معاون سازمان میراث فرهنگی کشور:
جدایی علوم مرمت و حفاظت از آثار مهمترین آسیب است
در عرصه حفاظت و مرمت آثار باستانی جای خالی تربیت تکنسین همچنان حس میشود / مبانی آموزشی علم معماری در حال حاضر تفاوتهای زیادی با معماری سنتی و مرمت آثار باستانی دارد و آنچه که در دانشگاهها آموزش داده میشود به مبانی معماری غربی بر میگردد.
ایلنا: معاون سازمان میراث فرهنگی کشور گفت: جدایی شاخه حفاظت و مرمت از بناهای تاریخی با حفاظت از آثار باستانی مهمترین آسیب حفاظت از میراث فرهنگی و تاریخی است که باید علاوه بر وحدت این دو تمامی علوم، علم حفاظت و مرمت از میراث فرهنگی را حمایت کنند.
به گزارش خبرنگار ایلنا، مسعود علویان صدر در مراسم دهمین همایش حفاظت و مرمت اشیای تاریخی و فرهنگی و تزئیینات وابسته به معماری در موزه ملی ایران با تاکید بر ضرورت امر حفاظت از میراث فرهنگی و تاریخی کشور گفت: امر حفاظت از آثار باستانی قبل از اینکه یک امر فنی تلقی شود یک امر عقلی و فرهنگی به منظور حفاظت از اصالت جامعه و غنی کردن ریشههای فرهنگی کشور است و باید گفت این امر برای پایداری ریشه اصالت فرهنگ و پشتیبانی از تفکر بالا و ارزشهای یک جامعه است که باعث میشود آنجامعه در جهان معرف همگان باشد.
وی با تاکید بر اینکه میراث فرهنگی یک آگاهی است که باید در کنار فهم مهندسی و با رویکرد فرهنگی به کار خود ادامه داد: حفاظت از آثار باستانی باید متناسب با ارزشها باشد و در بطن جامعه نهادینه شود.
معاون سازمان میراث فرهنگی کشور با بیان اینکه مهمترین رسالت حفاظت از آثار باستانی انتقال میراث فرهنگی و معنوی کشور به نسل آینده است اظهارکرد: باید جامعه مرمت گران با همکاری کارشناسان و متخصصان سایر علوم در امر حفاظت از میراث فرهنگی انجام وظیفه کنند.
علویان صدر مهمترین آسیب مرمت آثار باستانی را جداکردن شاخه حفاظت از بناهای تاریخی و حفاظت از آثار تاریخی آن است و افزود: این شکاف باید از بین برود و از سایر علوم جهت ایجاد دیدگاههای جدید و فراهم کردن عرصههای جدید مثل علم ژنتیک باستانشناسی و بیوتکنولوژی استفاده کرد.
معاون سازمان میراث فرهنگی کشور ضمن اشاره به عدم توجه مراکز آموزشی به اهمیت حفاظت از آثار تاریخی کشور خاطرنشان کرد: متاسفانه مبانی آموزشی علم معماری در حال حاضر تفاوتهای زیادی با معماری سنتی و مرمت آثار باستانی دارد و آنچه که در دانشگاهها آموزش داده میشود به مبانی معماری غربی بر میگردد.
وی با بیان اینکه هدف اصلی ما در شاخه مرمت و حفاظت از آثار باستانی رسیدن به جایگاه مطلوب در منطقه در عرصه حفاظت و مرمت است افزود: باید پژوهشهای انجام شده در عرصه مرمت آثار تحلیلی شوند تا بتوانند پایه دانش آیندگان را فراهم کند.
علویان صدر درباره ثبت آثار تاریخی و فرهنگی کشور، اظهار کرد: خوشبختانه در بخش مستندسازی تاکنون به بیش از دو میلیون و ۱۰۰ هزار شی تاریخی رسیدهایم که معادل این تعداد ممکن است در اختیار مردم باشد لذا نیازمند ایجاد یک تشکل مشخص از متخصصان و کارشناسان هستیم تا بتوانیم دراین زمینه موفق باشیم.
علویان صدر با تاکید بر حمایت سازمان میراث فرهنگی از بخش خصوصی درزمینه مرمت آثار باستانی افزود: خوشبختانه منابعی را در این زمینه در نظر گرفتهایم و این درحالی است که بخش خصوصی برای یافتن مرمت گران واقعی به دنبال کارشناسان و متخصصان برجسته است.
وی درباره برگزاری این همایش افزود: این همایش پس از دو سال با هدف بیان تجربیات و انتقال یافتهها و معرفی دانش میتوانند به بالندگی خود در زمینه مرمت آثار باستانی برسد. ولی متاسفانه همچنان در عرصه حفاظت و مرمت آثار باستانی جای خالی تربیت تکنسین همچنان حفظ میشود.
علویان صدر با بیان اینکه باید از سمت حفاظت سنتی آثار باستانی به سمت حفاظت مدرن آثار باستانی حرکت کنیم خاطرنشان کرد: خوشبختانه با پیشرفتی که در زمینه ثبت جهانی آثار باستانی داشتهایم حضور مقتدرانه خود را در عرصه بین المللی اثبات کردهایم و این نشان میدهد که ظرفیتهای لازم را در این زمینه داریم به طوری که کشورهای مختلف منطقه از کارشناسان ما برای همکاری در زمینه حفاظت و مرمت آثار باستانی دعوت کردند.