امیر حسینزادگان در گفتگو با ایلنا:
افزایش قیمت کاغذ به دلیل کاهش ارزش ریال است
مدیر انتشارات «ققنوس» معتقد است قیمت جهانی کاغذ ثابت بوده، ولی به دلیل افزایش قیمت ارز عملآ قیمت کاغذ همین میزان فعلی است.
ایلنا: چند وقتی است که بازار ناآرام کاغذ، به یکی از بحثهای روز جامعهی فرهنگی کشورمان تبدیل شده است. سیر افزایش قیمت کاغذ در چند وقت اخیر متوقف شده و فعلآ ثباتی نسبی بر بازار حکم فرماست، اما مشخص نیست این ثبات تا چه زمانی ادامه داشته باشد.
به گزارش خبرنگار ایلنا، «امیر حسینزادگان»؛ موسس و مدیر انتشارات «ققنوس» در این باره میگوید: ما قبل از گرانی کاغذ مشکلات دیگری هم داشتیم و از قدیم در زمینهی چاپ کتاب با بحث مشکلات صدور مجوز چاپ از سوی وزارت ارشاد روبرو بودیم. در چند ماه اخیر مساله و مشکلات کاغذ و چند برابر شدن قیمت کاغذ به مشکلات قبلی ما اضافه شده و عملآ باعث شده تا نتوانیم کار کنیم.
او ادامه داد: تیراژ کتابهای ما به حداقل رسیده و بسیاری از آثار با تیراژهای زیر ۱۰۰۰ نسخه منتشر میشوند. از طرف دیگر مشکلات اقتصادی و افزایش قیمتها تاثیر خود را بر قیمت تمام شدهی کتابها هم گذاشته و شاهد افزایش قیمت در بهای پشت جلد کتاب نیز هستیم. البته کتاب هنوز هم به نسبت کشورهای اروپایی قیمت پائینی دارد، اما مشکل اینجاست که درآمد مردم نیز به نسبت درآمدهای اروپا پائینتر است و عملآ خرید کتاب در شرایط فعلی بسیار سخت شده است.
مدیر انتشارات ققنوس به افزایش بهای دلار اشاره کرد و گفت: قیمت کاغذ همان قیمت پارسال است و اگر درست یادم مانده باشد، هر تن از آن همچنان قیمتی نزدیک به ۱۰۰۰ دلار دارد، اما این به دلیل پائین آمدن ارزش پول ما، عملآ قدرت خرید ما یک سوم یا کمتر شده است.
حسینزادگان افزایش اولیه قیمت کاغذ را بیدلیل دانست و افزود: زمانی رشد قیمت کاغذ از تورم بیشتر شده بود، اما امروز معادل همان قیمت دلار است و قیمت فعلی آن با توجه به قیمت جهانی کاغذ درست است. قیمت فعلی هر بند کاغذ تحریر ۷۰ گرمی ۶۰ در ۹۰، ۸۱ یا ۸۲ هزار تومان است. دو روز پیش کاغذ ۶۰ در ۹۰ را ۶۲ هزار تومان خریدیم، در زمانی که قیمت دلار همان نرخ مرجع بود، قیمت این نوع کاغذ هم ۲۳ هزار تومان بود و عملآ همان رشد تقریبآ ۳ برابری را در قیمت این نوع کاغذ میبینیم.
او به کاهش قیمت کاغذ در چند وقت اخیر اشاره کرد و گفت: اگر برای واردات کاغذ، ارز دولتی بدهند و واردات بیشتر شود، مشکل بازار تا حد زیادی برطرف میشود، اما همانطوری که گفتم با این دلار قیمت کاغذ هم همین است. از طرف دیگر فروشندگان کاغذ هم با توجه به موجودی کاغذ خود قیمت گذاری میکنند و اگر بدانند باز هم کاغذ وارد میشود، قیمتها را افزایش نمیدهند و افزایش قیمت از سوی فروشندگان کاغذ از عدم اطمینان برای واردات بعدی است. اگر روال بازار عادی باشد، هیچ بازار سیاه و احتکاری انجام نمیشود، اما کمبود باعث میشود در هر زمینهای مشکل ایجاد شود و منحصر به کاغذ نیست.
مدیر نشر «ققنوس» تاثیر بحران کاغذ بر این انتشارات را این گونه بیان کرد: ما نزدیک به ۱۲ عنوان کتاب چاپ اول آماده و زینک شده برای چاپ داریم، اما به دلیل مشکلات کاغذ نتوانستهایم آنها را چاپ کنیم. دلیل اینکه نمیتوانیم کتاب چاپ کنیم این است که هیچ ثباتی در بازار کاغذ وجود ندارد.
حسینزادگان توضیح داد: بخش زیادی از هزینهی تمام شدهی یک کتاب مربوط به قیمت کاغذ است. از طرف دیگر از زمان تصمیم گیری برای چاپ یک کتاب تا انتشار آن بین ۳ تا ۴ ماه زمان لازم است و متوسط برگشت هزینهی کتاب (در صورت فروش رفتن کتاب) بین ۱۴ تا ۱۵ ماه است. حال در نظر بگیرید که یک کتاب با قیمت روز کاغذ قیمت گذاری شده است و هرگونه نوسانی در قیمتها باعث ایجاد مشکل میشود.
او افزود: البته فقط افزایش قیمت کاغذ نیست که مشکل ساز است، بلکه کاهش قیمت آن هم مشکلاتی را در پی دارد و هزینهی بیهودهای به خریداران تحمیل شده است.
مدیر انتشارات ققنوس در مورد کاغذ تولید داخل هم گفت: تولیدات داخل به راحتی در دسترس نیست و من از ۴ ماه قبل برای خرید کاغذ از کارخانه پارس و مازندران اقدام کردهام و هنوز جوابی نگرفتهام. کاغذ تولید داخل تقریبآ ۱۵ درصد از کاغذ وارداتی ارزانتر است، اما کیفیت کاغذهای وارداتی را ندارد.
او ادامه داد: به نظر خیلی از کارشناسان، کاغذ تولید ایران برای خوانش مناسبتر است، اما خریداران برای کتابهای چاپ شده با این کاغذ توقع قیمت پائینتری را دارند. در مجموع به نظر من کاغذهای کاهی ایرانی برای رمان بسیار مناسب هستند و ما حاضریم بر روی این کاغذ چاپ کنیم، اما باید این کاغذها در دسترس باشند تا بتوانیم از آنها استفاده کنیم.
بنیانگذار انتشارات ققنوس در خصوص آیندهی صنعت نشر با ادامه این شرایط گفت: اگر همتی صورت بگیرد و کاغذ به صورت مدام و به میزان کافی وارد شود مشکلات کمتر خواهد شد، اما در صورت ادامه این وضعیت، بسیاری از ناشران امکان ادامه کار را ندارند.