خبرگزاری کار ایران

جمع‌بندی كاندیداهای ریاست جمهوری/۲

علی اكبر ولایتی: باید به تلفیق فرهنگ ایرانی و اسلامی توجه کنیم

علی اكبر ولایتی: باید به تلفیق فرهنگ ایرانی و اسلامی توجه کنیم
کد خبر : ۷۸۸۴۱

اگر بخواهیم بگوییم آنچه فرهنگ ما را استوار نگه داشته چیست؛ باید به این تلفیق فرهنگ ایرانی و اسلامی توجه کنیم که تجلی آن در هیات‌های مذهبی تجلی پیدا کرده است و برای باقی ماندن یکپارچگی راهی جز تمسک به فرهنگ عاشورایی نداریم.

ایلنا: پس از صحبت‌های حسن روحانی، علی اکبر ولایتی به جمع‌بندی نظرات كاندیداهای ریاست جمهوری پرداخت.

به گزارش خبرنگار ایلنا، ولایتی با اشاره به نکته‌ای که در صحبت‌های فراموش شده‌ی خود گفت: موضوع مغفول مانده نقش مردم در حفظ فرهنگ اسلام و ایران است. بعد از پذیرش انسان توسط مردم ایران وقتی که مردم متوجه شدند راه خلفای عباسی و اموی با مسیر انبیا تفاوت دارد؛ در برابر آنها دست به مقاومت از طریق فرهنگ زدند. در همین رابطه حکیم ابوالقاسم فردوسی با تمسک به روحیه جوانمردی ایرانی و سیره اهل بیت دست به خلق شاهنامه زد که در احیای فرهنگ ایرانی اسلامی نقش بسیار مهمی داشت.

وی ادامه داد: در همین راستا و با استفاده از روش فردوسی 50 سال بعد دیوان علی‌نامه سروده شد که فرهنگ فتوت و جوانمردی را با استفاده از سیره حضرت علی(ع) و رفتار جوانمردان و علما بیان می‌کرد و به این شیوه توانستند ساختارهای فتوت در ایران را شکل دهند.

این کاندیدای ریاست جمهوری تصریح کرد: گاهی ایران در طول تاریخ خود سال‌ها تحت اشغال بود که تمسک به این روحیه توانست انسجام ایران را حفظ کند. سربداران هم در همین راستا قابل بررسی است. سربداران ایرانیان مسلمانی بودند که توانستند حکومت ایلخانی در ایران را شکست دهند. پس از آنها صفویه تحت لوای همین فرهنگ امکان حفظ یکپارچگی ایران را پیدا کرد. زمانی که میرزای شیرازی فتوایی صادر کرد و میرزاحسن شیرازی قلیان نکشید؛ از سوی شاه پیغام آمد که یا فتوای خود را لغو کند یا اینکه از تهران بیرون برد و ایشان تصمیم به خروج از تهران کرد.

وی با بیان اینکه در زمان مشروطه هم اعلام شد همه باید زیر بیرق ایران جمع شوند، اظهار داشت: درحالیکه عثمانی پس از اشغال دیگر امکان بازگشت به جغرافیای سابق خود پیدا نکرد، مردم ایران توانستند درمقابل تمام تهاجمات یکپارچگی خود را حفظ کنند حتی در زمان رضاخان با تمام تهاجمی که علیه اسلام و ایران داشت؛ نهادهای مدنی مانند هیات‌های مذهبی این روحیه و فرهنگ را حفظ کردند. این ماجرا در انقلاب ایران هم نمود پیدا کرد و هیات‌های مذهبی پایه‌های حرکتی مانند 15 خرداد را بنا گذاشتند که بیشترین تاثیر در حرکت مردم به سوی نظام اسلامی داشت.

ولایتی در ادامه اضافه کرد:‌ پس از انقلاب اسلامی و در جریان 8 سال دفاع مقدس نیز شاهد بودیم که افرادی مانند آقای آهنگران چگونه با استفاده از مفاهیم مذهبی و ترکیب فضای عاشورا با جنگ بین ایران و عراق توانستند یک شور همه جانبه در رزمندگان برای رفتن به خط مقدم ایجاد کنند. پس از انقلاب هم هیات‌های مذهبی نقش بسیار اساسی در مسائلی مانند فتنه 78 و 88 داشتند تا مردم را در جریان رهنمون‌های مقام معظم رهبری قرار بدهند تا بتوانند دربرابر این تهاجم‌ها ایستادگی کنند. همچنان هم اگر جایی مسائلی مانند سیل و زلزله اتفاق بیفتد که بعضی نقاط نیاز به کمک داشته باشد هیات‌های مذهبی بدون چشمداشت مالی کمک‌های مردمی را جمع آوری و به آن نقاط می‌فرستند.

وی در پایان گفت: اگر بخواهیم بگوییم آنچه فرهنگ ما را استوار نگه داشته چیست؛ باید به این تلفیق فرهنگ ایرانی و اسلامی توجه کنیم که تجلی آن در هیات‌های مذهبی تجلی پیدا کرده است و برای باقی ماندن یکپارچگی راهی جز تمسک به فرهنگ عاشورایی نداریم چناچه مشاهده کردید کشوری در برابر چهل و چند کشور جهان در جنگ تحمیلی می‌ایستد. آنچه باید در دولت آینده مورد توجه قرار بگیرد توجه به همین فرهنگ است. زمانی که رضاخان هیئت‌های سینه‌زنی را ممنوع کرد؛ مردم در محل‌های مخفی دست به سینه‌زنی و روضه‌خوانی برای اهل بیت کردند و این نشان از اهمیت چنین روحیه‌ای در میان مردم دارد و همه ما باید به آن توجه داشته باشیم.

ارسال نظر
پیشنهاد امروز