خبرگزاری کار ایران

ساختمان قدیمی گمرک فریمان در فهرست آثار ملی ایران ثبت شد

ساختمان قدیمی گمرک فریمان در فهرست آثار ملی ایران ثبت شد
کد خبر : ۱۰۷۴۲۱۶

مدیرکل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی خراسان رضوی از ثبت ملی ساختمان قدیمی گمرک فریمان در فهرست آثار ملی ایران خبر داد.

به گزارش خبرنگار ایلنا از مشهد، ابوالفضل مکرمی‌فر امروز دوشنبه ۲۰ اردیبهشت‌ماه ۱۴۰۰ با اعلام این خبر افزود: ساختمان قدیمی گمرک فریمان به لحاظ موقعیت در استان خراسان رضوی، شهرستان فریمان، بخش مرکزی و در انتهای خیابان طالقانی و بر سر جاده قدیمی تربت جام-فریمان قرار دارد.

او درباره تاریخچه و وجه تسمیه این اثر اظهار کرد:این بنا مربوط به دوره پهلوی اول است و نام‌گذاری اثر به نام اداره گمرک به دلیل کاربری اداری آن در زمان پهلوی است ، البته در حال حاضر در اختیار اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی فریمان است.

هم‌چنین مسئول دفتر ثبت آثار تاریخی اداره کل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی خراسان رضوی در‌این باره گفت: این بنا در زمان حکومت پهلوی اول و توسط معماران آلمانی به سبک دیگر بناهای این دوران یا نمایی بتونی ساخته شده است.

محمود طغرائی افزود: این ساختمان دارای فرم L شکل است و یک برج دایره‌ای شکل به قطر ۵.۵ ‌متر در گوشه آن قرار دارد.

او تصریح کرد: نمای بیرونی اثر در قسمت لبه با تزیینات صلیبی شکل بتنی تزیین شده و فضاهای داخلی این اثر شامل سه اتاق که دو اتاق آن به یکدیگر متصل است و در یکی از اضلاع L  شکل بنا قرار دارد و در سمت دیگر آن یک اتاق مجزا قرار گرفته است.

در گذشته همواره فریمان از وقایع تاریخی نیشابور متاثر بوده، به زعمی که این منطقه اسفنج یا اشبند نامیده می شده که از مضافات نیشابور کهن بوده است. مرکز آن فرهاد گرد یا ده فرهاد بوده که اکنون در ۱۵ کیلومتری غرب فریمان قرار دارد. 

همچنین کاروانسرای فریمان در راه یکی از انشعابات جاده ابریشم که سنگ بست را به هرات اتصال می داد، قرار داشت . سنگ بست به سبب موقعیت ممتازش بر کنار جاده ابریشم و قرار گرفتن در تقاطع راه‌های پنج گانه مرو، هرات، قهستان، نیشابور و توس بسیار مورد توجه و با اهمیت بود . این اهمیت چندان زیاد بود که ارسلان جاذب سپه دار توس در دوره غزنوی در این مکان کاروانسرای بزرگ ساخت و  در جوار همان عمارت به خاک سپرده شد.

از دیگر آثار تاریخی – فرهنگی فریمان می توان به بند فریمان ، میل ایاز ، مقبره ارسلان جاذب ، مزار سید خواجه نظام الدین عشق آباد و خانه – موزه استاد شهید مطهری اشاره کرد.

انتهای پیام/
ارسال نظر
پیشنهاد امروز