ایلنا از بوشهر گزارش می دهد؛
طبیعت چاهک را نجات دهید/درختان کهنسال روستا نیازمند ثبت در آثار ملی/طبیعت و توسعه اقتصادی مکمل یکدیگرند
تعداد زیادی از درختان کهنسال روستای چاهک از بخش مرکزی شهرستان گناوه به بهانه توسعه صنعت در حال نابودی هستند.
به گزارش خبرنگار ایلنا از بوشهر ، دستیابی به توسعه پایدار مستلزم کاهش خطر آلودگی و مداخله در سامانه های حیات بخش نظیر اقلیم جهانی است. همین طور نیازمند اتخاذ تدابیری برای حفاظت از چشم اندازها، میراث طبیعی و فرهنگی و تنوع زیستی از طریق مصرف با احتیاط منابع طبیعی و بویژه منابع تجدید ناپذیر است. هر نسلی به میزانی حق استفاده از طبیعت را دارد که منافع نسل های بعدی را ضایع و نقض نکند. انسانها اداره کننده زمین هستند نه مالک آن، ذینفع هستند نه حاکم.
روستای گردشگری چاهک در ۱۵ کیلومتری شمال گناوه و در ۵۰ متری ساحل خلیج فارس واقع شده است.این روستا از شمال و جنوب و در راستای ساحل به درختان کنار با قدمت بیش از ۲۰۰ سال محصور است و به جرأت می توان گفت یک روستای بی نظیر از این حیث در سطح استان بوشهر و حتی کشور است. درختان کنار این روستا هرچند خودرو و تعدادی نیز دست کاشت هستند، اما ماندگاری آنها نشانه احساس مسئولیت و حراستی است که از ساکنان قدیمی این روستا سر زده است.
با وجود مرتع بودن درختان و اطراف آنها و آسایشگاه دامها باز هم این درختان محفوظ مانده و باعث جلوگیری از حرکت شن های روان و تثبیت خاک و در ادامه شیرینی آب چاه های این روستا شده اند و بستر مناسبی برای لانه سازی پرندگان فصلی به وجود آورده که در کنار سد خاکی ا ین روستا فضای بسیار مناسبی را برای حضور این پرنده ها به وجود آمده است. همچنین غذای مناسبی از برگ فروریخته خود برای دامهای روستا تولید می کنند و مکان و غذایی مناسب برای عسل های وحشی هستند و از آن مهمتر جایگاه دلچسبی را برای رهگذران و طبیعت دوستان و گردشگران این روستای گردشگر پذیر به وجود آورده اند.
همچنین این درختان چوب های مناسبی برای مصارف صنعتی دارند که اگر اصولی برداشت شوند می تواند در این حوزه نیز صرفه اقتصادی بسیار خوبی را داشته باشند .
جذابیتی که طمع کاران را شیفته خود کرده و حاضرند تپه ها و درختان ساحلی این روستا را برای خواسته های به ناحق خویش نابود کنند موهبتی است که خداوند مخصوص این طبیعت ساحلی آفریده است و مربوط به یک قرن و دو قرن نیست که به راحتی نادیده انگاشته شود ، بلکه قدمتی تاریخی و مانا داشته و باید برای آیندگان پاسداری شود.
براساس قانون درختان کهنسال با قدمت بیش از یکصد و پنجاه سال قابلیت ثبت در آثار ملی داشته و به عنوان سند هویتی و تاریخی آن منطقه شناخته میشوند.وظیفه حفظ و نگهداری آنها بر عهده وزارت میراث فرهنگی و گردشگری بوده و حق هیچ گونه تعرضی نیز از سوی نهاد های دولتی و اشخاص ، به آنها وجود ندارد.
این در حالی است که طی فصول گذشته بنا به گفته ساکنان روستای چاهک ، شاهد از بین رفتن چندین اصل درخت قدیمی و کهن در این منطقه به بهانههای مختلف بودهایم ، اما بهرغم همه پیگیریها تا کنون مقصر و یا مقصران این تخریب ها معرفی نشده اند و هیچ گونه برخوردی نیز با آنها صورت نگرفته است.
وجود گونه های مختلف درخت ، تپههای شنی و ساحل بکر ، از روستای چاهک یک منطقه زیبای گردشگری ساخته که نیازمند یک مدیریت مناسب برای جبوگیری از تخریب منابع خدادادی و استفاده از این روستا به عنوان یک منطقه توریستی است.
انتظار می رود تا نهاد های دولتی با استفاده از ظرفیت اجتماعی و با مشارکت اهالی این روستا هرچه زودتر گام های لازم را در راستای جلوگیری از تخریب طبیعت این منطقه بخصوص درختان قدیمی آن بردارند تا شاهد نابودی سند های زنده هویتی و تاریخی این روستا نباشیم.