مصطفی معین:
هزینه درمان بیماریهای روانی کمتر از ۴۰۰ میلیون دلار نیست
سرانه هر شهروند برای سلامت روان باید بین سه دهم تا ۵ دهم دلار باشند که به این ترتیب باید هزینهای بالغ بر ۲۱۰ میلیارد دلار برای سلامت روان کشور در نظر گرفته شود در حالی که یک دهم این هزینه هم در نظر گرفته نشده است.
ایلنا: مصطفی معین گفت: قیمت داروها دو تا سه برابر گرانتر شده است و کمبود دارو به صورت بارز احساس میشود به طوری که برای مثال درمان آسم در کشور هزینهای بالغ بر ۴۰۰ میلیون دلار را در بر داشته است که بیشک در روان پزشکی نیز این هزینه و بلکه بیشتر بر جامعه تحمیل شده است.
به گزارش خبرنگار ایلنا، مصطفی معین در نشست خبری سومین همایش سلامت روان و رسانه که امروز یکشنبه در مرکز طبی کودکان برگزار شد، گفت: این همایش باهمکاری یونسکو انجمن علمی روانپزشکان ایران و سایر نهادهای دیگر همچون مرکز تحقیقات روانپزشکی برپا میشود.
رئیس مرکز تحقیقات ایمونولوژی آسم و آلرژی افزود: مدیرکل سازمان جهانی یونسکو طی جلساتی که با مرکز تحقیقات ایران داشته است به ۹ اولویت اشاره شده است که دراین اولویتها بیماریهای مزمن و غیرواگیر در نظر گرفته شدهاند و در راس این اولویتها سلامت روان جامعه به علت اهمیت فروان در دنیا به طوری که از هر ۴ نفر ممکن است یک نفر دچار بیماریهای روانی شود قرار گرفته است.
معین با بیان اینکه بیماریهای روانی بالاترین بار هزینه را در کشوردارد و تاکنون ۴۵۱ میلیون نفر در جهان به این بیماری مبتلا هستند خاطرنشان کرد: از دیدگاه یونسکو و سازمان جهانی بهداشت فردی سلامتی روانی دارد که آگاه از توانمندیهای خود، و مشکلات و شرایط استرس زا قالب باشد، توان انجام کار مفید را داشته باشد و انگیزه و توان مشارکت در اجتماع و کمک به هم نوعان خود را در خود ببیند که با این تفاصیل میتوان گفت سلامت روان آسان نیست و این بیماری در تمام جوامع شایع است.
وزیر پیشین علوم با تاکید براهمیت رسانه در سلامت جامعه خاطرنشان کرد: امروز رسانهها بسیار گسترده شدهاند و نقش مهمی را در اطلاع رسانی فرهنگ عمومی، کاهش آسیبهای اجتماعی و سلامت روانی جامعه دارند.
وی تصریح کرد: متاسفانه اختلالات روانی مترادف با انگ و برچسب بر فرد بیمار است که همین امر باعث میشود که فرد عزت نفس و کرامت خود را از دست دهد و از محیط زندگی و حقوق خود محروم شود که همین امر باعث میشود بیماری وی پیشرفت کند و هزینههای بسیار سنگینی را بر کشور وارد کند.
معین ضمن ابراز گلایه از رسانه ملی خاطرنشان کرد: متاسفانه در بسیاری از برنامههای تلویزیون بیماران روانی ترسناک، خشن و جنایت کار معرفی شدهاند در حالی که اغلب این بیماران خشن نیستند بلکه در معرض خشونت بیشتری قرار گرفته است.
رئیس مرکز تحقیقات ایمونولوژی آسم و آلرژی پیشگیری را مهمترین امر در بیماریهای روانی عنوان کرد و افزود: بنابر تحقیقات سازمان جهانی بهداشت سرانه هر شهروند برای سلامت روان باید بین سه دهم تا ۵ دهم دلار باشند که به این ترتیب باید هزینهای بالغ بر ۲۱۰ میلیارد دلار برای سلامت روان کشور در نظر گرفته شود در حالی که یک دهم این هزینه هم در نظر گرفته نشده است.
وزیر پیشین علوم ضمن اشاره به بالا رفتن هزینه درمان بیماریهای روانی افزود: متاسفانه بیمهها نیز پوشش لازم را نمیدهند و یا بیمه نمیکنند و یا سقف محدودی را برای بستری بیماران در نظر میگیرند.
معین با بیان اینکه اعتیاد جرم نیست بلکه یک بیماری است گفت: باید این بیماران تحت پوشش درمانی قرار بگیرند چراکه یک فرد معتاد در پی بیماریهای روانی به سمت مواد مخدر گرایش پیدا میکنند در حالی که برخی از بیمهها این افراد را تحت پوشش قرار نمیدهند.
وی درمان بیماران روانی را یک مساله اجتماعی، حقوق بشری و اخلاقی دانست و گفت: با آموزش مردم و مسئولان باید مشکلات بیماران روانی را حل کنیم چراکه این بیماران از نظر اجتماعی کارکردهای خود را از دست میدهند و رفته رفته ناتوان میشوند.
وزیر پیشین علوم درباره کمبود و گرانی دارو و تاثیر آن در درمان بیماریهای روانی تاکید کرد: قیمت داروها دو تا سه برابر گرانتر شده است و کمبود دارو به صورت بارز احساس میشود به طوری که برای مثال درمان آسم در کشور هزینهای بالغ بر ۴۰۰ میلیون دلار را در بر داشته است که بیشک در روان پزشکی نیز این هزینه و بلکه بیشتر بر جامعه تحمیل شده است.
وی افزود: هزینههای مربوط به درمان بیماران روانی فقط محدود به دارو نیست بلکه بستری کردن بیمار و ناتوانیهای بیمار در مسائل اجتماعی و اقتصای هزینههای سنگینی را به صورت مستقیم و غیر مستقیم به جامعه تحمیل میکنند.
معین تاکید کرد: بسیاری از عوامل طبیعی همچون آب و هوا و مواد غذایی و همچنین مسائل اجتماعی مانند تنشها، بیکاری فساد و فشار اقتصادی باعث شده است که میزان و نوع بیماریهای روانی کشور تحت تاثیر خود قرار بگیرد.