خاطرات یک هموطن ارمنی از جنگ منتشر شد
«چه کسی قشقرهها را میکشد» کتاب خاطرات سورن هاکوپیان رزمنده ایرانی ارمنی از جنگ هشتساله و دوران اسارت وی در اردوگاههای بعثیان عراقی است که به کوشش حجت شاهمحمدی گردآوری و توسط انتشارات سوره مهر منتشر شده است.
ایلنا: «چه کسی قشقرهها را میکشد» کتاب خاطرات سورن هاکوپیان رزمنده ایرانی ارمنی از جنگ هشتساله و دوران اسارت وی در اردوگاههای بعثیان عراقی است.
به گزارش ایلنا به نقل از حوزه هنری، حجت شاهمحمدی، نویسنده درباره این کتاب اظهار کرد: ایده اولیه نگارش این کتاب به حدود ۲۰ سال پیش باز میگردد اما به دلیل بروز پارهای مشکلات امکان انتشار این اثر تا به امروز میسر نشد. خوشحالم که سرانجام با تلاش و پیگیری مسئولان حوزه هنری و انتشارات سوره مهر این کتاب منتشر شده است.
وی ادامه داد: کتاب حاضر در راستای معرفی رشادتها و دلاوریهای آزادگان و شهدای اقلیتهای دینی و بخصوص ارامنه کشور که نقشی اساسی و انکارناپذیر در دوران هشت سال دفاع مقدس داشتند، به رشته تحریر درآمده است.
شاهمحمدی افزود: این کتاب، خاطرات حضور و همچنین چهار سال اسارت سورن هاکوپیان آزاده ارمنی در اردوگاههای عراق در دوران دفاع مقدس است که مطالب آن با استفاده از اسناد و مدارک آرشیوی و مصاحبه با این آزاده و همسرش گردآوری و تدوین شده است.
وی درباره شیوه روایت این کتاب گفت: روایت این اثر خاطره داستانی است. قصد داشتم تا از طریق انتخاب این شیوه روایت و با ایجاد فضاسازیهای داستانی بر جذابیت اثر افزوده، خواننده را بدون واسطه و به صورت کامل با این شخصیت آشنا کنم.
شاهمحمدی درباره تدوین زندگینامه و خاطرات شهدا و آزادگان ارامنه در جنگ تحمیلی اظهار داشت: با وجود حضور اقلیتهای مذهبی در دوران دفاع مقدس به ویژه در عملیات آزادسازی خرمشهر، متأسفانه کتابهای اندکی در اینباره منتشر شده است. نباید خدمات و ایثار اقلیتهای مذهبی را در این دوران فراموش کرد و امیدوارم کتاب حاضر آخرین کتاب در این حوزه نباشد.
این نویسنده همچنین به یکی از نقاط جذاب کتاب اشاره کرد و گفت: در یکی از روزهای باقیمانده به تاسوعای حسینی (ع) نگهبانان با زدن واکسن اجباری به مسلمانان آنان را در روزهای عزاداری با خوابآلودگی مواجه میکنند و سورن که از اقلیتها بود نگهبانان از زدن این واکسن به وی امتناع میکنند. در واقع سورن در روزهای تاسوعا و عاشورای حسینی پرستاری همبندان خود را ناخودآگاه به عهده میگیرد و در روز عاشورا وقتی مشاهده میکند که اسرا همه به خواب فرو رفتند خود وی با اشعاری که از دوستانش شنیده بود در سوله زندان، اقدام به سینهزنی و عزاداری میکند.
شاهمحمدی همچنین نامگذاری کتاب را به یکی خاطرات سورن هاکوپیان منسوب کرد و افزود: قشقره همان زاغی سفید و سیاه و زیبایی است که با صدای یکنواخت و شیطنتهایش معروف شده است که این قضیه در ادبیات ما نیز به وفور دیده میشود. در قسمتی از کتاب سورن نقل کرده که در یکی از روزهای اسارت در روی سیمخاردارهای زندان شاهد حضور دو زاغی بودند که افسر آسایشگاه به محض مشاهده آنها اقدام به شلیککردن آنی به سمت آنها میکند که فورا این عمل وی با توبیخ فرماندهاش روبرو میشود چرا که فرماندهاش آماده شده بود تا زودتر به آن پرندهها شلیک کند.
در دیباچه کتاب به نقل از سورن هاکوپیان آمده است: این کتاب تنها سرگذشت شخص من نیست. همه آن عزیزان، آن همسولهایها در این سرگذشت شریکند.
کتاب «چه کسی قشقرهها را میکشد» در ۳۵۲ صفحه، قطع رقعی و با قیمت ۶۵۰۰ تومان از سوی انتشارات سوره مهر منتشر شده است.