خبرگزاری کار ایران

ایلنا از خراسان رضوی گزارش می‌دهد؛

گره رکود بر تار و پود بازار فرش مشهد/ رقابت شدید فرش ایرانی با برندهای بلژیکی و ترکیه‌ای

گره رکود بر تار و پود بازار فرش مشهد/ رقابت شدید فرش ایرانی با برندهای بلژیکی و ترکیه‌ای
کد خبر : ۱۰۸۲۹۰۷

فروشندگان فرش مشهد می‌گویند: صنعت فرش ایران در رقابت شدید با رقبا است و طبیعی است که خارجی‌ها به دلیل استفاده از تنوع بیشتر و البته قیمت پایین‌تر، نگاه بسیاری از خریداران را به خود بدوزند.

به گزارش خبرنگار ایلنا از مشهد، نوسانات قیمت نفت و دلار در سال گذشته باعث شد تا مواد اولیه گران شود و به علت کمبود مواد اولیه بازار کاذبی برای رشد قیمت فرش ماشینی ایجاد شود و مردم کمتر اقبال به خرید کنند و بازار فرش ماشینی راکد شود.

مدیر یکی از فروشگاه‌های فرش در مشهد به ایلنا می‌گوید: به دلیل تورم ایجادشده، وضعیت اقتصادی مردم با خرید فرش همخوانی ندارد و لذا افراد کمتر به خرید روی می‌آورند.

حسین مقدم قیمت دلار را به دلیل تأثیر بر روی مواد اولیه بسیار مهم دانسته و می‌گوید: همین موضوع قیمت فرش را افزایش داده است.

او بابیان اینکه همه‌ساله در پایان سال و هم‌زمان با فرارسیدن بهار  سیل مشتریان برای خرید فرش به سمت فروشگاه‌های فرش ماشینی بود به ما می‌گوید: اما متأسفانه امسال چننی اتفاقی نیفتاد و  استقبال چندانی از فرش ایرانی نشد.

او درباره وضعیت فروش فرش‌های خارجی در مقایسه با ایرانی در  بازار می‌گوید: در حال حاضر صنعت فرش در رقابت شدید با فرش های خارجی است ، لذا خارجی‌ها به دلیل استفاده از تنوع بیشتر و هم‌چنین طرح‌های فانتزی و البته قیمت پایین‌تر طبیعی است که نگاه بسیاری از خریداران را به خود جلب می‌کنند.

مقدم به ما می‌گوید: از همین رو فرش‌های وارداتی از چین، ترکیه و بلژیک با قیمت‌های ارزان‌تر بازار را به ویژه در بین خانواده‌های جوان در دست گرفته‌اند.

وی اظهار می‌کند: متأسفانه کرونا نیز  طی یک سال گذشته مزید بر علت شده  و به دلیل کاهش صادرات فرش به کشورهای همسایه مانند عراق و افغانستان، رکود سنگینی بازار را فراگرفته است.

سایه تار و پود گرانی بر فرش ایرانی

احسان طوسی یکی از فروشندگان فرش دست‌بافت در بازار فرش مشهد نیز به ما می‌گوید: بازار فرش دستباف در سال گذشته به دلایلی چون تحریم، نوسانات ارزی و عدم توانایی خرید مردم در شرایط رکود قرار داشت و با شیوع این ویروس شرایط ناخوش‌تر هم شد. 

وی اظهار می‌کند: به‌طوری‌که در آخر سال، فعالان این صنف نتوانستند فروشی داشته باشند در صورتی‌که هرساله  در این ایام تعداد فروش‌ها بالا می‌رفت.

وی درباره مشکلات و موانع پیش روی فعالان فرش می‌افزاید: کاهش فروش فرش به دلیل مشکلاتی است که برای همه کشورهای جهان به وجود آمده و همچنین موانعی برای صادرات فرش است.

وی که در روستاهای خراسان‌رضوی چندین دار قالی در اختیار دارد و برای تولید فرش سفارش می‌دهد ابراز می‌کند: قیمت مواد اولیه و دستمزدها صعودی شده و بازار فروش به دلیل نداشتن کشش قیمت‌ها با افت خریدار و درنتیجه افت تولید روبرو شده است.

وی عنوان می‌کند: درحالی‌که شرایط اقتصادی مردم خوب نیست و همه مشکلات اقتصادی را به برجام گره زدند لذا کمتر شخصی حاضر می‌شود تا برای یک فرش دست‌بافت به قیمت ۵۰ تا ۱۰۰ میلیون تومان در این بازار پول بدهد.

وی اذعان می‌کند: در حال حاضر تابلو فرش‌ها و یا قالیچه‌های ابریشم به دلیل کارکرد سرمایه‌ای که برای برخی خانواده‌ها دارد بازار بهتری دارد و در کل به دلیل نبود صادرات اوضاع خوبی نیست.

وی به ما می‌گوید: در باره تشریح شرایط همین‌قدر به شما بگویم که اوضاع به‌قدری خراب است که همکاران من سال گذشته حتی دستمزد کارگران و بافندگان خود را نتوانستند پرداخت کنند و هنوز هم به کارگران خود بدهکارند.

وی افزود: وقتی خریداری نیست و صادراتی انجام نمی‌شود خوب طبیعی است که سفارشی هم به کارگر داده نمی‌شود و لذا این زنجیره با انبوهی از مشکلات  روبرو می‌شود.

این تولید کننده فرش اذعان می‌کند: مواد اولیه مانند نخ و ابریشم آن‌قدر گران شده که تولیدکننده با احتساب زحمت یک سال بافندگی نمی‌داند قیمتی که بر روی آن بگذارد آیا خریدار دارد یا خیر؟

افزایش سه برابری نرخ فرش‌های ماشینی

رئیس اتحادیه فرش ماشینی مشهد مقدس در پاسخ به سئوال ما مبنی بر اینکه قیمت فرش ماشینی از سال گذشته تاکنون چند درصد افزایش‌یافته، می‌گوید: بیش از دو تا سه برابر نرخ فرش‌های ماشینی نسبت به سال گذشته افزایش داشته است.

عباس وحیدی می‌افزاید: متأسفانه تورم باعث شده  رونقی در فروش فرش حاصل نشود و همچنان با رکود در بازار مواجه باشیم . 

وی در پاسخ به سئوال دیگر ما مبنی بر اینکه فرش‌های خارجی با عنوان بلژیکی و ترکیه‌ای در بازار چگونه وارد می‌شود و چه تأثیری در بازار فرش ماشینی داخل گذاشته، نیز پاسخ  می دهد: این فرش‌ها در بازار شهر مشهد چندان تأثیرگذار نبوده است زیرا فرش ایرانی مرغوب تراست و عموم مردم اکثراً طرفدار و متقاضی خرید فرش‌های ایرانی نسبت به فرش‌های خارجی هستند.

وی اظهار می کند: وقتی گرانی است و مشتری رغبتی برای خرید ندارد دیگر فرش ایرانی و خارجی فرقی ندارد.

وی هم‌چنین در پاسخ به این سئوال که در حال حاضر ارزان‌ترین فرش ماشینی و هم‌چنین گران‌ترین فرش در بازار چقدر قیمت دارد به ایلنا می‌گوید: قیمت‌ها متفاوت است و از ۲ الی ۳ میلیون تومان آغاز و تا ۱۱ میلیون می‌رسد که نسبت به رنگ، تراکم ، جنس و ...قیمت‌های آن متفاوت است.

 وحیدی که از وضعیت فعلی و سایه اندازی بیماری کرونا به‌شدت گلایه دارد اذعان می‌کند: این بیماری تمامی اصناف را با خود درگیر کرده و از نظر اقتصادی نیزصدمات جبران‌ناپذیری را وارد کرده است.

وی با اشاره به اینکه شیوع  کرونا صد درصد در عدم فروش و رکود بازارتاثیر گذار بوده است می‌افزاید: این تعطیلی‌های مداوم و رکود بازار موجب شد تا برخی از واحدهای صنفی از ادامه کار انصراف بدهند و شغل خود را عوض کنند.

رئیس اتحادیه فرش ماشینی مشهد مقدس با اشاره به مشکلات معیشتی مردم به ما می‌گوید: فرش به‌عنوان یک کالای غیرضروری هیچ‌گاه در سبد خانوار جزء کالاهای اولویت‌دار نیست و از آنجاکه در شرایط سخت اقتصادی معمولاً کالاهای اساسی و ضروری در اولویت خرید خانوارها قرار می‌گیرد کالایی مانند فرش کاملاً در حاشیه است که این موضوع هم عامل دیگر  برای بی‌رونق شدن خرید فرش دستباف است.

انتهای پیام/
ارسال نظر
پیشنهاد امروز