ملک زاده در همایش فرسودگی زیستی پیشنهاد کرد:
افتتاح پژوهشکده تخصصی فرسودگی زیستی در میراث فرهنگی
کشور ما از لحاظ طبیعی، تاریخی و فرهنگی بی نظیر است، شناساندن این حوزه تمدنی گسترده به خانواده ها و کودکان موضوعی است که باید در دستور کار تمامی دستگاه های مرتبط با آموزش قرار گیرد.
ایلنا: معاون رییس جمهور و رییس سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری در نخستین همایش بین المللی فرسودگی زیستی در میراث فرهنگی و تاریخی پیشنهاد افتتاح پژهشکده تخصصی فرسودگی زیستی در میراث فرهنگی را مطرح کرد.
به گزارش ایلنا، در نخستین همایش بین المللی فرسودگی زیستی در هفته میراث فرهنگی و تاریخی که از صبح امروز در موزه ملی آغاز شد، محمدشریف ملک زاده برگزاری این همایش را فرصت خوبی برای استفاده از ظرفیت های بین المللی این حوزه دانست و گفت: بررسی دستاوردهای علمی اندیشمندان و صاحبنظران این بحث تخصصی و دستیابی به یک چشم انداز واحد می تواند یکی از مهمترین اهداف این همایش باشد.
وی در ادامه با اشاره به اینکه پیشینه تاریخی یک کشور نشانگر فرهنگ و تاریخ آن است، افزود: در حوزه میراث فرهنگی ما باید دستاوردهای مرتبط با حفاظت را بیش از هر موضوع دیگری در دستور کار قرار دهیم.
رییس سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری تصریح کرد: میراث فرهنگی اندوخته ای ارزشمند است که برای برخی کشورها از گذشتگان به جامانده و حفاظت از آن به عنوان یک وظیفه ملی و فراملی برای همگان حائز اهمیت است.
ملک زاده با بیان اینکه کشور ما از لحاظ میراث فرهنگی و تاریخی با بسیاری از کشورهای منطقه و حتی دنیا قابل مقایسه نیست اظهار داشت:ایران دارای آثار ویژهای است که در حوزه بین المللی نیز شناخته شده هستند.
وی ثبت ملی بیش از 30 هزار اثر تاریخی و فرهنگی در کشور را قطره ای از دریای تاریخ و تمدن ایران زمین دانست و افزود: ثبت جهانی 18 اثر ملموس و ناملموس در حوزه میراث فرهنگی طی 8 سال اخیر بی تردید نشانگر اهمیت حفظ و پاسداری از این میراث ارزشمند است.
معاون رییس جمهور با اشاره به اینکه راهکارهای حفاظت و مرمت آثار تاریخی در کشور باید به روز باشد، یادآور شد: با وجود این تعداد آثار تاریخی ثبت شده ملی و جهانی و رتبه قابل قبول کشورمان در حوزه میراث فرهنگی و تاریخی، ما باید در بحث حفاظت از این میراث ارزشمند از الگوها و استانداردهای جهانی و بین المللی بهره بگیریم.
ملک زاده جای خالی یک مرکز مطالعاتی در مورد فرسودگی های زیستی در میراث فرهنگی را بسیار محسوس دانست و اظهار داشت: آنچه می تواند پایه و ریشه علمی و تخصصی بحث حفاظت و مرمت آثار تاریخی و فرهنگی را مستحکم کند افتتاح پژوهشکده تخصصی مطالعات فرسودگی زیستی در پژوهشگاه سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری است.
رییس سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری افزود: داشته های میراثی و تاریخی ما زمانی قابل ارزش است که از این مواریث حفاظت شود، در عین حال که اگر حفاظت تخصصی و علمی نباشد ضربه جبران ناپذیری را تاریخ و فرهنگ وارد می کند.
ملک زاده افزود: تمدن های نوپا درصدد هستند تا با استفاده از تاریخ و تمدن کشورهای متمدن و به نمایش گذاشتن ظرفیت های تاریخی این کشورها در ویترین موزه های خود، جایگاهی را در تاریخ و تمدن بشریت به خود اختصاص دهند، وقتی کشوری از حوزه تمدنی و هویت تاریخی خود به دور باشد تمدن های نوپا به آزمندیش می افتند و این اتفاق دور از ذهنی نیست.
رییس سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری اظهار داشت: اگر ما به تاریخ و تمدن خود نگاه تخصصی نداشته باشیم و از این داشته های ارزشمند حفاظت نکنیم دچار سرخوردگی در حوزه میراثی و هویتی می شویم.
وی تصریح کرد: میراث فرهنگی و تاریخی به مثابه طلایی هستند که باید به موقع و به شکل مناسب در معرض نمایش قرار گیرند و از آنها برای به رخ کشیدن فرهنگ و تمدن به جهانیان استفاده مفید کرد.
ملک زاده با اشاره به اهمیت موضوع آشنایی با میراث فرهنگی، افزود: تا زمانی که مردم یک کشور با موزه ها و بناهای تاریخی و فرهنگی خود آشنا نباشند نمی توانند قداست فرهنگ و تاریخ را به فرزندان خود و به نسل های آینده بیاموزند.
معاون رییس جمهور گفت: حفاظت از میراث فرهنگی و تاریخی را باید از دوران کودکی آغاز کرد، کودکان ما باید فرهنگ و تاریخ را بشناسند و با آن ارتباط برقرار کنند تا در فرآیند نگهداری و حفاظت درست عمل کنند.
ملک زاده همچنین با ارائه این پیشنهاد که موزه ها و کاخ موزه ها باید به طور رایگان به محلی برای فعالیت های مطالعاتی دانش آموزان و اندیشمندان تبدیل شود، یادآور شد: یک فرد در کشورمان باید بداند کوروش کیست، باید تاریخ ایران را بشناسد، فلاسفه و اندیشمندان را بشناسد و بداند هرکدام چه نقشی در شکل گیری تاریخ و فرهنگ این سرزمین داشته اند.
وی افزود: وقتی افراد جامعه بدانند که یک اثر تاریخی روح و جسم دارد حفاظت از میراث و داشته ها با سهولت و وسواس بیشتری انجام می شود چرا که هیچ کس دیگر بر روی روح یک اثر تاریخی نقاشی نمی کشد و صدمه ای به جسم بناهای تاریخی وارد نمی کند.
رییس سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری اظهار داشت: کشور ما از لحاظ طبیعی، تاریخی و فرهنگی بی نظیر است، شناساندن این حوزه تمدنی گسترده به خانواده ها و کودکان موضوعی است که باید در دستور کار تمامی دستگاه های مرتبط با آموزش قرار گیرد.
ملک زاده همچنین با ورود به بحث تخصصی فرسودگی زیستی در میراث فرهنگی و تاریخی،گفت: متاسفانه بحث فرسودگی زیستی در کشور ما مغفول مانده است، باید در این حوزه از تجربیات کشورهای که در حوزه میراث دارای تاریخ و تمدن کهن هستند استفاده کنیم.
رییس سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری افزود: با توجه به اینکه ایتالیا از لحاظ ثبت و حفاظت از میراث تاریخی و فرهنگی در دنیا رتبه سوم را در اختیار دارد، بهره مندی از اساتید و پژوهشگران حوزه مرمت و احیاء این کشور می تواند مفید واقع شود.
ملک زاده اظهار داشت: ما یک کشور چهارفصل داریم و به همین دلیل فرسودگی های بیولوژیکی در استان ها نیز با یکدیگر متفاوت است، بنابراین باید با ورود به بحث های تخصصی و علمی، از راهکارها و استانداردهای به روز برای حفاظت از آثار تاریخی و فرهنگی استفاده کنیم.
وی گفت: وقتی ما می گوییم 35 اثر ثبت جهانی شده داریم وظیفه تمامی نهادهای بین المللی است که در بحث حفاظت به ما کمک کنند، این در حالی است که با توجه به تحریم های موجود متاسفانه این اتفاق نمی افتد، اما اندیشمندان و متخصصان ما در طول تاریخ ثابت کرده اند که وقتی کاری را آغاز می کنند به نحو احسن آن را به پایان می رسانند، بی شک در حوزه حفاظت از آثار تاریخی نیز با تکیه بر علم و تخصص داخلی اتفاقات خوبی خواهد افتاد.
ملک زاده در پایان افزود: در بحث فرسودگی های زیستی در میراث فرهنگی و تاریخی، سازمان حفاظت محیط زیست،سازمان مراتع و برخی ارگان های دیگر نیز باید ورود کنند تا این داشته های ارزشمند از هرگونه آسیب و صدمه ای به دور باشند.
در ادامه این همایش محمدشریف ملک زاده معاون رییس جمهور و رییس سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری از کتاب جیبی" گل سنگ ها و آثار باستانی پاسارگاد "و" نرم افزار اطلاعاتی مرمتگران" رونمایی کردند.
همچنین نمایشگاه تخصصی فرسودگی زیستی در سطوح سنگی، آجری و خشتی با حضور ریاست سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری، پریسا محمدی رییس پژوهشگاه سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری و جمعی از صاحبنظران و متخصصان در موزه ملی ایران افتتاح شد.
یادآور می شود، همایش بین المللی فرسودگی زیستی در میراث فرهنگی و تاریخی طی روزهای 30 و 31 اردیبهشت در موزه ملی ایران با حضور متخصصان و صاحبنظران برپا خواهد بود.