جواد افهمی با اشاره به فرضیهی حذف ممیزی:
ناشران نباید پشت نویسندگان را خالی کنند
ناشران تنها به موقعیت صنفی خودشان توجه نشان دادند. نویسندگان نیز در این اتفاق سهم دارند و صاحبنظر هستند. ناشران از اهالی قلم بیشتر حمایت کنند، نه اینکه با شانه خالی کردن از پذیرفتن ممیزی سرباز زنند.
ایلنا: جواد افهمی که مانند چند نویسندهی دیگر از واکنش ناشران به صحبتهای وزیر جدید ارشاد مبنی بر حذف ممیزی کتاب دلخور است، میگوید ناشران از مولفان درآمد بیشتری دارند، پس باید بیشتر از مولفان تبعات حذف ممیزی را بپذیرند.
وی در گفتگو با خبرنگار ایلنا اظهار داشت: وقتی وزیر ارشاد از برداشتن ممیزی صحبت کرد، خیلی خوشحال شدم و انتظار داشتم تمام اهالی نشر و قلم از این خبر خوشحال شوند. اما در کمال تعجب ناشران و برخی از نویسندگان با این نظر مخالفت کرده و اعلام کردند که مسوولیت ممیزی را قبول نمیکنند.
افهمی ضمن بیان این مطلب که حذف ممیزی، از رویاهای دیرینهی اهالی قلم بوده و هست، گفت: در این شکی نیست که با برداشتن ممیزی، پای اهالی کتاب به دادگاه و دادگستری باز میشود؛ شکی نیست که برخی از نویسندگان که کارنامه و عملکرد مشخصی در طول سالهای اخیر داشتهاند، به مدعیالعموم شکایت میکنند و احتمالا پنبهی بسیاری از نویسندگان و کتابها را میزنند! اما واقعیت را باید پذیرفت. به نظر من راهی جز این وجود ندارد.
وی ادامه داد: ما اگر بخواهیم به فضای رویایی و آزاد در حوزهی نشر برسیم، گذشتن از این مشکلات و گرفتاریها ناگزیر است. طبیعتا ممکن است یکسری از ناشران و نویسندگان از ادامهی فعالیت باز بمانند و حتی کارشان به بازداشت و زندان برسد. اما معتقدم این روند که باید همه بهای آن را بپردازند، همیشگی نخواهد بود و بالاخره به تعادل خواهد رسید.
این نویسنده درمورد واکنش بلافاصلهی ناشران به نظر وزیر جدید ارشاد، گفت: ناشران تنها به موقعیت صنفی خودشان توجه نشان دادند. حال آنکه نویسندگان نیز در این اتفاق سهم دارند و صاحب نظر هستند. انتظار ما این بود که ناشران از اهالی قلم بیشتر از اینها حمایت کنند، نه اینکه با شانه خالی کردن از پذیرفتن ممیزی، برای اهالی قلم نیز تصمیم بگیرند.
افهمی ضمن بیان این مطلب که درصورت حذف ممیزی، نویسنده نیز باید جوابگوی نوشتههایش در دادگاه باشد، افزود: انتقال مرحله ممیزی به بخش اعلام وصول، البته برای ناشران خطرناک است زیرا ممکن است کتابشان پس از چاپ، اجازهی توزیع نگیرد و خمیر شود. اما نباید خساراتی که نویسندگان با عرقریزان روح خود و کوششی که در نگارش کتاب کشیدهاند را نادیده گرفت.
وی ادامه داد: درآمد یک نویسنده 10 تا 12 درصد از قیمت پشت جلد کتاب است. درحالیکه درآمد ناشران چند برابر درآمد نویسندگان است. بنابراین ناشران که سالهاست چندین برابر نویسندگان از کار نشر سود بردهاند، باید بیشتر از نویسندگان در مسیر تحقق آرمانهای حوزهی نشر هزینه بدهند. البته ناشران میتوانند با تعدیل و رعایت حتیالامکان خطوط قرمز، وضعیت را کنترل کنند. اینگونه هم نیست که قرار باشد کلا نشر و ناشران قلع و قمع شوند!
این نویسنده گفت: مضاف براینکه وقتی کتاب چاپ میشود، جای دفاع دارد و میشود برای توزیع آن جنگید. درحالیکه وقتی یک متن پرینت شده به ادارهی کتاب میرود، به راحتی روی آن ایراد میگذارند و آن را ممنوعالانتشار معرفی میکنند؛ بدون اینکه راهی برای پیگیری و تغییر رای وجود داشته باشد.