ایلنا گزارش می دهد؛
هشتاد درصد واحدهای پذیرایی مشهد خالی از مسافر است/ گردشگری خراسان رضوی در اغما
در طی یک سال اخیر به دلیل شیوع بیماری کرونا بسیاری از مشاغل تعطیل شده و افراد بسیاری کار خود را از دست دادند و در این بین صنعت گردشگری در خراسان رضوی که مشاغل بسیاری را به خود گره زده است بیش از همه متحمل خسارت و زیان شد.
به گزارش خبرنگار ایلنا از مشهد، در حالی که همهساله در ایام نوروز ظرفیت اشغال تختهای هتلهای مشهد مقدس از رقم ۸۰ درصد نیز فراتر میرفت اما امسال با وجود تعطیلی نیمی از هتلها در نوروز ۱۴۰۰ اما ظرفیت باقی هتلهای فعال نیز با این حجم از مسافر به بیش از ۴۰ درصد هم نرسید.
بنا بر آمار منتشره از زمان شیوع کرونا، بیش از ۵۰ هزار میلیارد ریال به بخش گردشگری و اشتغال این حوزه در استان خراسان رضوی خسارت وارد شده است. بنا بر اظهار نظر کارشناسان از شیوع بیماری کرونا و واهمه از سفر که بگذریم در حال حاضر سفر برای بسیاری از خانواده در اولویت قرار نداشته و مشکلات اقتصادی و معیشتی بر کاهش سفر تأثیر گذاشته است.
بنا بر گفته مسئولان سازمان میراث فرهنگی و گردشگری اگر روند گردشگری و حضور مسافران به همین منوال ادامه پیدا کند آینده نگرانکنندهای در پیش روی هتلداران و سرمایهگذاران قرار خواهد گرفت و چهبسا که جبران آن دیگر امکانپذیر نباشد.
اگرچه که دولت همزمان با شیوع کرونا تسهیلاتی را برای حمایت از برخی مشاغل در نظر گرفت اما به دلیل نبود مشتری و درآمد بسیاری از اصناف و مدیران صنعت گردشگری از پرداخت اقساط همین تسهیلات حمایتی نیز عاجز ماندند.
آینده نگرانکننده هتلداران و سرمایهگذاران
در همین رابطه معاون گردشگری اداره کل میراث، گردشگری و صنایعدستی خراسان رضوی آینده گردشگری را با این وضعیت نگرانکننده میخواند.
یوسف بیدخوری در گفتوگو با ایلنا اظهار میکند: همهساله در ایام نوروز ظرفیت اشغال تختهای هتلهای این شهر از رقم ۸۰ درصد نیز فراتر میرفت اما امسال باوجوداینکه تعطیلی نیمی از هتلها در نوروز ۱۴۰۰ تعطیل بودند اما حتی نیمی از ظرفیت معدود هتلهای فعال اشغال نشد.
معاون گردشگری اداره کل میراث، گردشگری و صنایعدستی خراسان رضوی بابیان اینکه در حال حاضرسفر برای بسیاری از خانواده در اولویت قرار نداشته و مشکلات اقتصادی و معیشتی بر کاهش سفر تأثیر گذاشته است اذعان میکند: اگر روند گردشگری به همین منوال ادامه پیدا کند آینده نگرانکنندهای در پیش روی هتلداران و سرمایهگذاران قرار خواهد گرفت و چهبسا که جبران آن دیگر امکانپذیر نباشد.
بید خوری بابیان اینکه در حال حاضر بسیاری از مشاغل مرتبط با این صنعت در خراسان رضوی به خطر افتاده است بیان میکند: متأسفانه رکود حاکم در این حوزه و ضررهای سنگین وارده رغبت سرمایهگذاری در شهر مقدس را نیز کاهش خواهد داد و لذا ضرورت دارد تا در سالی که مزین به نامگذاری حمایت و پشتیبانی و رفع موانع است نگاه حمایتی ویژهای از این صنعت شکل بگیرد.
۸۰ درصد واحدهای پذیرایی خاک میخورد
رئیس اتحادیه هتلآپارتمان و مهمانپذیران مشهد نیز بابیان اینکه از تعداد ۷۰۰ هتلآپارتمان و مهمانپذیر کمتر از ۲۰ درصد آنها فعالیت داشته و الباقی در تعطیلی به سر میبرند به ما میگوید: متأسفانه از زمان شیوع کرونا این صنف بیشترین ضرر را در میان سایر اصناف متحمل شده است.
محمد پور رضایی در گفتوگو با ایلنا اظهار میکند: در مشاغل دیگر اگر افزایش قیمتی را شاهد هستیم، سود کسبه گم نمیشود و درنهایت کالای عرضهشده به فروش میرود اما در این صنف وقتی مسافر و گردشگری نباشد خدماتی ارائه نمیشود و لذا درآمدی هم در کار نیست.
وی بابیان اینکه هزینههای نگهداری تأسیسات مراکز اقامتی چند برابر شده است میافزاید: این در حالی است که حتی نرخ ارائه خدمات افزایشی نداشته است.
پور رضایی با گلایه از تورم و گرانی حاکم اذعان میکند: در حال حاضر تعمیر و یا نگهداری کوچکترین قطعه در تأسیسات هتل میلیونها تومان هزینه دارد اما این هزینه در حالی است که هتلآپارتمانها و مهمانپذیرها هیچ درآمدی نداشته و دخلوخرج آنها باهم نمیخواند.
پور رضایی میگوید: برای برونرفت از این مشکلات باید طرح و برنامهریزی خاصی را اعمال کرد، چراکه مشهد شهر زیارتی است و سیاحتی یا گردشگری نیست از همین رو باید راههایی را ایجاد کنند که زائر بتواند به مشهد بیاید.
وی هم چنین با گلایه از برخی تصمیمگیریهای بدون برنامه ادامه میدهد: بهطور مثال تا شب عید اعلام نکردند که مشهد در وضعیت آبی قرار دارد و زائران میتوانند برنامهریزی کنند لذا همین موضوع موجب شد تا زائران برای آمدن به مشهد مردد بمانند و همین فرصت حداقلی هم برای واحدهای پذیرایی از دست رفت.
رئیس اتحادیه هتلآپارتمان و مهمانپذیران در پاسخ به سؤال ما مبنی بر اینکه نرخ خدمات و هزینه اقامت در سال جدید چقدر افزایش داشته است نیز پاسخ میدهد: متأسفانه در حال حاضر به دلیل نبود مسافر هنوز هم همکاران بنده برای تشویق گردشگران و زائران به سفر همان نرخ سال گذشته را اعمال میکنند.
وی با اشاره به این موضوع که پروتکلهای بهداشتی در تمام هتلها،هتلآپارتمانها و مهمانپذیرها بهطور کامل رعایت میشود یادآور میشود: بااینحال متأسفانه شاهد رکود سنگین در این صنعت هستیم و متأسفانه این رکود برای بسیاری از هتلها قابلتحمل نیست.
گزارش: زهرا ابراهیمی