ایلنا از وضعیت آب در استان هرمزگان گزارش میدهد؛
بحران بیآبی از روستاها به شهرهای هرمزگان هم رسید/ خشک شدن چاههای لاور میستان در بستک/ یک مسئول: چاره ای جز آبرسانی سیار نداریم
این روزها بیش از هر چیز دیگری از کم آبی و توصیه برای کمتر مصرف کردن آب می شنویم، بحرانی به نام کم آبی که اگر چه در سالهای گذشته هم دغدغه بسیاری از دوستداران آب و کارشناسان زیست محیطی بوده اما امسال نگرانیها در این خصوص بخاطر خشکسالی بی سابقه بیشتر شده است.
به گزارش خبرنگار ایلنا از بندرعباس، سلیم شهروندی از اهالی بستک هرمزگان در گفت و گو با خبرنگار ایلنا میگوید: ما در منطقه بستک هرمزگان تا ۴ یا ۵ سال پیش با هیچ گونه مشکلی در خصوص آب روبرو نبودیم اما به تازگی بستک نیز به مناطقی پیوسته که دچار کمبود آب شده است.
وی می افزاید: در این منطقه علاوه بر بارندگی کم، مشکلات گرما و تبخیر فراوان آب نیز وجود دارد که قبل از اینکه آب به سفره زیرزمینی منتقل شود در همان سطح، سفره تبخیر می شود و این سبب شده که سفره آب زیرزمینی قوی در بستک وجود نداشته باشد، همچنین سفره های آب زیرزمینی شیرین نیست و از آن برداشت بی رویه می شود.
سلیم ادامه می دهد: چاه های لاور میستان که منبع آب بستک است در حال خشک شدن است و همچنین روستاها و شهرهایی مانند بستک، جناح، کوهیج، فاریاب مغدان، کهتویه و فاریاب که از این منبع آب تامین می کنند بسیار زیاد است.
این شهروند عنوان می کند: همانطور که پیشتر مسئولان و نمایندگان مجلس نیز قول آن را داده بودند که از طریق شیرین سازی آب دریای بندرچارک را به بستک منتقل کنند،که مشکل کم آبی حل شود اما همچنان این وعده مسئولان عملی نشده و آب شیرین و تصفیه شده خلیج فارس را به مناطق دوردست منتقل کرده اند در حالی که بستک همچنان دچار این مشکل است.
باید هزینه زیادی را برای خرید آب بپردازیم
شهروند دیگری از روستای دستگرد درگاز بشاگرد در خصوص بی آبی اظهار میکند: در روستای دستکرد درگاز بشاگرد مشکل کم آبی و نبود آب امانمان را بریده است. منبع آبها گل آلود است و قابل خوردن نیست. متاسفانه باید هزینه زیادی را برای خرید آب بپردازیم و همچنین برای تهیه آب باید کیلومتر ها طی کرد. کسانی که توان خرید آب تمیز را ندارند مجبورند از همین آب گل آلود برای آشامیدن استفاده کنند که مشکل را دوچندان کرده است.
به گفته یک شهروند دیگر در قشم تنها برخی روزهای هفته آب از فشار نسبتا خوبی برخوردار است.
یک شهروند دیگر از اهالی روستای بهتیش بشاگرد هم میافزاید: در این روستا منبع اصلی آب از چشمه است، در سال های اخیر مشکلاتی که دامن گیر روستایمان شده کمبود آب، نامناسب بودن آب آشامیدنی و ضعف سیستم انتقال آب است. نه تنها در روستای بهتیش بلکه در کل منطقه بشاگرد مخازن آب آشامیدنی به طور چشمگیری کاهش یافته است. آب چشمه املاح زیادی به همراه دارد که سبب بیماری های کلیوی می شود.
سمانه-ک اضافه می کند: ضعف سیستم آبرسانی و انتقال آب کاملا مشهود است و پاسخگوی نیاز اهالی روستا نیست.هرچند به گفته مسئولان استان این وضعیت از روستاها به شهرهای استان هم رسیده است.
امین قصمی مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب هرمزگان در گفت و گو با ایلنا در این باره اظهار می کند: از ۵۰ سال اخیر با خشکسالی بی سابقه ای در سطح استان هرمزگان روبرو هستیم که این موضوع به صورت ویژه، تامین منابع آبی در حوزه آب سطحی و زیرسطحی را تحت تاثیر قرار داده است.
به گفته وی استان هرمزگان به هشت هزار و 200 لیتر بر ثانیه آب نیازمند است که در حال حاضر ظرفیت آن پنج هزار و 800 لیتر بر ثانیه است.
قصمی ادامه می دهد: سد شمیل و نیان و سد استقلال میناب منابع تامین کننده آب شهر بندرعباس است، در برنامه وزارت نیرو بندرعباس تنها مرکز استانی است که در حوزه خشکسالی با درجه حساسیت بسیار بالا به آن نگاه می شود.البته وضعیت شهرهای دیگر استان هم از نظر منابع آبی خیلی خوب نیست.
وی تصریح می کند: بندرعباس، بندرخمیر و روستاهای تحت پوشش با جمعیتی بالغ بر یک میلیون نفر از منابع تولیدی آب شیرین کن یک میلیون متر مکعبی و یکصد هزار متر مکعبی تامین می شوند که توانستیم به طور مستمر نیاز آبی همه شهروندان را تامین کنیم.
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب هرمزگان اضافه می کند: اولین پروژه ای که از سال ۹۴ و ۹۵ آغاز کردیم آبرسانی سد جگین به جاسک بود که جاسک و روستاهای اطراف آن از معضل کم آبی نجات پیدا کردند.
وی بیان می کند: آب شیرین کن بونجی در حد فاصل سیریک و جاسک که در سال ۹۴ افتتاح شد که حدود ۱۷ روستا تحت پوشش این آب شیرین کن هستند.
قصمی می گوید: در بهار سال جاری شاهد افتتاح پروژه فاز اول تامین آب گوهران و روستاهای مسیر از سد سهران بودیم.
قصمی می افزاید: این پروژه شامل افتتاح فاز سوم آب شیرین کن یکصد هزار متر مکعبی، 33 کیلومتر خط انتقال و بازسازی مخزن 30 هزار متر مکعبی بندرعباس بود که اگر به سرانجام نمی رسید، با بحران و چالش زیادی مواجه می شدیم.
وی اشاره می کند: به دلیل از دست رفتن منابع آب ناشی از کم بارشی، چاره ای جز آبرسانی سیار نداریم، آب موردنیاز 200 روستا با جمعیتی بالغ بر 57 هزار نفر از طریق آبرسانی سیار تامین می شود.
پروژه خط انتقال آب به شهر رویدر به بهرهبرداری خواهد رسید
به گفته مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب هرمزگان امسال پروژه خط انتقال آب به شهر رویدر به بهره برداری خواهد رسید و در گام بعدی آب مورد نیاز رویدر و کهورستان از طریق آب شیرین کن یک میلیون متر مکعبی تامین خواهد شد.
وی اظهار می کند: در صدد هستیم آب قشم را از طریق شش زون مستقل تامین کنیم که با این اقدام کمبودهای فعلی آب روستاهای قشم رفع خواهد شد.
قصمی اضافه می کند: به دلیل مشکلات آبی در شهرستان بستک و حل مسئله آب این شهرستان احداث آب شیرین کن چارک به بستک در دستور کار است که بزودی سرمایه گذار آن معرفی و عملیات اجرایی آن آغاز می شود، با احداث این آب شیرین کن مشکل آب بستک مرتفع و آب مورد نیاز آنها به پایداری لازم خواهد رسید.