دستگاه میکروسکوپ الکترونی روبشی در دانشگاه تبریز راهاندازی شد
دستگاه SEM یکی از ابزارهای قدرتمند مورد استفاده در رشتههای مختلف از جمله فناوری نانو است که با کمک بمباران الکترونی تصاویر اجسامی به کوچکی ۱۰ نانومتر را برای مطالعه تهیه میکند.
ایلنا: دستگاه SEM-TESCAN MIRA۳-FEG- برای تهیه تصاویر از اجسام به کوچکی ۱۰ نانومتر در آزمایشگاه مرکزی دانشگاه تبریز راه اندازی شد.
به گزارش خبرنگار ایلنا، رییس آزمایشگاه مرکزی دانشگاه تبریز، در خصوص این دستگاه گفت: دستگاه SEM یکی از ابزارهای قدرتمند مورد استفاده در رشتههای مختلف از جمله فناوری نانو است که با کمک بمباران الکترونی تصاویر اجسامی به کوچکی ۱۰ نانومتر را برای مطالعه تهیه میکند.
اکبر تقیزاده افزود: این دستگاه دارای فیلمان انتشار میدانی (Field Emission) بوده و در دوحالت خلا بالا و خلا پایین (مناسب برای نمونههای نارسانا) کار میکند. Resolution این دستگاه تاnm ۱ بوده و قدرت بزرگ نمایی آن تا ۱ میلیون برابر با اعمال ولتاژ kv۳۰ میباشد. این دستگاه مجهز به دتکتورهای SE (Secondary Electrons)، BSE (Back-Scattered Electrons)، LVSTD (Low Vacuum Secondary Tescan Detector) و EDX (Energy – dispersive X-Ray Analysis) بوده و قابلیت آنالیز کیفی (نوع عناصر و فازهای تشکیل دهنده ماده) و کمی (مقدار و کمیت عناصر) نمونهها را دارد.
رییس آزمایشگاه مرکزی دانشگاه تبریز با بیان اینکه بمباران نمونه سبب میشود تا از آن، الکترونهایی به سمت صفحه دارای بار مثبت رها شود که این الکترونها در آنجا تبدیل به سیگنال میشوند، یادآور شد: حرکت پرتو بر روی نمونه، مجموعهای از سیگنالها را فراهم میکند که بر این اساس میکروسکوپ میتواند تصویری از سطح نمونه را بر صفحه کامپیوتر نمایش دهد به گفته وی از جمله کاربردهای مهم این دستگاه توپوگرافی و تعیین خصوصیات سطوح نمونه، مورفولوژی شامل اندازه، شکل و نحوه قرار گیری ذرات در سطح نمونه و ترکیب و آنالیز مواد است که در علوم نوین مانند نانوفناوری، نانو فناوری زیستی، زیست فناوری، مواد، شیمی، پزشکی و رشتههای دیگر کاربرد دارد.
محققین میتوانند جهت اطلاع و استفاده از شرایط پذیرش نمونه به وب سایت آزمایشگاه مرکزی دانشگاه تبریز به آدرس اینترنتی http: //central-lab. tabrizu. ac. ir/fa مراجعه نمایند.