یك فعال كارگری در گلستان:
طرح استاد شاگردی با هدف حذف قانون کار اجرا میشود
چکیده: «طرح استاد و شاگردی تمامی دستاوردهایی را که طی سالها فعالیت صنفی کارگران برای نسل امروز نیروی کار به ارث رسیده است را نادیده گرفته و با شاگرد تلقی کردن کارگر وی را از حقوق قانونی و انسانی محروم کرده است.»
دبیر اجرایی خانه کارگر استان گلستان گفت: طرح استاد- شاگردی با هدف حذف حقوق بنیادین کار در ایران طراحی و اجرا شده است.
«هادی رضازاده» با اعلام این مطلب، به ایلنا گفت: پس از آنکه مخالفان قانون کنونی کار نتوانستند در دولتهای نهم و دهم از طریق معاونت تنظیم و نظارت بر روابط کار، زمینه اصلاح و بازنویسی این قانون را فراهم کنند، با طرح استاد- شاگردی و واگذار کردن اجرای آن به سازمان آموزش فنی و حرفهای تلاش کردند به هدفشان دست یابند.
وی گفت: پیش از این نیز موافقان حذف چتر حمایتی کارگران با متداول کردن استخدامهای موقت و پیمانی، خروج کارگاههای کوچک و خانوادگی از شمول قانون کار و تشکیل مناطق آزاد تجاری و اقتصادی بخش قابل توجهی از نیروی کار کشور را از شمول حمایتهای قوانین کار و تامین اجتماعی خارج کرده بودند.
به باور این فعال کارگری از آنجا که اقدامات یاد شده باعث شد تا جامعه کارگری ایران در مقابل تلاشها برای تغییر قوانین کار و تامین اجتماعی حساس شود، طرفداران اصلاح قانون کار سعی کردند تا از طریق اجرای طرح استاد وشاگردی در سازمان آموزش فنی و حرفهای کشور خواستههای خود را بدور از چشم افکار عمومی محقق سازند.
وی با تایید انتقاداتی که از سوی سایر كارشناسان کارگری به مفاد طرح استاد-شاگردی وارد شده است، افزود: حتی بدون دانش حقوقی نیز میتوان با یکبار مرور مفاد این طرح به ناعادلانه بودن رابطه استاد – شاگردی پی برد.
به گفته رضازاده، طرح استاد و شاگردی تمامی دستاوردهایی را که طی سالها فعالیت صنفی کارگران برای نسل امروز نیروی کار به ارث رسیده است را نادیده گرفته و با شاگرد تلقی کردن کارگر وی را از حقوق قانونی و انسانی محروم کرده است.
دبیر اجرایی خانه کارگر گلستان گفت: اینکه ادعا میشود اجرای چنین طرحی میتواند به ایجاد اشتغال و کاهش بیکاری منجر شود صحت ندارد، زیرا تجربه اعمال معافیتهای اعمال شده در کارگاههای کوچک و مناطق آزاد تجاری و پرداخت تسهیلات برای اشتغالزایی نشان داد که مشکل بیکاری به نیروی انسانی مربوط نمیشود.
وی با یادآوری اینکه دلیل بیکاری گسترده در جامعه سیاستگذاریهای غلط اقتصادی است، افزود: در رابطه استاد-شاگردی، نیروی کار حتی نمیتواند برای بهبود وضعیت شغلی و معیشتی خود اقدامی قانونی به عمل آورد.