مطالبات فعالان حوزه فرهنگی از دولت جدید چیست؟/۱۴/
دولت جدید معیار را به فرهنگ بازگرداند

امروز؛ افراد امکانات را براساس شایستگی دریافت نمیکنند. مشکل اصلی ما در بخش فرهنگ بیمعیاری است و این بیمعیاری و نبود یک قیاس درست؛ جامعه فرهنگ را اذیت میکند.
ایلنا: خسرو سینایی(کارگردان سینما) معتقد است: دولت جدید باید معیار را نه تنها به حوزه سینما بلکه به تمام بخشهای مختلف فرهنگ بازگرداند.
خسرو سینایی در گفتگو با خبرنگار ایلنا، درباره اولویت اول دولت حسن روحانی در حوزه سینما و فرهنگ گفت: دولت جدید باید افرادی را در حوزه مدیریت سینما و فرهنگ منصوب کند که علاوه بر آنکه به سینما علاقه دارند و با هنر آشنایی دارند، حسننیت نیز داشته باشند و باید این هر دو اصل با هم باشد.
وی ادامه داد: یکی از مشکلات اصلی امروز ما این است که هیچ معیار و مقیاس مشخصی در حوزه فرهنگ وجود ندارد و افراد نمیدانند که باید با چه خط معیاری در حوزه فرهنگ فعالیت کنند.
سینایی افزود: امروز شاهد هستیم که افرادی بر سر کار میآیند که شاید حسن نیت داشته باشند اما سینما را نمیشناسند لذا با بودجهای که خرج میشود فیلمهایی را میسازند که یا به نمایش درنمیآنید یا دركل بایگانی میشوند.
وی ادامه داد: درحالیکه تجربه ساخته شدن فیلمهایی همچون درباره الی، جدایی نادر از سیمین و گذشته فقط توسط یک کارگردان آن هم اصغر فرهادی نشان میدهد که اگر فیلمی ساخته شود که امکان نمایش در سطحهای وسیعی را پیدا کند باعث میشود به خوبی مطرح شود تا سینمای ایران را بیش از پیش مطرح کند.
سینایی افزود: امروز بسیاری از فیلمهایی که ساخته میشوند نه در داخل به نمایش درمیآیند و نه در خارج.
وی ادامه داد: مدیری که در حوزه فرهنگ به خصوص سینما فعالیت میکند اولا باید با این مقوله آشنا باشد و بعد فردی نباشد که مقطعی این سمت را در دست بگیرد و بعد برود. چنین مدیری باید در حوزه فرهنگ به دنبال این باشد که افراد براساس شایستگیها و کارنامهشان بتوانند فعالیت کنند.
سینایی افزود: این مشکل و درد نه تنها در سالهای اخیر بلکه یک مشکل چند ساله برای سینمای ایران بوده است که افراد امکانات را براساس شایستگی دریافت نمیکنند به همین دلیل ما شاهد هستیم امکانات به کسانی داده میشود و درنتیجه آن فیلمهایی ساخته میشود که باعث میشود سرمایه به هدر برود.
سینایی؛ سفارش دادن دولت برای ساخت فیلم را عیب ندانست اما افزود: اگر سلیقه دولت بر مبنای یک شناخت درست باشد و کسانی که این سلیقه را اعمال میکنند؛ آن را براساس سیاست و شرایط روز اجرا کنند، میتوانیم موفق باشیم.
وی با اشاره به لزوم سهلگیری به فیلمسازان هنگام صدور مجوز گفت: اینکه یک فیلمسازی در خفا بدون مجوز بهصورت زیرزمینی فیلم خود را بسازد و بعد در جشنوارههای خارجی و یا محافل محدود نمایش بدهد؛ هیچ سودی برای سینمای ایران ندارد بلکه فقط یک جنجال بیهوده راه افتاده است.
کارگردان فیلم عروس آتش ادامه داد: اگر یک هیاتی باشد که بدون پیشداوری و براساس شناخت و یک سلیقه کاملا تربیت شده فرهنگی و هنری و نه سلیقه شخصی تصمیمگیری کند، ما میتوانیم شاهد آثار خوبی باشیم.
کارگردان فیلم هیولای درون با ذکر مثالی افزود: من 27 سال پیش فیلم هیولای درون را ساختم و فیلم به نمایش درآمد اما چند سال بعد یک مدیری در بخش فرهنگ بعداز آنکه فیلم را سانسور و تکه تکه کرده بود، به من گفت که باید لباس بازیگر درون فیلم را عوض کنم.
وی ادامه داد: شاید آن فردی که چنین حرفی را به من زد؛ حسن نیت داشته باشد اما این حرف او نشان میدهد که در بخش هنر و سینما تخصص ندارد. اگر در هر کاری افرادی که دلسوز هستند و به آن کار آشنا هستند، وارد شوند ما قطعا میتوانیم موفق شویم.
سینایی با اشاره به وضعیت فرهنگ و هنر ایران در 34 سال گذشته گفت: از ابتدای انقلاب تا امروز که بیش از 30 سال میگذرد هنرمندان، مرزها، خط قرمزها و مشکلات را شناختهاند و میدانند که باید چگونه فعالیت کنند و آثار خود را تولید کنند. به همین دلیل نباید امروز بعداز این همه سال که از انقلاب میگذرد در بخش فرهنگ هر آدمی بیاید که بدون معیار جلوی نشر یک کتاب و یا فیلم را بگیرد.
وی ادامه داد: امروز مشکل اصلی ما در بخش فرهنگ بیمعیاری است و این بیمعیاری و نبود یک قیاس درست جامعه فرهنگ را اذیت میکند.