در تودیع و معارفه دیبر جایزه کتاب سال مطرح شد:
آییننامه جایزه کتاب سال تغییر میکند
جایزه کتاب سال فاخرترین و معتبرترین جایزه کتاب جمهوری اسلامی ایران است اما متاسفانه به دلایل متعددی در سالهای گذشته آسیب دیده و نقش جدی و تعیینکننده آن در جریان صنعت نشر کمرنگ شده است.
مراسم تودیع و معارفه دبیر علمی جایزه کتاب سال جمهوری اسلامی ایران درحالی برگزار شد که رییس خانه کتاب از تغییر آییننامه این جایزه خبر داد و صالحی(معاون امور فرهنگی) نیز انتهای مراسم به این نشست رسید.
به گزارش خبرنگار ایلنا؛ مراسم تودیع و معارفه دبیر علمی جایزه کتاب سال عصر امروز(۱۶ مهر) در سرای اهل قلم برگزار شد و سیدعباس صالحی که بدلیل تاخیر پروازش از اردبیل دیر به مراسم رسید؛ طی سخنانی گفت: کتاب سال فرصت بسیار خوبی است تا اینکه رصد و ارزیابی حوزه کتاب در یک سال گذشته در کشور انجام شود.
وی ادامه داد: این رویداد آنقدر بزرگ است که هیچ جشنواره و جایزه کتاب دیگری به پای آن نمیرسد. در این جایزه حدود ۳۰ هزار کتاب در یک روند بررسی، ارزیابی و نقد میشود.
وی ادامه داد: جایزه کتاب سال میتواند تراز علمی کشور، الگوسازی پژوهشی و ادامه دهنده افقهای پدید آمده باشد و میتوان ظرفیت کتاب سال را بیش از چیزی که هست ارتقا داد.
صالحی افزود: در دورههای گذشته اتفاقات خوبی در جایزه کتاب سال افتاده است اما این جایزه میتواند در معرض مخاطراتی مثل سلیقه علمی و سیاسی و رفتارهای شتابزده و فرایندهای نادرست و ناصواب قرار بگیرند اما دبیر و دبیرخانه آن اگر به خوبی انتخاب شود میتواند بخشی از مخاطرات را کاهش دهند.
وی با تشکر از حضور یک ساله نجفقلی حبیبی به عنوان دبیر جایزه کتاب سال گفت: حضور آقای حبیبی در این یک سال از زاویههای مختلف برای کتاب سال یک فرصت بود و در جبهه علمی کشور و حوزه نشر ایجاد اعتماد کرد.
وی با اشاره به ویژگیهای شخصیتی و علمی محمدعلی مهدویراد گفت: مهدویراد ارتباط گسترده با نخبگان حوزه و دانشگاه و همچنین اهالی نشر دارد و امیدواریم با این ارتباط در آینده در جایزه کتاب سال فضایی فراهم شود که جایزه کتاب سال چند گام به جلو حرکت کند و ظرفیتهای آن نیز تعمیق یابد.
نجفعلی میرزایی(مدیرعامل خانه کتاب) نیز طی سخنانی گفت: جایزه کتاب سال فاخرترین و معتبرترین جایزه جمهوری اسلامی ایران است اما متاسفانه اینجایزه به دلایل متعددی در سالهای گذشته آسیب دیده است و نقش جدی و تعیین کننده آن در جریان صنعت نشر کمرنگ شده است و باید کاری کرد که کتاب سال دوباره به آن میزان سنجش بازگردد.
وی با اشاره به همکاری با حبیبی در طول یک سال گذشته گفت: ایشان سرمایه ارزشمند متین و اخلاق مدار هستند و با دیدگاههای مختلف فرهنگی و هنری تعامل و کار کردند.
میرزایی افزود: باید آییننامه جایزه کتاب سال بازنگری شود و آسیبها را شناسایی کنیم. در این میان اینکه دبیر جایزه کتاب فصل و جایزه کتاب پروین و جلال هم یک نفر است؛ میتواند کمک زیادی کند.
وی همچنین با اشاره به شخصیت علمی مهدویراد دبیر جدید گفت: ایشان از شاگردان مقام معظم رهبری و از رهبران روشنفکری دینی و چهره قرآنپژوه است.
نجفقلی حبیبی نیز طی سخنانی با تشکر از همکاری کسانیکه با وی در مدت دبیری جایزه کتاب سال همکاری کردهاند؛ گفت: از آنجاکه کارهای تحقیقاتی زیادی داشتم و عمرم نیز تقریبا رو به پایان است؛ در مردادماه از وزیر ارشاد و معاون فرهنگی خواستم تا فرد دیگری را جایگزین من کنند.
وی تاکید کرد: برای هر مسئولیتی و هر نظام سیاسی و اجتماعی تغییر مدیریتها و سمتها یک برکت است و ما نیز باید عادت کنیم که به راحتی از میزهای مدیریتی دل بکنیم زیرا چسبیدن به میز خطرناک است.
حجتالاسلام مهدویراد(دبیر علمی جایزه کتاب سال) نیز طی سخنانی گفت: باید این جایزه به سمتی حرکت کند که نگاهها به محتوا باشد زیرا در آن صورت در ساختار نیز موفق میشویم. در بازنگری آییننامه نیز باید به سمت شفافسازی اهداف و فرآیند صحیح داوری حرکت کنیم به گونهای که اعتمادسازی واقعی شکل گیرد.
وی در ادامه افزود: نظام ما مانند هر نظام دیگری دارای چارچوب ساختار و خط قرمزهایی است اما ما نباید هر زمان اجرا این چارچوبها را سلیقهای کنیم و سلیقهای اجرا کنیم.
مهدویراد افزود: ما براساس دین رفتار میکنیم و دین نیز آرمانگراست اما برای رسیدن به قلههای آرمانی باید از واقعیتها عبور کنیم هرچند گذر از واقعیتها تلخ باشد.
وی ادامه داد: قصد داریم یک جایزه ویژه طراحی کنیم و همچنین کتابهایی که جایزه میگیرند را در محافل ادبی نقد کنیم.
در این مراسم سید عباس صالحی معاون فرهنگی به دلیل تاخیر در پرواز از اردبیل در مراسم حضور نداشت اما برگزارکنندگان مراسم را آنقدر طولانی کردند تا وی به نشست برسد.