این محدودیت ناشی میشود.
این مقام مسئول ادامه داد: فردی که بیانیه میدهد شورای نگهبان دلایل خود را اعلام کند میداند که شورا نمیتواند این مطالب را منتشر کند و این بیانیه جواز انتشار صادر نمیکند.
وی ابراز کرد: تخصص گرایی از مطالبات اصلی شورای نگهبان است و لازم است اصلاح قانون و مولفهها بطور دقیق مشخص شود؛ یکی از عقب ماندگیهای قوه تقنیه کشور این است که ظرف پنج سال پس از ابلاغ سیاستهای کلی انتخابات آن را تبدیل به قانون نکرده است.
نمایندگان با قرار گرفتن در حواشی از وظایف اصلی خود باز میمانند
صفری ادامه داد: وقتی نماینده و مجلس گرفتار حواشی شود از کار اصلی خود باز میماند و از این رو پنج سال در تبدیل سیاست کلی انتخابات به قانون عقب است؛ در این قانون، اجماع خوبی وجود دارد که تا به قانون تبدیل نشود ساز و کار اجرایی پیدا نمیکند.
وی بیان کرد: هزینههای انتخاباتی، وعدههای خارج از موعد و محدوده اختیارات و بی حساب و کتاب، ارتقای سطح سواد و آگاهی عمومی فرهنگ عمومی در انتخابات از مواردی است که باید در قانون مورد توجه قرار گیرد.
رئیس دفتر نظارت و بازرسی انتخابات استان قزوین ادامه داد: باید در فرهنگ انتخاباتی فساد ستیزی وجود داشته باشد؛ میبینیم که نامزد انتخابات چطور رای میخرد و هزینه میکند، فردی که رای میخرد برای خدمت کردن نیست، برای دزدی رای میخرد اما رای میدهیم، همچنین ناهار و شامهایی که تبدیل به رای می شود ریشه در فرهنگ انتخاباتی دارد و باید فرهنگ انتخاباتی را ارتقا دهیم.
وی عنوان کرد: تعیین ضوابط سالم رقابتی، فعالیت قانونمند و مسئولانه احزاب نیز باید مورد توجه قرار گیرد و احزاب باید حمایت را تا پایان مسئولیت بپذیرد.
این مسئول ابراز کرد: ارتقای شایسته گزینی و تعیین دقیق معیارها نیز ضرورت دارد؛ معیارهای موجود کلی و عموما کیفی هستند؛ برای نمونه یک امام جماعت به دلیل عدم التزام عملی به اسلام عدم احراز خورده بود؛ علت وجود چنین مواردی نقص قانون است؛ چرا که شورا نمیداند برخی موارد را در کدام بند بگنجاند، در واقع معیارها دقیق نیست و تمام این موارد قابلیت جزئی سازی دارد ضمن اینکه تعیین شاخصهها باید با لحاظ شایسته گزینی باشد.
امروز مدل مو و پوشش خاص ملاک سوء شهرت نیست
وی بیان کرد: با 230 نفری که در بررسی صلاحیت در ارتباط بودیم برخی از آنها حتی حداقلها را در این حد که الوند جزء قزوین است را هم نمیدانستند، اکنون فردی که 30 سال سن و لیسانس داشته باشد میتواند به عنوان کاندیدا ثبت نام کند.
صفری ادامه داد: این شاخص و این میزان از ثبت نام کنندگان حتی در عراق و افغانستان نیز وجود ندارد؛ بطوری که برای 290 کرسی 15 هزار نفر ثبت نامی داریم و باید ظرف 20 روز صلاحیت تمام این افراد بررسی شد که این موارد نقص قانون را نشان میدهد.
وی ابراز کرد: تحقیقات محلی نیز انجام میشود؛ چرا که یکی از شرایط، نداشتن سوء شهرت در حوزه انتخابیه است؛ اما شبکه محققین نیز شبکهای مدون، مشخص و آموزش دیده هستند که البته نیازمند ارتقای توانمدی هستند آموزشهای تکمیلی آنها در دستور کار قرار دارد.
رئیس دفتر نظارت و بازرسی انتخابات استان قزوین ادامه داد: 40 سال از انقلاب گذشته و امروز سوء شهرت، مدل مو، لباس و پوشش خاص نیست و شبکه آموزش دیده طبق مصادیقی که برای سوء شهرت مشخص شده تحقیقات را انجام میدهند؛ ضمن اینکه به یک تحقیق بسنده نمیشود و از مکانهای مختلف تقاطع گیری میشود.
وی تاکید کرد: باید دنبال حقیقت موضوع و افراد بود و براساس آن عمل کرد تا دقت حداکثری صورت گیرد؛ البته هیچ کس ادعای مصونیت ندارد.
اظهار نظرهای صلاحیتی در انحصار شورای نگهبان است
صفری ابراز کرد: شورای نگهبان برای داشتن عملکرد متقن و اقناع باید استقلال داشته باشد و سیر حرکتی ما در استان طی دو سال گذشته به این سمت است و تا حدودی به آن رسیدیم.
وی ادامه داد: لازم است از این حیث که ما دارای حریم صلاحیتی و حفاظتی هستیم هم با جریانات سیاسی مرزبندی محترمانه داشته باشیم و هم با نهادها؛ در حوزه صلاحیتی هیچ نهادی ورود نمیکنیم و ورود هیچ نهادی در حوزه صلاحیتی خود را نیز نمیپذیریم.
رئیس دفتر نظارت و بازرسی انتخابات استان قزوین عنوان کرد: اظهار نظرهای صلاحیتی انحصاری بوده و منحصرا در اختیار شورای نگهبان است؛ البته تحقیق و نظارت و بررسی همگانی است و همه بویژه اصحاب رسانه که نسبت به برخی اخبار مرجعیت پیدا میکند میتوانند با ما در تعامل باشند.
صفری در پایان گفت: رسانهها در راستای فساد ستیزی میتوانند با ما هم افزایی داشته و میتوانند اطلاعات و اسناد موثر را در اختیار این نهاد قرار دهند تا به تصمیم موثر تبدیل شود.