خبرگزاری کار ایران

لزوم رقابت‌مندی در حوزه شركت‌های پخش

کد خبر : ۶۱۲۸۳

ساماندهی شركت‌های پخش می‌باید با ملحوظ داشتن همزمان قیودی به‌صورت حاكمیت ساختار رقابتی؛ امكان‌پذیری برخورداری از صرفه‌های مقیاس و تجمع و قدرت بازاری مناسب در برابر حلقه‌های پیشین و پسین زنجیره توزیع صورت پذیرد تا از این منظر امكان برخورداری از عملكرد كارآمد این بخش و به تبع آن نظام توزیع به‌نحو مطلوب‌تری فرآهم آید.

 جایگاه شركت‌های پخش به‌عنوان یك حلقه از زنجیره توزیع در برابر حلقه‌های پیشین (شركت‌های حمل ونقل بار، انبارها، سردخانه‌ها، شركت‌های بسته‌بندی، مرتب‌سازی و...) و پسین (خرده فروشان) باز می‌گردد. در این ارتباط نیز لازم است قدرت بازاری این بخش در برابر بخش‌های عرضه‌كننده و تقاضاكننده به‌نحوی هدایت شود كه از بروز رفتارهای غیرمنصفانه احتراز گردد.

زهرا آقاجانی، عضو هیات علمی موسسه مطالعات و پژوهش های بازرگانی در گفتگو با ایلنا اظهار داشت: شركت‌های پخش جزو بازیگران اصلی شبكه توزیع كالا در حوزه عمده‌فروشی محسوب می‌شوند و بواسطه برخورداری از عملكرد سازمان‌یافته‌، نسبت به برخی از عمده‌فروشان سنتی یا همان بنكداران در ایران، عامل جلوبرنده در شبكه توزیع كالا  به‌شمار می‌روند.

وی افزود:  به‌سبب اهمیت این بخش از نظام توزیع كه عامل مهمی در تعیین قدرت رقابتمندی كل شبكه توزیع نیز به‌شمار می‌رود، ضرورت شناخت چالش‌های موجود در رقابت میان شركت‌های پخش موجود (احتمال بروز رویه‌های تجاری غیرمنصفانه) و ورود شركت‌های جدید واجد شرایط (از جمله چالش‌های عملكردی مانند نقایص قانونی و فرآیندی) حایز اهمیت است.

آقاجانی ادامه داد: هرقدر ساختار عملكرد شركت‌های پخش  به سمت رقابتی شدن پیش ‌رود، این شركت‌ها ناچار به اتخاذ رویه‌های رقابتی برای حفظ پایداری خود در بازار بوده و به تبع آن عملكرد كاراتری خواهند یافت. لذا، حاشیه سودها در این حوزه رقابتی‌تر شده، كیفیت كالاهای عرضه‌شده بهتر شده و در نهایت كالا با قیمت مناسب تری به حلقه بعدی یعنی مصرف‌كنندگان  نیمه نهایی این زنجیره یا همان خرده‌فروشان خواهد رسید.

وی تصریح كرد: جایگاه شركت‌های پخش به‌عنوان یك حلقه از زنجیره توزیع در برابر حلقه‌های پیشین (شركت‌های حمل ونقل بار، انبارها، سردخانه‌ها، شركت‌های بسته‌بندی، مرتب‌سازی و...) و پسین (خرده فروشان) باز می‌گردد. در این ارتباط نیز لازم است قدرت بازاری این بخش در برابر بخش‌های عرضه‌كننده و تقاضاكننده به‌نحوی هدایت شود كه از بروز رفتارهای غیرمنصفانه احتراز گردد.

این كارشناس بازرگانی افزود: ساماندهی شركت‌های پخش می‌باید با ملحوظ داشتن همزمان قیودی به‌صورت حاكمیت ساختار رقابتی؛  امكان‌پذیری برخورداری از صرفه‌های مقیاس و تجمع و قدرت بازاری مناسب در برابر حلقه‌های پیشین و پسین زنجیره توزیع صورت پذیرد تا از این منظر امكان برخورداری از عملكرد كارآمد این بخش و به تبع آن نظام توزیع به‌نحو مطلوب‌تری فرآهم آید.

وی افزود: همچنین، در رابطه با ساماندهی شركت‌های پخش این موضوع می‌بایستی درنظر گرفته شود كه ضمن ایجاد زمینه‌های ورود آزاد و سالم شركت‌های حایز شرایط به بازار به منظور تامین شرایط رقابتی در فضای عمل شركت‌های موجود می‌باید به‌نحوی اقدام شود كه ملاحظات مربوط به تامین قدرت‌چانه زنی این گروه در برابر عرضه‌كنندگان كالا به ایشان به نحوی حفظ شود كه در برابر واحدهای متقاضی كالای ایشان (خرده‌فروشان) امكان سوءاستفاده از قدرت بازاری به حداقل برسد.

آقاجانی تصریح كرد: ساختار بازاری شركت‌های پخش باید به نحوی تنظیم شود كه ضمن برخورداری از صرفه‌های ناشی از مقیاس و صرفه‌های ناشی از تجمع، مخاطره‌ای برای سایر بازیگران اصلی شبكه توزیع به سبب افزایش قدرت چانه زنی این گروه پیش نیاید.   

ارسال نظر
پیشنهاد امروز