در دومین نشست تخصصی نمایشگاه مطرح شد؛
لزوم طراحی مهندسی فرهنگی برای افزایش سرانه مطالعه کودکان
باید کتاب و کتابخوانی در بین نوجوانان به مد تبدیل شود و داشتن این فرهنگ سبب تفاخر نوجوانان در بین یکدیگر شود.
دومین نشست تخصصی نمایشگاه «یاد یار مهربان» با عنوان «بررسی روشهای دسترسی به میزان سرانه مطالعه کوکان و نوجوانان» با حضور فتح اله فروغی عضو هیات مدیره اتحادیه ناشران و کتاب فروشان و انجمن فرهنگی ناشران کتاب کودک، کاظم حافظیان رضوی مدرس دانشگاه و عضو انجمن کتابداری و اطلاع رسانی و سید صادق موسوی مدیر اداره کتاب کودک و نوجوان وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در تالار بوستان گفتگو برگزار شد.
به گزارش ایلنا؛ در ابتدای این نشست فروغی در خصوص موضوع ایجاد انگیزه در کودکان برای مطالعه گفت: ایجاد انگیزه به دو بخش تقسیم میشود به انگیزه بیرونی و انگیزه درونی که انگیزه بیرونی را محتوای کتاب، تصویر نگاری مناسب، طرح جلد و رنگ مناسب، قیمت مناسب و عواملی از این قبیل تشکیل میدهند اما انگیزه درونی را ایجاد فرهنگ کتاب و کتابخوانی و تشویق کودکان به کتاب شکل میدهد که این دو انگیزه وابسته به هم و در هم طنیده هستند.
وی با اشاره به این سوال که اگر تمام انگیزههای بیرونی مناسب باشند آیا سرانه مطالعه در بین کودکان و نوجوانان افزایش خواهد یافت؟ افزود: یعنی اگر قیمتها، محتوا، نقش نگاریها، طرح روی جلد و غیره همگی مناسب باشند میزان مطالعه بیشتر خواهد شد؟ اما نه انگیزه درونی نقش مهمتر و تاثیر گذار تری را ایفا میکند، این دو انگیزه مکمل یکدیگر هستند و کودک باید از هر دو سو به مطالعه سوق داده شود که متاسفانه برنامه منسجمی برای تحقق این امر وجود ندارد و ما باید یک مهندسی فرهنگی برای افزایش سرانه مطالعه کودکان و نوجوانان ترسیم کنیم.
در ادامه این نشست کاظم حافظیان رضوی درباره موضوع مورد بحثاظهار داشت: مبحثمورد گفتگوی ما، بحثتبدیل یک موضوع کیفی به کمی است که این بسیار دشوار به نظر میرسد.
وی ادامه داد: به عقیده من میزان سرانه مطالعه را باید در رفتار جامعه دید، فرهنگ پایه جامعه است و بهترین ابزار فرهنگ کتاب است؛ ما معتقدیم که کتاب کودک و نوجوان نقش اثر گذاری در تربیت فرهنگی و رشد جامعه دارد.
سپس مدیر اداره کتاب کودک وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با اشاره به تحول ادبیات کودک و نوجوان پس از پیروزی انقلاب اسلامی عرضه داشت: بحمدالله پس از پیروزی انقلاب اسلامی شاهد تحول و پیشرفت بسیار چشمگیری در حوزه ادبیات کودک و نوجوان بودیم، مقوله افزایش سرانه مطالعه کودکان و نوجوانان را باید به مقولهٔ توسعه کشور پیوند داد.
سید صادق موسوی تصریح کرد: آمار مطالعه در سطح یک کشور ارتباط مستقیمی با توسعه یافتگی آن کشور دارد، باید همانطور که دنبال توسعه اقتصادی هستیم دنبال توسعه فرهنگی هم باشیم.
او در ادامه افزود: باید کتاب و کتابخوانی در بین نوجوانان به مد تبدیل شود و داشتن این فرهنگ سبب تفاخر نوجوانان در بین یکدیگر شود.
پس از آن حافضیان رضوی در خصوص موضوع ثبت میزان مطالعه در علم کتابداری گفت: در علم کتابداری روشهایی برای ثبت مطالعه وجود دارد اما هیچ کدام نمیتوانند به طور واقعبینانه آن طور که در حوزههای دیگر، به عنوان مثال علم اقتصاد، ارزیابی صورت میگیرد، تحلیل دقیقی داشته باشند.
در پایان فتح الله فروغی عضو هیات علمی مدیره اتحادیه ناشران و کتابفروشان و انجمن فرهنگی ناشران کتاب کودک با تاکید بر الگوبرداری از کشورهای توسعه یافته در زمینه ترویج فرهنگ مطالعه گفت: ما باید به سوی برنامه محوری سوق پیدا کنیم که این امر مستلزم داشتن اطلاعات درست و کافی است و به دست آوردن این اطلاعات نیازمند تحقیق و پژوهش فراوان در این زمینه است.
وی ادامه داد: باید تحقیق کنیم و ببینیم کشورها و دولتهای توسعه یافته چگونه در این بخش اقدام کردهاند و سرمایه گذاری میکنند.
دوازدهمین نمایشگاه کتاب «یاد یار مهربان» از دوم بهمن ماه به مدت یک هفته در بوستان گفتگو پذیرای علاقه مندان است.