پنجمین مجموعه شعر مظفری ساوجی، در راه است
یادداشتهای روزانه؛ 30 روز با نجف دریابندری، گفتگو با ضیاء موحد، گفتگو درمورد مهدی اخوان ثالث و «صبحی پر از شکوفه و برف» شامل آخرین سرودههای مهدی مظفریساوجی؛ در آستانهی انتشارند.
ایلنا: مهدی مظفری ساوجی(شاعر و نویسنده) از مراحل تهیه و آمادهسازی کتابهای تازهاش در حوزهی گفتگو و تاریخ شفاهی خبر داد. كتاب شعر او باعنوان «صبحی پر از شکوفه و برف» آخرین سرودههای او را دربردارد.
وی درخصوص فعالیتهای اخیر و کتابهای در دست انتشارش به خبرنگار ایلنا گفت: یکی از کتابهایم که چندیست برای اخذ مجوز توسط نشر نگاه به ارشاد سپرده شده، «یادداشتهای روزانه؛ 30 روز با نجف دریابندری» است که در واقع یادداشتهای شخصی من را در دورهای که برای گفتگو با نجف دریابندری، نزد ایشان میرفتم هستند. گفتنیست کتاب گفتگو با ایشان توسط نشر مروارید چاپ شد و به چاپ دوم هم رسیده است.
مظفری ادامه داد: در ابتدا تصمیم نداشتم این یادداشتها را منتشر کنم، اما با مرور دوبارهی آنها دریافتم که حاوی نکات قابل توجهی هستند و انتشار آنها میتواند برای شاعران، نویسندگان و مترجمان جالب باشد.
وی درمورد کتاب دیگرش توضیح داد: یکی دیگر از کتابهایی که کارش به پایان رسیده، گفتگو با ضیاء موحد است که تقریبا 400 صفحه شده است. در این کتاب؛ مباحث مختلف ادبیات، فلسفه، ترجمه، داستان نویسی و... با آقای موحد درمیان گذاشته شده که مطمئنا کتاب پر و پیمانی از آب درخواهد آمد. کار صفحهبندی اینکتاب نیز به انجام رسیده، منتظر بازبینی نهایی آن توسط آقای موحد هستیم و فکر میکنم خیلی زود برای اخذ مجوز به ارشاد برود.
این شاعر و پژوهشگر همچنین به کتابی که درمورد مهدی اخوان ثالث در دست انتشار دارد، اشاره کرد و گفت: کتاب دیگری دارم که 35 گفتگو در مورد اخوان ثالث را شامل میشود. بخشی عمدهای از گفتگو ها انجام شده و بخش دیگر در دست پیگیریست. ازجمله کسانی که تاکنون با آنها مصاحبه کردهام؛ میتوان به محمد حقوقی، رضا سیدحسینی، رضا براهنی، اسماعیل خویی، سیمین بهبهانی، مرتضی کاخی، اسلامی ندوشن، بهاالدین خرمشاهی، ابراهیم گلستان، مسعود کیمیایی، احسان نراقی، مفتون امینی، جواد مجابی، عنایت سمیعی، بقایی ماکان و... اشاره کرد. همچنین برخی از گفتگوهای در دست انجام، عبارتند از گفتگو با هوشنگ ابتهاج، محمود دولتآبادی، شفیعی کدکنی، محمدرضا شجریان و...
وی در پاسخ به این سوال که انگیزهی اصلیاش از کارکردن روی تاریخ شفاهی و گفتگو با چهرههای ادبی و هنری چیست؟؛ گفت: در کشورهای توسعهیافتهی غربی؛ به دیالوگها و فرهنگ شفاهی بسیار اهمیت میدهند و همواره به عنوان رفرنس از آنها استفاده میکنند. اما در کشور ما جای دیالوگ در کلیهی حوزههای اجتماعی، فرهنگی؛ سیاسی و... خالی است.
این شاعر ضمن بیان این مطلب که از دل این فرهنگهای شفاهی است که زایشهای خلاقانهای در حوزههای مختلف به وجود میآید؛ گفت: من در طول اینسالها؛ قصد داشتهام که تا حدودی و به اندازهی تخصص خودم که ادبیات است، خلاءهای مجود را تا حدودی پرکنم. به همین دلیل گفتگوهای خود و انتشار آنها را آغاز کردم.
مظفری اظهار داشت: به اعتقاد من اگر فرهنگ گفتگو در کشور ما جا بیافتد، خیلی از مشکلات حل خواهند شد. متاسفانه ما همیشه با هم دعوا داریم؛ چون یاد نگرفتهایم در جوامع چطور مشکلاتمان را با دیگران حل کنیم. ما باید یاد بگیریم که دعواها و اختلافنظرهامان را با گفتگو حل کنیم و این مساله؛ نیازمند فرهنگسازی است.
وی افزود: کتاب دیگری نیز که مدتهاست روی آن کار میکنم، کتاب «غزل اجتماعی معاصر» است که به بررسی غزلهای سروده شده توسط شاعران از 1285(یعنی سال انقلاب مشروطه) تا 1384(که مقارن است با پایان دوران اصلاحات) پرداخته که در مجموع؛ یک دورهی صد ساله از غزل را شامل میشود. این کتاب در سه مقطع تنظیم شده که عبارتند از: 1285 تا 1332(کودتای 28 مرداد)، 1332 تا 1357(پیروزی انقلاب اسلامی) و 1357 تا 1384(پایان دوران اصلاحات). این کتاب تقریبا 2 هزار صفحه خواهد شد و نشر سخن یا نشر نگاه، انتشار آن را به عهده میگیرد.
مظفری همچنین درمورد مجموعه شعرهای تازهاش نیز خبر داد: بعد از «شب به شیشه میزند» این مجموعه که «صبحی پر از شکوفه و برف» نام دارد، پنجمین مجموعه شعر من است که شعرهای 2 سال اخیر من را شامل میشود. البته هنوز دارم روی این مجموعه کار میکنم و احتمالا تا 5-6 ماه آینده به اتمام میرسد و طبق مذاکرات انجام شده، انتشار آن را نشر نگاه عهدهدار خواهد شد.