سرپرست پژوهشگاه باستانشناسی سازمان میراث فرهنگی:
مرمت بدون پایش از عدم مرمت بدتر است
تغییر رنگ و ظاهر، خرد شدن سنگها، ایجاد حفره در سنگ، لایه لایه شدن سطح آثار، خروج کاتیونها از سنگ و انحلال کریستال سنگها در نتیجه فعالیت گلسنگها در آثار باستانی رخ میدهد.
ایلنا: سرپرست پژوهشگاه باستانشناسی سازمان میراث فرهنگی گفت: مرمتگران باید قبل از مرمت یک اثر عوامل مخرب آن اثر را بررسی و پایش کنند و فراموش نکنند که مرمت بدون پایش مخربها میتواند خسارات بیشتری را به بار آورد.
به گزارش خبرنگار ایلنا، پریسا محمدی در دهمین همایش حفاظت و مرمت اشیای تاریخی فرهنگی و تزیینات وابسته به معماری در موزه ملی کشور با ارئه مقاله پایش گلسنگهای مخرب در آرامگاه کوروش کبیر گفت: گلسنگها از هم زیستی با قارچها، جلبکها و باکتریها قادر هستند در شرایط سخت و با حداقل نیازهای زیستی به حیات خود ادامه داهند به طوری که بر حیات گلسنگها در فضا تحقیق و مطالعه میکنند.
سرپرست پژوهشگاه باستانشناسی سازمان میراث فرهنگی کشور درباره عوامل تخریب آثار تاریخی و فرهنگی افزود: انسان، تغییرات آب و هوایی، الودگی هوا، کود و سموم کشاورزی، گونههای مختلف مهاجم همچون حشرات و باکتریها، تغییرات زیستگاهی از مهمترین عوامل تاثیر گذار و مخرب در آثار تاریخی و فرهنگی هستند.
وی با بیان اینکه در گام اول باید عوامل مخرب اثر تاریخی شناسایی شود و در مراحل بعدی نحوه و نمونه برخورد با عوامل تخریب پس از آزمایش و نمونهگیری اجرا شود.
محمدی درباره تاثیر گلسنگها در آثار باستانی تاکید کرد: تغییر رنگ و ظاهر، خرد شدن سنگها، ایجاد حفره در سنگ، لایه لایه شدن سطح آثار، خروج کاتیونها از سنگ و انحلال کریستال سنگها در نتیجه فعالیت گلسنگها در آثار باستانی رخ میدهد.
سرپرست پژوهشگاه باستانشناسی سازمان میراث فرهنگی کشور به وجود سه گونه مهم گلسنگ در آرامگاه کوروش کبیر اشاره کرد و افزود: گلسنگهای موجود در آرامگاه با توجه به شرایط حیاتی در سنگهای بنا متمرکز شدهاند و تمرکز زیاد اینمخربها در بخشهای مرمت شده زنگ خطری برای مرمتگران اثار باستانی است.
وی ادامه داد: زمانی که شاهد حضور بیشتر گلسنگها در آثار تارخی هستیم باید هوشیار باشیم که تغییرات بدون مطالعه در شرایط زیست محیطی همچون تغییر دام، تغییر مییزان رطوبت اثار باستانی میتواند شرایط زیستی بهتری را برای گلسنگها فراهم کند.
محمدی به مرمت گران پیشنهاد کرد: مرمتگران باید قبل از مرمت یک اثر عوامل مخرب آن اثر را بررسی و پایش کنند و فراموش نکنند که مرمت بدون پایش مخربها میتواند خسارات بیشتری را به بار آورد.