یك عضو هیات علمی موسسه مطالعات و پژوهش های بازرگانی در گفتگو با ایلنا:
صادرات خدمات فنی و مهندسی نصف شده است
به نظر میرسد شناسایی این كمبودها و وجود بازار مناسب كشور عراق(به علت نیاز به بازسازیهای ناشی از جنگهای متعدد این كشور) میتواند شرایط مناسبی را برای شروع صدور این دسته از خدمات فنی_مهندسی و رشد و ارتقای آنها فراهم آورد.
یك عضو هیات علمی موسسه مطالعات و پژوهش های بازرگانی گفت: صادرات خدمات فنی و مهندسی در سال 91 نسبت به سال 90 نصف شده است.
میترا رحمانی،عضو هیات علمی موسسه مطالعات و پژوهش های بازرگانی در گفتگو با خبرنگار ایلنا با بیان اینكه در 8 ماهه سال 1391 میزان صدور خدمات فنی_مهندسی حدود 2 میلیارد و 200 میلیون دلار بوده و در سال 1390 این صادرات برابر با 4 میلیارد و 200 میلیون دلار بودهاست اظهار داشت: به نظر میرسد كه شرایط ناشی از تحریم به كاهش صادرات خدمات فنی_مهندسی انجامیدهاست.
وی خاطر نشان كرد: براساس گزارش سازمان تجارت جهانی در سال 1990میلادی، صادرات خدمات_مهندسی ایران در بین كشورهای درحالتوسعه رتبه 48 را داشتهاست كه در سال 2000 میلادی با 11 پله صعود به رتبه 37 دست یافتهاست و در سال 2007 میلادی ایران در صادرات خدمات فنی_مهندسی با 17 پله صعود به رتبه 20 در بین كشورهای درحالتوسعه ارتقا یافتهاست.
رحمانی با بیان اینكه طی دهه 1380 صادرات خدمات فنی_ مهندسی ایران بالغ بر 20 میلیارد دلار شدهاست گفت: صنعت، راه و ساختمان، گاز و پتروشیمی مهمترین زمینه فعالیت ایران در این حوزه است. بخش نیرو 6/5 میلیارد دلار از مجموع صادرات خدمات فنی_مهندسی را به خود اختصاص دادهاست. ازبكستان، تاجیكستان، پاكستان، عمان، سودان و عراق مهمترین كشورهایی هستندكه صادرات خدمات فنی_مهندسی ایران در حوزه نیرو را جذب كردهاند ودر سال 1390 این صادرات برابر با 4 میلیارد و 200 میلیون دلار بودهاست و در 8 ماهه سال 1391 میزان صدور خدمات فنی_مهندسی حدود 2 میلیارد و 200 میلیون دلار بودهاست.
وی افزود: عراق یكی از كشورهای همسایه است كه طی سالهای اخیر از جمله بازارهای مهم صدور خدمات فنی_مهندسی ایران محسوب میشدهاست در بخش نیرو این كشور یكی از بازارهای اصلی خدمات فنی _ مهندسی ایران طی دهه گذشته بودهاست.
رحمانی گفت: در سال 1386بازار خدمات فنی_مهندسی عراق، برای ایران صادراتی نزدیك به 200 میلیون دلار را به ارمغان آورده است. این رقم در سال 1387 به 437 میلیون دلار افزایش یافتهاست اما در سال بعد با یك رشد منفی صادرات خدمات فنی_مهندسی ایران به عراق به 100 میلیون دلار كاهش یافتهاست.
وی افزود: گزارشات سازمان توسعه تجارت ایران نشان میدهد كه پروژههای فنی_ مهندسی مورد درخواست عراق از ایران در سال 1388 شامل 2000 واحد مسكونی در شهر سلیمانیه، مركز تجاری تازمال، هتل 5 ستاره موصل، نیروگاه نجف، سیستم امنیتی فرودگاه بین المللی سلیمانیه، سیستمهای كنترل پالایشگاههای اربیل و سلیمانیه و... بودهاست به نظر میرسد شناسایی این كمبودها و وجود بازار مناسب كشور عراق(به علت نیاز به بازسازیهای ناشی از جنگهای متعدد این كشور) میتواند شرایط مناسبی را برای شروع صدور این دسته از خدمات فنی_مهندسی و رشد و ارتقای آنها فراهم آورد.