خبرگزاری کار ایران

به‌رغم دریافت مجوز ارشاد شهرستان بهمئی؛

چرا «روزگار وصل» به روی صحنه نرفت؟

چرا  «روزگار وصل» به روی صحنه نرفت؟
کد خبر : ۶۰۴۸۰

رضا وفانیا: از مسئولان فرمانداری تنها یك سوال دارم؛ شاید رضا وفانیا، اعضای گروه نمایش و اصولا تئاتر برای شما اهمیتی نداشته باشد، اما آیا مردمی كه مشتاقانه برای تماشای نمایش پشت درب سالن حاضر شدند هم برای شما اهمیتی ندارند كه جلوی اجرای آن را می‌گیرید؟

ایلنا: تلاش‌های چندماهه یك گروه‌ جوان تئاتر در شهرستان بهمئی استان كهكیلویه و بویراحمد برای اجرای نمایشی به نام «روزگار وصل» با كارگردانی رضا وفانیا تا به امروز بی‌نتیجه مانده است.

به گزارش خبرنگار ایلنا، درحالیكه قادر آشنا مدیركل مركزهنرهای نمایشی كل كشور و حمید شاه‌آبادی معاونت هنری وزیر ارشاد طی سال‌های اخیر تاكید زیادی بر حمایت از تئاتر شهرستان‌ می‌كنند، خبرهای رسیده نشان می‌دهد مسئولان فرمانداری شهرستان بهمئی از اجرای عمومی نمایشی كه مجوز اجرای آن توسط اداره كل مركزهنرهای نمایشی صادر شده، جلوگیری كرده و همچنان بر این ممانعت پافشاری می‌كنند.

طی روزهای تعطیل سال نو گروه 9نفری از هنرمندان جوان تئاتر شهرستان بهمئی تصمیم داشتند نمایشی به نام «روزگار وصل» به كارگردانی رضا وفانیا با محتوایی فولكلور را پس از دوماه تمرین به روی صحنه بیاورند اما مسئولان فرمانداری برخلاف قواعد جاری كشور فردی را برای بازبینی نمایش به محل اعزام می‌كنند، وفانیا در همین رابطه می‌گوید: روزی هنگام تمرین آقایی وارد سالن شد و گفت از طرف فرماندار آمده تا اثر را ببیند، ما گفتیم زیر نظر انجمن نمایش بهمئی و اداره ارشاد هستیم و مجوز اجرا دریافت كرده‌ایم اما متاسفانه گویا صحبت‌های ما به اندازه‌ای قانع كننده نبود كه جلوی این عمل گرفته شود.

وی با اشاره به كارشكنی‌های صورت گرفته برای جلوگیری از اجرای عمومی این اثر نمایشی، ادامه داد: آقای نمازی مسئول اداره ارشاد شهر سفری به قصد زیارت كربلای معلی داشتند و ما كه محلی برای اجرای نمایش در اختیار نداشتیم طی نامه‌ای از ایشان درخواست كردیم پیش از سفر دستور دهند سالنی برای اجرا در اختیار گروه گذاشته شود. علاوه بر مجوزهای دریافت شده، امضای آقای نمازی انتهای این نامه برای ما حكم سندی را دارد كه نشان می‌دهد اداره ارشاد مخالفتی با اجرای گروه در هفته دوم تعطیلات ایام نوروز نداشته است.

وفانیا با تاكید بر شرایط سختی كه به واسطه رفتارهایی از این دست و جلوگیری از اجرای نمایش «روزگار وصل» در شهر حاكم شده است، گفت: می‌توانم بگویم انجمن نمایش شهر ما مدت‌های زیادی بدون تحرك بود و نمایش‌های زیادی طی سال‌های گذشته روی صحنه نرفت. طی این مدت ما با صرف هزینه شخصی تبلیغات گسترده‌ای برای اعلام زمان اجرا داشتیم كه موجب شد مردم زیادی سراغ اجرای اثر را بگیرند و این نشان داد مردم علاقه زیادی به تماشای تئاتر پیدا كرده‌اند.

وی افزود: شهر ما بسیار كوچك است و در گذشته فرهنگ تئاتر برای مردم زیاد جا افتاده و قابل درك نبود، اما بعد از سال‌ها زحمت بچه‌های شهرستان و پرداخت میلیون‌ها تومان هزینه به خصوص بعد از سفری كه آقای آشنا به این شهر داشتند موجب شد مردم به تئاتر اعتماد كنند و اجازه دهند فرزندانشان به جلسات تمرین نمایش بیایند. اما متاسفانه بعد از ممانعتی كه به عمل آمد و جلوی اجرای گروه را گرفتند شرایط دوباره مانند گذشته شده و دیگر گروهی جرات تولید اثر ندارد.

این هنرمند جوان با اشاره به هزینه‌هایی كه گروه صرف اجرای اثر كرده است، اظهار داشت: من یك میلیون تومان قرض گرفتم و هزینه تبلیغات نمایش كردم، یكی از بازیگران مغازه خود را چندین روز تعطیل كرد و از كسب درآمد طی زمان اجرا صرف نظر كرد. بازیگر خانم نمایش ما با همراهی همسر و فرزندش حتی روزهای عید را به تمرین نمایش اختصاص داد. دیگر اعضای گروه هم مشابه همین افراد برای اجرا شدن نمایش از خود گذشتگی كردند اما ممانعت غیرقانونی صورت گرفته موجب دلسردی همه اعضا شده و گروه‌های نمایشی دیگر را نسبت به مسائل بدبین كرده است.

كارگردان نمایش «روزگار وصل» همچنین به كارشكنی‌های افرادی خارج از دایره قانونی فعالیت‌های اداره ارشاد، گفت: چند روز به اجرا مانده ظاهرا اعتراض‌هایی مطرح شده و مجموع این رفتارها موجب می‌شود در فرمانداری شورای تامین تشكیل شود و در نتیجه مخالفت‌های یكی از اعضای شورا رای به ممانعت از اجرای نمایش ما داده شود.

وی در پایان گفت: نكته جالب اینجاست كه شورای تامین معمولا برای اتفاقات بسیار حاد و موارد اضطراری تشكیل می‌شود، اما ما متوجه نشدیم با اجرای نمایشی كه از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی مجوز اجرا داشت چه اتفاق حادی قرار بود بیفتد كه چنین شورایی تشكیل می‌شود. من به عنوان كارگردان این نمایش از مسئولان فرمانداری تنها یك سوال دارم؛ شاید رضا وفانیا، اعضای گروه نمایش و اصولا تئاتر برای شما اهمیتی نداشته باشد، اما آیا مردمی كه مشتاقانه برای تماشای نمایش پشت درب سالن حاضر شدند هم برای شما اهمیتی ندارند كه جلوی اجرای آن را می‌گیرید؟

با توجه به اینكه طی سال‌های اخیر شعارهای داده شده توسط مسئولان معاونت هنری وزارت ارشاد و مدیركل مركزهنرهای نمایشی حكایت از جدیت مدیران در مورد گسترش تئاتر شهرستان‌ها داشته و برنامه‌هایی ازجمله طرح استقرار گروه‌های نمایشی و تلاش برای سازماندهی گروه‌های نمایشی شهرستان‌های كشور در دستور كار قرار گرفته است، اما سوال این است آیا موازی ‌كاری‌های نهادهای دیگر با وزارت ارشاد، مانند نمونه جلوگیری از اجرای نمایش «روزگار وصل» در شهرستان بهمئی استان كهكیلویه و بویر احمد موجب بی‌اعتمادی گروه‌ها و هنرمندان شهرستانی برای خلق آثار هنری و از كار افتادن مجدد انجمن‌های نمایش نخواهد شد؟

ارسال نظر
پیشنهاد امروز